Ekképpen alakult a regisztrált álláskeresők száma Nyíregyházán 2012 és 2022 között

Ekképpen alakult a regisztrált álláskeresők száma Nyíregyházán 2012 és 2022 között

Meredeken csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Nyíregyházán. A Nemzeti Foglalkoztatási Szervezet (NFSZ) erre vonatkozó adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2012 és 2022 között majdnem 80%-kal esett vissza a Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők átlagos száma.

A havonta frissülő regiszterből kiderül, hogy a legmeredekebb csökkenés 2016-ban következett be, amikor is az azt megelőző évhez képest átlagosan 45,9 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a városban. A csökkenő tendencia a 10 év során csupán egyszer tört meg, méghozzá a 2020-ban, amely esztendőben a regisztrált álláskeresők átlagos száma 12,6 százalékkal emelkedett 2019-hez viszonyítva. Mindez jó eséllyel a 2020-ban kirobbant koronavírus-járványra vezethető vissza, aminek következményeként számos vállalkozás került nehéz helyzetbe, s volt kénytelen elbocsájtásokhoz folyamodni.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Nyíregyházán (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők átlagos száma

Az NFSZ adatbázisa mindemellett információkat szolgáltat a regisztrált álláskeresők nemek, életkor és iskolázottság szerinti megoszlásáról is. A regiszter alapján készített összesítésünkből kiderül, hogy nemek szerinti lebontásban a különbség Nyíregyházán ugyan kicsi – mindössze néhány százalékos – jellemzően mégis a nők voltak nagyobb arányban regisztrált álláskeresők az elmúlt 10 év során.  

A Nyíregyházi Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

regisztrált álláskeresők száma évenként Nyíregyházán

Az életkor tekintetében viszont már jóval nagyobb különbségek bontakoznak ki, ezen adatok ugyanis egyértelműen a 25-54 éves korosztály jelentős többségéről tanúskodnak. Átlagosan az ebbe a korcsoportba tartozók tették ki a regisztrált álláskeresők kétharmadát Nyíregyházán, bár tendenciát tekintve a számuk a 25 év alattiakhoz hasonlóan fokozatosan csökkent az elmúlt években. Nem mondható ez el az 55 év és afeletti korosztályról, amely álláskeresők átlagos száma stagnált, kis mértékben növekedett az utóbbi esztendőkben.

Az iskolázottság szerinti összevetésben egyértelműen a csupán általános iskolát végzettek nehéz munkaerőpiaci helyzete körvonalazódik, hisz minden vizsgált évben a regisztrált álláskeresők legalább egyharmadát ők adták Nyíregyházán. Ezt követi a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 24-28 százalékos, majd a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 13-18 százalékos aránya. Érdekesség, hogy utóbbiakhoz hasonló mértékben, 13-19 százalékos arányban voltak jelen a regisztrált álláskeresők között azok is, akik gimnáziumban szerezték legmagasabb végzettségüket. Legkisebb számban pedig a főiskolai, egyetemi képesítést szerzők voltak, az ő arányuk 6 és 11 százalék között alakult az elmúlt 10 év során.

Forrás: Az elemzést készítette a NyiregyhazaAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.