Fellendítheti a gazdaságot az emelkedő minimálbér Nyíregyházán

Fellendítheti a gazdaságot az emelkedő minimálbér Nyíregyházán

Tovább nőhet a minimálbér és a garantált bérminimum 2022-ben, a tervek szerint akár a minimum bruttó 200 ezer forintos fizetés is megvalósulhat. A nyíregyházi munkavállalókat szintén érinti a változás, de nem mindegy, milyen pozícióban dolgozunk.

A különbség minimálbér és garantált bérminimum között

Nem szabad összetéveszteni a kettőt, hiszen a garantált bérminimum összege mindig magasabb a minimálbérnél. Ennek oka, hogy középfokú végzettséghez van kötve a munkakör. A diplomásokat és képzett munkavállalók akár további juttatásokra is számíthatnak, de alapvetően Magyarországon (és Nyíregyházán) nincs hatályban ún. „diplomás minimálbér”.

Vállalkozás esetén szintén a betöltendő pozíció alapján szükséges a jutalékokat megállapítani, ezért középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkavállalást követően nem választható a garantált bérminimum jogszabályi keretei között kell eljárni.

A bérkalkulátorok segíthetnek eligazodni az adók és levonások útveszejtőjében.

https://www.hrportal.hu/berkalkulator.html

 

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2021-ben

Mértéke 2021-ben bruttó 167.400 forint havonta, mely óránként 963 forintnak felel meg. A garantált bérminimum havi szinten bruttó 219.000 forint – az órabér 1259 forint. Ebből levonják a személyi jövedelemadó (SZJA, 15%) és TB járulék (18,5%) mértékét, de a munkáltatónak is keletkezik költsége.

Minimálbér összege

https://ado.hu/ado/minimalber-2021-ben-megjelent-a-rendelet-ime-a-reszletek/

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2022-ben

A várható emelés 2022-ben akár azt jelentheti, hogy a bruttó minimálbér 200 ezer forint, míg a garantált bérminimum 260 ezer forintra nő. Nemcsak a fizetés emelkedik, hanem a szociális hozzájárulási adó is 5 százalékponttal csökkenhet.

https://adozona.hu/altalanos/200_ezres_minimalber_johet_5_szazalekpontta_9FVPN4

 

A béremelés a nyíregyházi gazdaság helyzetét is megerősítheti

A fizetések emelése egyben azt is jelentheti, hogy az álláskeresők és munkavállalók nagyobb eséllyel maradnak a megyében és vállalnak munkát Nyíregyházán és Nyíregyháza környékén. A frissdiplomások és képzett szakemberek kevésbé lennének rászorulva, hogy a magasabb bérezés reményében hosszú távon a fővárosba vagy külföldre költözzenek.

Nyíregyházán is találhatunk munkát a dinamikusan fejlődő ágazatokban, illetve a képzési lehetőségek is adottak. Helyi szinten tehát nemcsak diplomát vagy szakmát szerezni lehetséges, hanem az elhelyezkedési esélyek is jók.

Nyíregyházi munkalehetőségek: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

A béremelés egyéb következményei

A minimálbér Magyarországon 1992 óta növekvő tendenciát mutat, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki jól jár vele. A kisebb cégek ugyanis ezzel nehezebben tudják finanszírozni a mindennapi működést a tőkeszegénység következtében. Persze az állam némileg segíthet a piaci szereplőknek azzal, hogy „könnyít” az egyes adóterhek mértékén. Az országban a különböző adatok szerint például a bányászat és kőfejtés, illetve a textília, ruházat gyártás területén gyakori a minimálbér mértékével megegyező foglalkoztatás.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210618/akkora-beremeles-johet-magyarorszagon-amit-mindenki-megemleget-488526

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.