3+1 végzetes hiba, amit az önéletrajzodban elkövethetsz

3+1 végzetes hiba, amit az önéletrajzodban elkövethetsz

Az önéletrajz kihagyhatatlan része az álláshirdetésre való jelentkezésnek, így természetesen a nyíregyházi cégek és vállalatok is kérik. Érdemes azonban odafigyelni a klasszikus buktatókra, hiszen leendő munkánkba kerülhet egy-egy hiba.

Az önéletrajzunk (CV) elkészítése során arra törekszünk, hogy meggyőzzük leendő nyíregyházi munkáltatónkat alkalmasságunkról. Amennyiben viszont mi magunk sem vagyunk képesek pár percnél többet áldozni a jelentkezésre, ne várjuk, hogy mi leszünk a végső jelöltek. Bizonyos hibák sokaknál előfordulhatnak, ezért oda kell figyelni, hogy minimalizáljuk a bukás esélyét.

https://www.salary.com/chronicles/14-fatal-resume-mistakes/

1. Sablonosság, a kreativitás hiánya

Előfordulhat, hogy valaki csak szeretne minél gyorsabban túlesni a feladaton, ezért sablonokhoz és internetről letölthető mintákra hivatkozik az elkészítés során. Amennyiben viszont öt percet sem vagyunk hajlandóak foglalkozni a CV-vel, az nagyon hamar kiderül az olvasó számára is: így pedig szinte biztos, hogy nem fogjuk megkapni a meghirdetett állást.

A túlzott sablonosság továbbá azt jelzi, hogy nem vagyunk elég kreatívak és nehezen találjuk fel magunkat váratlan helyzetekben. Némileg ellentmondásos, de ugyanakkor célszerű odafigyelni arra is, hogy azért túlzásokba se essünk – próbáljuk megtalálni az arany középutat. Minden jelentkezést szabjunk az adott munkára, például, ha egy nyíregyházi marketing ügynökséghez pályázunk, rugaszkodjunk el kicsit a valóságtól, egy komoly mérnöki pozícióhoz viszont nem biztos, hogy annyira jó ajánlólevél mindez.

 

2. Helyesírási hibák

Nem igazán kell külön magyarázni, de a helyesírási hibák a mai napig az egyik fő buktatói az önéletrajznak. Nézzük át és olvassuk el többször, akár hangosan, de egy-egy kínos hiba könnyen véget vethet reményeinknek annak ellenére is, hogy az önéletrajz alapvetően jó. Nem szükséges magyartanárnak lenni hozzá, de azért próbáljunk meg tartani egy szintet. A látványos helyesírási hibákat könnyen elkerülhetjük, akár az internet segítségével is.

https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy

 

3. Túl sok tartalom

Igaz, hogy napjainkban a „tartalom az első” szlogenjének világában élünk, azonban az önéletrajz során érdemes kicsit rövidebbre, tényszerűbbre vágni a dokumentumot. Ha túl sokat írunk bele, nem túl valószínű, hogy a dokumentumot olvasó HR-es vagy vezető azt végig is fogja lapozni. A motivációs levél során fejtsük ki, ha maradtak még bennünk egyéb gondolatok. Az önéletrajz ideális hossza 1-2 oldal, de szintén tipikus hiba, ha nem töltjük ki az adott lapot – ha belekezdtünk a másodikba, jussunk is a végére.

 

3+1. Hazugságok

Ne beszéljünk félre, ne írjuk le, hogy milyen jók vagyunk egy adott nyelvből vagy rendelkezünk olyan szakmai képesítéssel, amivel valójában nem is. Nagyon hamar kiderülnek a turpisságok és számunkra sem jó hosszú távon, ha nem vagyunk hitelesek. Ne essünk tehát túlzásokba se, inkább írjunk arról, mely területeken szeretnénk még fejlődni a jövőben.

Hazugság az önéletrajzban

Nyíregyházi álláslehetőségek: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.