Alkalmazott vagy vállalkozó?

Alkalmazott vagy vállalkozó?

Az alkalmazotti és vállalkozói lét között nagy lehet a dilemma, hiszen mindkét oldalnak megvannak az előnyei és hátrányai. Nyíregyházán is munkába állhatunk vagy elindíthatjuk saját üzletünket.

Az alkalmazotti lét előnyei és hátrányai

A munkavállalás klasszikus formája, hogy az adott cég beosztottjaként dolgozunk, fix havi fizetésért. Ekkor alkalmazottak vagyunk. Megvan a munkakörünk, ismerjük a feladatainkat és munkaidőnket, kevésbé stresszes az életünk.

Előnye, hogy viszonylag stabil, kiszámítható jövőképet nyújt számunkra. Nem kell minden nap amiatt aggódnunk, hogy a vállalkozás helyzete negatív tendenciát mutat. Fizetett szabadság és egyéb jutalékok (pl. cafeteria) is járnak.

Hátrányai, hogy kevésbé kontrolláljuk a céggel és vállalattal kapcsolatos dolgokat, nem látjuk át annyira az egyes folyamatokat és túl sok beleszólásunk sincs abba, milyen irányba haladjon a társaság.

Nyíregyházi munkalehetőségek: https://nyiregyhazaallas.hu/

Az alkalmazotti lét előnyei és hátrányai

 

A vállalkozói lét előnyei és hátrányai

Sokan próbálkoznak vállalkozás indításával, hiszen ekkor a magunk urai lehetünk, saját felelősséggel tartozunk a cég iránt, akár rugalmasan dolgozhatunk. Nincs megszabva, mikor és mit tegyünk. Ehhez viszont komoly felelősségtudat is szükséges.

Persze lehetnek hátrányai is. A ledolgozott munkaórák nem minden esetben térülnek meg, a jövedelem sem mindig arányos a befektetett munkával. Az indulás nehéz és kiszámíthatatlan lehet, ráadásul elfelejthetjük a napi 8 óra munkát – valószínűleg bizonyos napokon többet és akár hétvégén is dolgozni kell.

Magyarországon –Nyíregyházán is – népszerű a vállalkozói lét, főként az egyéni vállalkozás arat nagy sikert 2021-ben, melyet akár már online is elindíthatunk. Ebben az esetben nem felelünk másért, csak magunkért, így nem kell tartanunk felmondásoktól, mások rossz hozzáállásától sem.

 

Népszerű a vállalkozói életforma Nyíregyházán is, de egyesek „visszavonulót” fújnak

Egyesek kényszerből vállnak alkalmazottá, de vannak, akik ún. megelégelték a vállalkozói létet és inkább alkalmazottként, fix körülmények között dolgoznának. Ezzel szemben az alkalmazottak között is találni példát olyanokra, akik felmondanak munkahelyükön és saját vállalkozásba kezdenek.

A KSH adatai szerint 2021-ben (február végén) Nyíregyháza térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 114.202 regisztrált vállalkozás működött, ami jól mutatja a vállalkozói élet népszerűségét.

Az alkalmazotti és vállalkozói lét közötti különbségek adottak – ami az egyiknél előny, a másiknál hátrányként szolgálhat. Nem lehetne egyértelműen kijelenteni, melyik a jobb munkavégzési forma, mindenkinek máshogy alakulhatnak az elképzelései.

A home office munkavégzés pedig akár a szabadúszói forma számára is kinyithatja a kapukat, illetve alkalmazottként is egyre több lehetőség nyílik a rugalmas munkaidőre. Akár Nyíregyházáról is vállalhatunk munkát más városból vagy országból és dolgozhatunk otthonról.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.