Állásinterjú: fontos tudnivalók, hasznos tippek és buktatók

Állásinterjú: fontos tudnivalók, hasznos tippek és buktatók

Az állásinterjú során minden esélyünk megvan rá, hogy pozitív képet mutassunk magunkról, ugyanakkor érdemes odafigyelni a buktatók elkerülésére egyaránt. Nyíregyházán is nagyobb eséllyel találhatunk munkát, ha tudatosan, felkészülve érkezünk az állásinterjúra.

Tudnivalók az állásinterjúról

Mielőtt „fejjel a falnak” mennénk és belevágnánk az interjúba, érdemes kicsit képbe kerülni, hogyan ajánlott felkészülni a megmérettetésre. Az állásinterjú ugyanis szinte olyan, mint egy vizsga – csak ezennel a leendő munkánk múlik rajta.

Nem mindegy, hogyan öltözködünk és milyen stílusban érkezünk meg. Fontos, hogy felkészültek legyünk és nézzünk utána az adott cégnek, mielőtt elmegyünk a beszélgetésre. Lehetséges, hogy hallásból már ismerünk egyes nyíregyházi vállalatokat, azonban célszerű „megnézni” őket az interneten és kicsit jobban megismerni tevékenységüket. Lehetséges, hogy bizonyos szinten ők is „csekkolnak” minket.

Az állásinterjú ugyanakkor nem előre meghatározott szabványok mentén zajlik és mi magunk is irányíthatjuk a beszélgetést. A lényeg, hogy ne tőmondatokban beszéljünk és kerüljük a szimpla igen-nem kombinációkat. Nézzük, melyek lehetnek a leghasznosabb tippek az elhelyezkedéshez.

 

Hasznos állásinterjú tippek

A siker sokszor apróságokon múlik, azonban általánosságban felsorolhatóak olyan hasznos tippek, mellyel nőhet az elhelyezkedés esélye. Az egyik legfőbb szempont maga az előkészület, például az önéletrajz „helyes” megírása – ismerjük és tudjuk, mit, miért írtunk bele, hogy aztán az állásinterjún se kerüljünk bajba a kérdéses részek miatt.

Amennyiben van rá lehetőségünk, hogy mi válasszuk ki az időpontot, tegyük inkább délelőttre. Ekkor az interjúztatók általában még frissebbek és nagyobb eséllyel fognak minket kiválasztani. Kutatások szerint a „legjobb” időpont erre a célra a kedd 10.30. Természetesen ez számtalan egyéb tényező függvénye lehet, de logikusan is életszerűbb reggel letudni egy beszélgetést, mint a késői órákban.

Talán mondani sem szükséges, de semmiképp ne késsünk. Ahogyan a bölcs mondások is tartják, inkább fél órával előtte, mint egy perccel később. Persze ha túl korán érkezünk, még ne kopogjunk és menjünk be, csak legyünk a helyszínen vagy jelentkezzünk be a recepción.

Nem mindegy, milyen öltözékben jelenünk meg: a leginkább a szürke (logikus, analitikus), a fehér (jó szervező készség), a barna (megbízható), a piros (erős) és a fekete (vezető készség) bizonyíthatja rátermettségünket.

Célszerű felkészülni rá, hogy megpróbálnak majd kihozni minket a sodrunkból: a beugratós kérdések elég népszerűek a nagyvállalati HR-esek, vezetők körében. A lényeg ekkor mindössze az, hogyan kezeljük a hasonló szituációkat és ne essünk zavarba.

Szintén nem mellékes a testbeszéd sem, hiszen sokat elárul rólunk, miképp cselekszünk beszéd vagy hallgatás közben. Ne mocorogjunk és az egyik legalapvetőbb szempont, hogy nézzünk mindig a beszélgetőtárs szemébe.

https://innoview.hu/2019/09/22/8-plusz-1-allasinterju-tipp/

https://bap.hu/allasinterjutippek

 

Hibák, melyekkel elbukhatsz az állásinterjún

A fontos tippek mellett léteznek bizony olyan buktatók is, melyekkel könnyen elvérezhetünk az állásinterjún. Részben az imént felsoroltak ellentettjei, de elbukhatjuk az interjút akkor is, ha csúsztatunk vagy eltúlozzuk szakmai ismereteinket, kompetenciáinkat. Fő hiba lehet továbbá, hogy nem kérdezünk, nem vagyunk elég nyitottak a munka iránt – ezzel könnyedén azt a benyomást kelthetjük, hogy szeretnénk egyszerűen csak túllenni rajta és munkába állni, valójában semmi „extra” célunk nincs.

Állásinterjú hibák

Szintén nagy hiba, ha túl hamar térünk rá a fizetés mértékére: hagyjuk, hadd menjen minden szépen sorban – térjünk rá legfeljebb akkor, ha még az állásinterjú legvégén sem kerül szóba.

https://allasorias.hu/blog/ezzel-tudjuk-legjobban-csokkenteni-az-izgalmassagunkat-a-toborzok-szemeben/

Ha úgy érzed, megfelelően felkészült vagy, ne habozz jelentkezni a meghirdetett nyíregyházi álláshirdetésekre: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.