Munkaviszony megszűnése: vég helyett új kezdet

Munkaviszony megszűnése: vég helyett új kezdet

Amikor valaki elveszíti az állását - akár önakaratából, akár nem -, általában nehéz idők várnak rá. Oda a jól megszokott jövedelem, egzisztencia és mindennapok. Valaminek a vége azonban egy újnak az elejét jelentheti. Tippek nyíregyházai álláskeresőknek, hogyan vészeljék át ezt az időszakot.

Az első lépések a munkaviszony megszűnését követően

Nem kell egyből a következő nyíregyházai céghez “rohanni” és elkapkodni a jelentkezéseket, szánjunk inkább pár napot vagy hetet arra, hogy összeszedjük és naplózzuk az elképzeléseinket, terveinket a jövőre vonatkozóan. A várakozás meghozhatja a gyümölcsét és jobb pozíciókat kaparinthatunk meg, mintha egyszerűen csak minél előbb újra munkába állnánk, mindenféle cél nélkül.

Nézzük meg, a szakterületünkön milyen cégek és vállalatok működnek Nyíregyházán, online napjainkban könnyen informálódhatunk - akár a honlapon feltüntetett állások között is szemezgethetünk. Személyes ismeretséginket és kapcsolatainkat is kihasználhatjuk, hogy megtudjuk, hol és mire számíthatunk.

https://allasorias.hu/blog/temak/munkanelkuliseg/

 

Álláskeresési járadék - mikor vagyok rá jogosult?

Felkereshetjük a foglalkoztatási osztályt, így a lehető leggyorsabban megkaphatunk minden segítséget a munkába álláshoz Nyíregyházán. Akár álláskeresési járadékra is jogosultak lehetünk. Jogosult az, aki álláskereső és az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, továbbá kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban (egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő jogviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony) kivételével nem áll és vállalkozói tevékenységet sem folytat és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/tajekoztatas-allaskeresoknek

 

Hogyan készüljek fel a következő munkára?

Az álláskeresés tervezést igényel, az önéletrajz elkészítése és a jelentkezés menete pedig függ az adott hirdetéstől, a feltüntetett elvárásoktól és egyéb információktól. Azzal járunk a legjobban, ha minél inkább az adott pozícióra szabjuk a szükséges dokumentumokat (önéletrajz, motivációs levél vagy akár referenciák feltüntetése).

Nézzünk utána a hasznos praktikáknak és készüljünk fel a megmérettetésre: az állásinterjú az összes közül talán a leginkább mérvadó - általában itt dől el a legtöbb és egyben legfontosabb kérdés. Habár nincs egy jó megoldóképlet, napjainkban sok tanácsot kaphatunk az interneten vagy akár szakemberektől is.

https://allasorias.hu/blog/temak/allaskereses/

Álláskeresés

 

Tartalékok beosztása

Amikor az embernek nincs jövedelme és bevétele, nem árt kicsit jobban odafigyelni a kiadásokra. Próbáljuk meg mellőzni a felesleges költekezést és engedjünk meg magunknak kicsit kevesebbet, mint alapesetben. Persze mindez függ az anyagi helyzettől és attól, hogy mennyi időre elegendő tartalékunk van a tarsolyban.

Napjainkban már több applikáció és program segíthet kontroll alatt tartani a piszkos anyagiakat, de akár egyszerűen egy fehér A4-es lapon vagy Excelben is vezethetjük pénzügyeinket.

 

Önképzés

Nyíregyházán is beiratkozhatunk egyetemre vagy szakképzésre, továbbá online is egyre több lehetőség adódik az önképzésre. Használjuk ki a keletkező időt és térjünk vissza “erősebben” a munkaerőpiacra. Gyúrjunk rá 1-2 területre, például jobb nyelvtudással máris jelentősen nő az esélyünk egy jövedelmező állás megszerzéséhez.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.