Irány a sereg – Nyíregyházáról is jelentkezhetsz katonának

Katonai pálya - NyiregyhazaAllas.hu
A katonai pálya 2021-ben is népszerű, Nyíregyházáról pedig szintén jelentkezhetünk a Magyar Honvédség állományába. Szolgálhatjuk a hazát tartalékosként és hivatásosként egyaránt. Nézzük, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy katonává váljunk.

Első lépések: jelentkezés, regisztráció és bevonulás

Mindenekelőtt határozzuk el magunkat a döntés mellett. A katonaság nem játék és nem olyan terület, melyből egyik pillanatról a másikra ki lehet lépni. A seregben való szolgálat egyfajta hivatás, ezért hosszú távú elköteleződés szükséges. Ha mindez megvan, Nyíregyházán a Dózsa György utca 29-ben érdeklődhetünk a katonai szolgálat felől.

https://www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/cikk/szabolcs_szatmar_bereg_megye

A jelentkezés során szükségünk lesz bizonyos okmányokra (TAJ-kártya, adóazonosító jel, lakcímkártya, személyi igazolvány, legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okmány, illetve nyelvvizsga-bizonyítvány, ha van). Ezt akár már otthon is kitölthetjük, de a toborzó irodában szintén meg lehet tenni.

Miután beadtuk a jelentkezési lapot, kapni fogunk egy ajánlatot, milyen beosztásban tudnánk dolgozni. Szükség lesz még háziorvosi igazolás, amihez formanyomtatványt kapunk, hogy aztán az alkalmassági vizsgálatra magunkkal vigyük. A sorkatonai szolgálatról szintén igazolást kapunk és a vizsgálat időpontját is megkapjuk.

A formaságok után jöhet az alkalmassági vizsgálat, amihez már sportszerelés és íróeszköz is szükséges. A bevonuláshoz a továbbiakban még erkölcsi bizonyítványra és egyéb okmányok bekérésére kerül sor.

 

Alkalmasság és alapkiképzés

Nemcsak fizikálisan, hanem egészségügyileg és pszichésen is készen kell állni a szolgálathoz.

Katonaság

A fizikai alkalmasságon 3200 méter futásra, karhajlítás-nyújtásra és egyéb feladatok elvégzésére kerül sor. Minimum 220 pontot szükséges elérni a 360-ból.

Az egészségügyi vizsgálat (laborvizsgálatok (vérvizsgálat és vizeletvizsgálat); drogteszt és HIV-vizsgálat, nőknél terhességi teszt is; belgyógyászat; sebészet; szemészet; ideggyógyászat; fül-orr-gégészet; fogászat) során megállapítják, nincsenek-e rejtett betegségeink vagy olyan okok, melyek miatt ne állhatnánk be a seregbe. A pszichológiai vizsgálat a személyiséget és a viselkedést elemzi, ezt sem szabad félvállról venni, hisz a kevésbé elkötelezettek könnyen kibukhatnak.

Az alapkiképzéshez váltó ruha és egyéb felszerelések (pl. fogkefe, fogkrém, törölköző stb.) kellenek. Legyen nálunk személyi igazolvány, TAJ-kártya és ha van, akkor jogosítvány. Nagy értékeket ugyanakkor nem ajánlott vinni, mert nehéz őket őrizni a kiképzés ideje alatt.

 

Szolgáltatási formák

Katonaként három forma közül választhatunk: hivatásos, szerződéses vagy tartalékos szolgálat.

A hivatásos viszonyhoz el kell végezni az Altiszti Akadémiát vagy diplomát szerezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző Karon. A szerződéses katonák határozott időre köteleződnek el, tiszt esetén 3 évre, míg altiszti beosztásnál 5 évre. Az időintervallum további megegyezés alapján meghosszabbítható. Az önkéntes tartalékosok akár ösztöndíj pályázatok kíséretében is végezhetik tevékenységüket, így ajánlott nyíregyházi egyetemistáknak és olyan fiataloknak egyaránt, akik iskolai teendőik vagy civil foglalkozásuk mellett szeretnének katonaként szolgálni.

https://www.iranyasereg.hu/#

Önkéntes katonai szolgálatra 2021-ben, akár Nyíregyházáról is jelentkezhetünk, a képzés során pedig a résztvevők illetményre számíthatnak, mely a mindenkori minimálbérrel és garantált bérminimummal lehet egyenlő.

https://honvedelem.hu/OKSZ.html

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.