A jogszerű felmondás lépései

A jogszerű felmondás lépései

Akárki életében eljöhet a pillanat, amikor felmondásra adja a fejét. Legyen szó munkavállalóról vagy munkáltatóról. Nyíregyházán is „könnyen” hasonló helyzetbe kerülhetünk.

A felmondás okai

A felmondásnak számtalan oka lehet. Munkavállalói oldalról előfordulhat a rossz vezetőség, a munkahelyi környezet vagy egyszerűen csak azért, mert valaki váltani szeretne. Bár általában a fordított helyzetről hallunk és olvasunk (rossz esetben megtapasztaljuk), hogy leépítés vagy egyéb okok miatt eltávolítanak valakit az állásából. Ekkor sem kell rögtön pánikba esni, minden problémára létezik megoldás.

 

A jogszerű felmondás

De hogyan történhet jogilag a felmondás? Mert nem opció, hogy csak úgy bemegyünk és hozzávágjuk a papírokat a főnökhöz vagy fordított esetben egyből utcára tesznek minket. Persze a próbaidő alatt kevesebb a kitétel, de alapvetően nem lehet „csak úgy, egyről a kettőre” felmondani. Vállalnunk kell a jogi lépéseket és következményeket, a munkaszerződésben foglaltakhoz pedig maradéktalanul tartsuk magunkat. Létezik tehát

  • munkavállalói és
  • munkáltatói felmondás,
  • illetve amikor a felek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt.

A felmondást a próbaidőn „túl” indokolni szükséges, valamint írásban benyújtani. Különben nem érvényes.

https://kocsisszabougyved.hu/mikor-jogszeru-a-munkaltatoi-felmondas-indoklasa/

Felmondás

 

Hogyan mondjunk fel „profin”?

Ebben a cikkben inkább a munkavállói oldallal foglalkozunk, vagyis azokkal az akár íratlan szabályokkal, melyeket érdemes betartani a felmondás során. Akármi is az igazi oka a távozásnak, minden körülmények között törekedjünk arra, hogy jó viszonyban váljunk el. Egy-egy rossz történet könnyen átjárhatja Nyíregyháza városát is, főként a hasonló szférákban dolgozó cégeknél és vállalatoknál derülhet ki, miért és hogyan távoztunk az előző munkahelyünkről. Mondani sem kell, nem lesz egyszerű dolgunk, ha csúfos körülmények között.

Mielőtt kilépünk a munkahelyünkről, gondoljuk át alaposan, miért is szeretnénk ezt a lépést megtenni. Lehetőleg ne hirtelen indulatból tegyük meg, hanem mindig aludjunk rá, illetve tervezzük meg az életünket a rákövetkező napokra. Milyen lesz akár pár hónap múlva, ha még mindig nem találtuk meg a számunkra megfelelő – nyíregyházi – munkalehetőséget. A mindennapok unalmassá és szürkévé is válhatnak, továbbá nem lesz ott a havi fizetésünk sem a számlánkon.

Fontos az időzítés és a kommunikáció, avagy keressük meg a legjobb alkalmat rá, hogy közöljük a közvetlen felettessel a döntést. Például négyszemközt, egy előre megbeszélt találkozón. Főként személyesen ajánlott, azonban időnként levélben is megtehetjük, ami egyébként jogilag sem törvénytelen, de azért mi azt ajánljuk, hogy lehetőség szerint személyesen beszéljük meg.

https://allasorias.hu/blog/mire-kell-odafigyelni-amikor-megirjuk-a-felmondasunkat-hogyan-tegyuk/

Miután (vagy mielőtt) elhatároztad magad a felmondás mellett, kezdj el állás után nézelődni Nyíregyházán: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.