A karrierváltás folyamata lépésről lépésre

A karrierváltás folyamata lépésről lépésre

A karrierváltás sosem egyszerű. Elhagyni a szakmát vagy a munkahelyet, melyben évekig dolgoztunk és tanultunk. A nyíregyháziak számára viszont éppúgy aktuális lehet, mint bárhol máshol. A 21. században pedig egyre gyakoribb, hogy valaki új szakterületen próbálja ki magát.

A karrierváltás fogalma

Először is definiáljuk a karrierváltás definícióját. Persze nem létezik egyfajta magyarázat rá, de alapvetően akkor beszélünk róla, amikor valaki teljesen új pályára áll át. Például a könyvelő programozni kezd. Manapság egyre többen indulnak el az informatika világába és próbálnak felzárkózni a 21. század kihívásaihoz. A fizetések pedig elég csábítóak tudnak lenni egy jó IT szakember számára.

A karrierváltás azonban nem megy egyik napról a másikra. Először is megalapozott döntést kell hozni, tényleg szeretnénk-e hosszú távon teljesen új szakmában elhelyezkedni, vagy csak pillanatnyi fellángolásról van szó. Csak azért ne váltsunk, hogy valamivel többet keressünk, illetve saját szakmánkban is kifizetődővé válhat, ha egy-egy irányba specializálódunk és helyi szinten, például Nyíregyházán a legkeresettebb szakemberré válunk.

https://allasorias.hu/blog/?s=karrierv%C3%A1lt%C3%A1s

 

Első lépések

Amikor elszántuk magunkat a karrierváltásra, még hosszú az út előttünk. A legelső, hogy kezdjük el kitanulni azt a szakmát, amit a jövőben végezni szeretnénk. Ekkor még lehetőleg ne hagyjuk ott munkahelyünket és szabadidőnkből áldozzunk rá, hogy minden nap egy-egy órát (vagy többet) tanulunk. Beiratkozhatunk képzésekre és tanfolyamokra Nyíregyházán vagy tanulhatunk online, saját időbeosztással.

A legjobb persze, ha szerzünk végzettséget és „papírt” róla, hogy értünk az adott szakmához, azonban a szakmai tapasztalat is kiválthatja mindezt. Például egy webfejlesztő vagy grafikus vállalhat szabadúszó munkákat és elkezdheti menedzselni jövőbeli szakmai életpályáját. Elkezdhetünk családnak, barátoknak és ismerősöknek is összerakni anyagokat, segíteni nekünk – akár ingyen. Ezzel ún. „hírnevet” szerez és referenciát, amivel később el tud indulni a szakterületen. Jó esetben teljes munkaidőben is vagy elindíthatjuk saját vállalkozásunkat.

 

Elhelyezkedés és munkahelyváltás

A pályamódosítás kritikus pontja maga a váltás időszaka, amikor egyik munkahelyről és szakmából a másikba „igazolunk”. Ekkor teljesen új világba csöppenünk és a „nulláról” kell felépíteni magunkat. Ez egy 30-40 éves számára már megterhelő lehet, továbbá úgy érezhetjük, kidobtuk az eddigi éveinket az ablakon és a munkát, amit beleraktunk. De ez nem igaz, sőt, a megszerzett tapasztalatainkat akár később is kamatoztathatjuk. Lehetséges, hogy valaki Nyíregyházán dolgozott a vendéglátásban üzletvezetőként, majd ezáltal olyan értékes tudást szerzett a vezetés és menedzsment területén, melyet remekül tud alkalmazni más csapatok irányítása során.

Elhelyezkedés

Amikor tehát úgy érzed, készen állsz a váltásra, elkezdődhet a munkakeresés. Nyíregyházán pedig több neked való álláslehetőséget is találhatsz: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.