Home office, rugalmas munkaidő és hibrid modell Nyíregyházán

Home office, rugalmas munkaidő és hibrid modell Nyíregyházán

Napjaink egyik fő témája az otthoni munkavállalás (home office), illetve, hogy van-e értelme bejárni az irodába olyan pozícióknál, ahol ez technikailag nem feltétlenül lenne szükséges. Nyíregyházán is több ízben találkozhatunk a kérdéssel, a válasz azonban a hibrid modellben rejtőzhet.

A “klasszikus” munkavégzés

A hagyományos forma szerint reggel 8-9 körül bemegyünk az irodába és elkezdünk dolgozni, hogy aztán ebédszünetre menjünk a kollégákkal vagy egyedül. Ezután visszatérünk a munkahelyre és tovább dolgozunk, délután 4-5 tájékán pedig hazamegyünk.

Ennek a fajta módszernek több előnye is van, például a könnyű tervezhetőség mellett rendszerben dolgozunk és a bioritmusunk sem fog felborulni. Hátránya ugyanakkor, hogy egysíkúvá és monotonná válhat az életünk, továbbá az utazás is időigényes. De alapvetően is adódhat a kérdés: miért járjunk be, ha otthonról is meg tudjuk csinálni ugyanazt a munkát?

 

Mi az a home office?

Az otthoni munkavégzés a koronavírus-járvány következtében vált igazán elterjedtté, azonban az jól látható, hogy ez a módszer ugyanúgy hatékony lehet, mint az irodai munka. Több előnye is van: nincs utazás, nagyobb szabadság és önálló munkavégzés, azonban hátrányai szintén adódhatnak, mint például a csapat, a közösség hiánya.

A home office formában történő munkavégzés napjainkban egyfajta motivációs tényezőként is szolgálhat. Egyes munkavállalók még akár jobban és hatékonyabban is teljesítenek, ha otthonról dolgoznak.

https://minner.hu/home-office-marad-vagy-elfelejtjuk-piaci-hatasa/

 

A “hibrid” munkavégzés

A hibrid módszer lényegében az irodai munka és a home office keveréke. Heti 1-2 nap a munkatársakkal és 2-3 nap otthonról. Ez lehet a 21. századi munkavégzés egyik fő receptje, úgyhogy a nyíregyházi munkavállalóknak és álláskeresőknek is célszerű felkészülni. Ez azt jelenti, hogy technikailag is érdemes lehet felkészülni az előttünk álló időszakra.

Hibrid munkavégzés

A hibrid forma már Magyarországon és Nyíregyházán is kezd elterjedni és nagy esély van rá, hogy a közeljövőben több cég is erre a módszerre vált. A dolgozói kreativitás ezzel teret nyerhet és a munkáltatók is “felnőttként” kezelhetik az alkalmazottakat azáltal, hogy biztosítják számukra, mikor és hogyan dolgoznak.

 

Rugalmas munkavégzés Nyíregyházán

Természetesen nem minden esetben van rá lehetőség, hogy valaki otthonról dolgozzon. Ez a digitális szakmák és munkakörökre jellemző, hiszen a technika segítségével alapvetően sincs szükség személyes kontaktra. A kreatív munkákat végzők, informatikusok és egyéb digitális nomádok járhatnak jól, akiknek mindössze egy laptopra vagy számítógépre van szükségük a munkavégzéshez.

A munkáltatóknak a jövőben azt a tényt is el kell fogadniuk, hogy a home office lehetősége, a rugalmas munkavégzés és a hibrid modell vezető formák lesznek, ezért a munkavállalók és álláskeresők nem biztos, hogy csatlakoznak vagy hosszú távon olyan munkahelyen maradnak, ahol továbbra is a kötött forma a jellemző.

Nyíregyházi munkalehetőségek: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.