Így írjunk motivációs levelet – útmutató a sikeres álláskereséshez és jelentkezéshez

Motivációs levél
A motivációs levél egyfajta történetmesélés, mely az önéletrajz kiegészítőjeként szolgál. Itt pár bekezdésen át elmesélhetjük, kik vagyunk és miért jelentkezünk az adott pozícióra. A nyíregyházi cégek és vállalatok szintén kérhetik a motivációs levelet, de amennyiben nem is tüntetik fel, ajánlott írni pár sort a jelentkezéshez.

A motivációs levél elkészítése

Benne van a nevében, így bármilyen meglepő is, a motivációs levélben azt kell feltüntetnünk, mennyire vagyunk motiváltak az adott munkakörhöz. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy valami olyasmit kell írnunk, ami nem szerepel az önéletrajzban vagy kicsit túlmutat rajta – ha vannak magyarázatra szoruló tartalmak benne, magyarázzuk el a motivációs levélben.  

A motivációs levél ráadásul sokszor elsőként kerül a HR-esek és vezetők kezébe, ez az a dokumentum, ami alapján benyomást szereznek rólunk. Fontos ezért a megfelelő megszólítás, például, ha tudjuk, ki fogja olvasni a levelet, nyugodtan említsük meg név és titulus szerint, ha pedig nem vagyunk vele tisztában, használjuk például a „Tisztelt Cím!” kifejezést.

Motivációs levél készítés

A figyelemfelkeltés attól figyelemfelkeltés, hogy nem sablonos és megszokott, ezért bátran nyúljunk egy-egy kreatív ötletünkhöz és próbáljuk meg elérni, hogy máshogy tekintsenek ránk, mint a többi jelöltre – és lehetőleg pozitív értelemben. Nézzünk utána az adott nyíregyházi cégnek és szabjuk rá a motivációs levelet.

https://gantt.hu/motivacios-level/

Legyünk határozottak és releváns információkat osszunk meg magunkról, melyek passzolnak az adott munkakörhöz. Számoljuk be egy-egy korábbi sikerünkről, mindez hogyan szolgálta a fejlődésünket. Írhatunk a céljainkról, terveinkről is. Szintén alapvető a helyesírás, a formai követelmények betartása.

https://allasorias.hu/blog/hogyan-irjunk-utos-motivacios-levelet-frissdiplomaskent

 

Motivációs levél sablonok és minták

Habár mindezzel ellentmondunk némileg az előző bekezdésekben leírtakkal, találhatunk olyan sablonos elemeket és mintákat az interneten vagy elleshetünk olyan trükköket, melyekkel jobb eredményeket érhetünk el.

Találhatunk akár külön motivációs levél mintákat az adminisztrációs, irodai munkához, ahogyan a logisztikai, mérnöki vagy értékesítési pályához is. A sablonok remek kiindulópontot jelenthetnek, ha nem tudjuk, hogyan vágjunk bele. Mindenféleképpen írjuk át és szerkesszük a saját stílusunkra, az adott nyíregyházi cég profiljára.

https://www.profession.hu/motivacioslevel

 

A motivációs levél kevésbé kötött és ránk van bízva, mit írunk bele, azonban célszerű nem túl hosszúra sem írni, hiszen az olvasó nem valószínű, hogy sok időt szán rá az akár több száz jelentkezés közül. Képzeljük el úgy, mint amikor esszét kell írni, csak ezennel nem feltétlenül sokat, hanem inkább keveset. A kihívás pedig: mondjunk el benne minél többet arról, miért szeretnénk itt dolgozni és milyen módon segítenénk az értékteremtést a mindennapok során.

https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.