A legfontosabb munkavállalói készségek 2021-ben

A legfontosabb munkavállalói készségek 2021-ben

A következő cikkben azokat a fő szempontokat mutatjuk be, amelyek alapján a munkáltatók és HR-esek elbírálhatják a jelentkezéseket. Nyíregyházán is előfordulhat, hogy egy-egy készség megléte többet ér a végzettségnél vagy a szakmai tapasztalattal kerülhetünk előrébb a sorban.

A digitális transzformáció és a 21. század kihívásai

Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni az „új világ” adta kihívásokkal és változásokkal. Manapság egyre fontosabb bizonyos soft- és hard skillek megléte, illetve a problémamegoldás. Nem elvárás az sem, hogy valaki egész életében egy adott nyíregyházi cégnél dolgozzon és örökre elkötelezze magát. Ezzel elterjedhet például a projektalapú munkavégzés is.

 

1. Szakmai ismeretek, végzettség szintje és nyelvtudás

Habár előfordul, hogy egyes pozíciókra be lehet jutni diploma és végzettség nélkül, a tanulás továbbra is remek befektetés. A Nyíregyházi Egyetemen több szakirányon is szerezhetünk felsőfokú végzettséget. Ezzel megalapozzuk jövőnek és a későbbi karrierünket, biztosítjuk az elhelyezkedés lehetőségét. Aki pedig már az egyetemi évek alatt munkatapasztalatot szerez saját szakmájában, további előnnyel indul a kiválasztási folyamat során.

A nyelvtudás egyre inkább „kötelező” elem, bizonyos világnyelvek ismerete nélkül nehéz lesz boldogulni egy nemzetközi szinten is piacon lévő vállalatnál. Még Magyarországon és egy helyi, nyíregyházi cégnél is jól jöhet, hogy legalább az angol nyelvet megértsük, hiszen bárhonnan érkezhet hasznos nemzetközi információ, amit tudni kell értelmezni.

 

2. Hard skillek, soft skillek és egyéb készségek

Az ún. puha készségek (soft skillek) és kemény készségek (hard skillek) egyre fontosabb fogalmakká válnak a 21. századi munkaerőpiacon. Az, hogy mikén kommunikálunk, hogyan tárgyalunk és milyen szinten vannak a digitális ismereteink, meghatározhatják szakmai sikereinket. De mi a különbség a kettő között? Nézzünk pár példát.

Hard, soft skillek

Hard skillek

 • technikai készségek,
 • informatikai ismeretek,
 • Microsoft Office ismeretek,
 • analitikai, logikai készség,
 • marketingismeretek,
 • prezentációs készség,
 • menedzsment ismeretek,
 • projektmenedzsment ismeretek.

Soft skillek

 • vezetőkészség,
 • csapatmunkára való hajlam,
 • jó kommunikációs készség,
 • problémamegoldó készség,
 • munkamorál,
 • flexibilitás,
 • interperszonális készségek.

Amennyiben ezeknek a készségeknek és ismereteknek a birtokában vagyunk vagy hajlandóak vagyunk elsajátítani őket, sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy megkapunk egy-egy munkát.

 

3. Motiváció, szakmai elhivatottság és tanulás iránti vágy

Hajlamosak vagyunk alábecsülni ezeket a szempontokat, azonban a kiválasztás során nagyon fontos, hogy az adott jelentkező mennyire tűnik alkalmasnak hosszú távon a meghirdetett pozícióra. Gondoljunk csak bele fordított esetben: mi egy olyan jelöltet választanánk, aki több diplomával rendelkezik, az aktuális pillanatban talán magasabb a tudásának szintje, de szinte biztos, hogy egy éven belül váltana? Vagy valakit, aki még a tanulási folyamatban van, de motivált, elkötelezett és nagyon is alkalmasnak tűnik a hosszú távú, közös munkára.

A 21. században továbbá elengedhetetlen, hogy folyamatosan tanuljunk és képezzük magunkat. Ehhez beiratkozhatunk különböző esti és levelező tanfolyamokra Nyíregyházán is, azonban online szinte végtelen a lehetőség.

 

3+1. Énmárka fejlesztése

Szintén ne hanyagoljuk el menedzselni önmagunkat, például az online térben. Legyünk jelen és aktívak a szakmai közösségi oldalakon (pl. LinkedIn) és legyünk láthatóak a nyíregyházi cégek vagy akár fejvadászok számára. Sosem tudhatjuk, mikor és honnan érkezik egy-egy felkérés, de akár állást is kereshetünk ezeken a felületeken.

Nyíregyházi munkalehetőségek:

https://www.linkedin.com/jobs/search/?geoId=102820547&location=Ny%C3%ADregyh%C3%A1za%2C%20Szabolcs-Szatm%C3%A1r-Bereg%2C%20Hungary

https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.