3+1 fontos tudnivaló, mielőtt munkába állsz Nyíregyházán

3+1 fontos tudnivaló, mielőtt munkába állsz Nyíregyházán

A munkába állást megelőzően érdemes tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal és nem „vakon” belevágni. Győződjünk meg róla, hogy minden szabályosan történik.

1. Írásos munkaszerződés

Az egyik legfontosabb, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Mindezt a munka törvénykönyvének 44. §-a rögzíti.  Ha a munkáltató nem tér ki rá, kérdezzünk felőle. Jogilag és törvényesen próbanap, próbahónap és fizetés nélkül próbaidőszak egyáltalán nem is létezik, ezért kerüljük a hasonló szituációkat. Persze bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem teljes értékű munkavállalóként foglalkoztatnak minket (pl. gyakornoki munka, szakmai gyakorlat), ekkor más szabályok léphetnek érvénybe.

Logikusan belegondolva is szükség van az írásos munkaszerződésre: elkerülhetőek általa a jövőbeli viták és a nézeteltérések, félreértések elkerülése végett van mihez viszonyulni. Tartalmaznia kell a munkáltató és a munkavállaló nevét és a legfontosabb személyes adatokat, a munkakört és az alapbért, illetve a további megállapodásokat. Ha nincs írásba foglalva és a felek által aláírva, a munkaszerződés semmisnek tekintendő.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mi-a-kovetkezmenye-ha-nincs-irott-munkaszerzodes/

 

2. A munkavállaló és a munkáltató jogai, kötelezettségei 2021-ben

A munkavállalót és a munkáltatók egyaránt megilletik bizonyos jogok, amikhez tartaniuk kell magukat minden körülmények között, különben egyik fél szankciókat követelhet. A munkáltató például nem kérhet ki olyan adatokat, mint a családi állapot, a gyermekek száma vagy a vallási hovatartozás. Szintén nem küldheti a dolgozót olyan vizsgálatra, ami sértené az emberi jogait. A munkavállalónak pedig tartania kell magát ahhoz a tényhez, hogy a közvetlen felettese és vezetői írják elő a mindennapi teendőket.

A munkavállaló és a munkáltató jogai

A törvényes teljes munkaidő napi 8, azaz heti 40 óra (rendes munkaidő). A munkáltató ezen felül – szigorú törvényi feltételek és korlátok betartása mellett változtathat. Az alkalmazott tovább szabadságra és felmondás esetén végkielégítésre válhat jogosulttá.

https://pecsallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/102/a-munkaltato-jogai-es-kotelezettsegei

 

3. Az alapbér és a minimálbér mértéke 2021-ben

A munkáltató köteles a mindenkori minimálbérrel arányos mértékben megfizetni a dolgozó munkáját, ennél alacsonyabb bérezést jogilag nem állapíthat meg. Amennyiben tehát feketén, kézbe szeretnének nekünk ennél az összegnél kevesebbet fizetni, nyugodtan álljunk „odébb”.

2021. február 1-jétől a minimálbér mértéke a következőképpen alakul: havibér esetén 167 400-, hetibér esetén 38 490-, napibér esetén 7 700-, órabér esetén pedig 963 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma teljes munkaidő teljesítése esetén havibér esetén 219 000-, hetibér esetén 50 350-, napibér esetén 10 070-, órabér esetén 1 259 forint.

https://ado.hu/ado/minimalber-2021-ben-megjelent-a-rendelet-ime-a-reszletek/

 

3+1. Jogon „kívüli” tudnivalók

Persze nem minden a törvény, a jog és a szabályok. Más dolgoknak is klappolnia kell. Mielőtt munkába állunk, nézzünk utána a cégnek, a leendő kollégáknak és mérjük fel a terepet. Nem árt tisztában lenni vele, hova megyünk dolgozni és kik lesznek a leendő munkatársaink. Ismerjük meg szakmailag is a munkahelyet, mit értek el eddig, milyen vízióval rendelkeznek. Ha azonosulni tudunk vele, a beilleszkedés is egyszerűbbé válhat.

Egyéb kérdések és nehézségek esetén pedig Nyíregyházán a munkaügyi központban fordulhatunk segítségért: https://nyiregyhazaallas.hu/munkaugyi-kozpont-nyiregyhaza

https://allasorias.hu/blog/mi-tortenhet-velunk-a-munkaba-allasunk-kezdeten/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.