Külföldre vágysz? Tudnivalók a nyugati és keleti cégkultúráról!

Külföldre vágysz? Tudnivalók a nyugati és keleti cégkultúráról!

A nyugati és keleti cégkultúra különbözik egymástól. Más egy „lazább”, amerikai típusú vállalatnál dolgozni, mint egy „szigorú”, Japán multinál. A nyíregyháziak számára is hasznos lehet felmérni a különbségeket, illetve megismerni az egyes országokban rejlő karrierlehetőségeket. Főként akkor, ha külföldi munkavállalást terveznek.

Magyarország és a nyugati cégkultúra viszonya

Magyarországon többnyire a nyugati típusú vállalati forma a jellemző, habár a kis- és középvállalkozások (kkv-k) még túlsúlyban vannak, egyre több a multinacionális nagyvállalat is az országban. Igaz, Budapest és a vidéki városok, mint például Nyíregyháza két külön világként értelmezhetőek. A nagyobb városokban megfigyelhető többek között a német cégek terjeszkedése, melyek helyi szinten nagyszámú álláskereső számára nyújtanak munkalehetőséget. Jó példa erre Nyíregyházán a tömegközlekedési eszközöket gyártó Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. vállalata.

 

Magyarország, nyugat vagy kelet?

A nyíregyházi munkakeresők is dönthetnek úgy, hogy kipróbálják magukat külföldön. Ebben az esetben érdemes megismerni az adott ország cégkultúráját is. Amennyiben itthon dolgoztunk korábban, máris érzékelhető a változás külföldön. Főként keleten más a helyzet, Ázsiában. Nem lesz könnyű dolgunk, de kellő felkészüléssel felgyorsíthatjuk a beilleszkedés folyamatát.

Amíg turistaként könnyen „túlélhetünk” egy idegen országban 1-2 hetet, munkavállalóként más a helyzet. Meg kell ismerni az adott ország kultúráját és szokásait ahhoz, hogy jó munkaerővé váljunk.

 

Különbségek a nyugati- és keleti cégkultúra között

Nyugaton az emberek inkább a hivatalos találkozókat részesítik előnyben és kerülik a mélyebb kapcsolatokat egymással. Igaz ez a munkaadók és alkalmazottak viszonyára is, a vállalatok kevésbé foglalkoznak magával az ember személyiségével, inkább erőforrásként tekintenek rá. Keleten mindennek az ellentéte a jellemző. Az emberek a munkahelyi életben is törekednek a mély kapcsolatok kialakítására egymással és szinte sértésnek veszik, ha mindezt nem viszonozzák számukra. Japánban a munka utáni karaoke remek példa a kollégák közötti viszony folyamatos fenntartására és erősítésére.

Keleti cégkultúrára

Nyugaton mindennapos a kritika és a felelősökre mutogatás. Habár országonként eltérő, mindezt hogyan kezelik, javarészt mindenhol tényszerűen szembesítik a hibát elkövetőket arra, hogy mit rontottak el és ez gyakran feszültségekhez vezet. Amerikában email, Angliában például szarkasztikus vicc formájában közlik, Németországban a száraz tényekkel szembesítik a munkavállalókat. Keleten a harmónia fenntartása mindennél fontosabb, ezért a hibákat is másképp kezelik. Kínában például jellemzően harmadik fél adja át az információt a vétkesnek, de az elképzelhetetlen, hogy a csapat előtt kritizáljanak valakit.

Nyugaton szintén nagy hangsúlyt fektetnek a megbízhatóságra, de a határidőket és találkozókat tekintve némileg rugalmasabbak, vagyis végérvényesen az elvégzett munka a fontos. Természetesen itt is vannak különbségek, míg a spanyoloknál kisebb késés a megszokott, a németek általában előbb érkeznek a tárgyalásokra. A keleti kultúrákban némileg másképp viszonyulnak az időpontokhoz, a magasabb hierarchiában lévők számára „jobban” megengedett a késés, mint a beosztottaknak.

 

A nyíregyházi álláskeresők számára is fontos tisztában lenni az állásinterjúk jellemzőivel. Nos, Nyugat-Európában a magyar viszonyokhoz megfelelően a munkáltatók szeretik, ha a jelöltek vagy dolgozók kezdeményezők és sokat kérdeznek a céggel kapcsolatos dolgokról. A keleti kultúra persze megint más. A vezetők sokkal inkább fenyegetőnek érezhetik a beosztottak kérdéseit, így az udvariasság és elfogadás a jellemzőbb. Amit a magasabb hierarchiában lévők állítanak, annak általában úgy is kell lennie.

A hierarchia olyan dolog, mellyel szerte a világban, Nyíregyházától kezdve Tokióig bármelyik munkahelyen találkozhatunk. A státuszok és pozíciók kezelése azonban eltérhet egymástól.

Nyugaton lazábbak a kapcsolatok a vezetők és beosztottak között, az sem elképzelhetetlen, hogy keresztnevükön szólítják egymást. A főnökök törekednek arra, hogy fenntartsák az egyenlőség látszatát és meghallgatják az alkalmazottak felvetéseit. Keleten a magasabb beosztásban lévők, az idősebbek és a kormányzás rendszere szinte sérthetetlen. A dolgozók ritkán sértik és kérdőjelezik meg feletteseik döntését.

 

Munkavállalás Nyíregyházán

Amennyiben mégis úgy döntünk, maradunk Nyíregyházán és itt keresünk állást, akkor is tapasztalhatjuk ezeket a helyzeteket. Új munkahelyünkön érdemes felmérni az aktuális állapotokat, hogy könnyebben sikerüljön beilleszkedni a csapatba. Lehetséges, hogy az egyik cégnél inkább a „nyugati-„, míg a másiknál inkább a „keleti” cégkultúra a jellemző.

https://www.goabroad.com/articles/intern-abroad/east-vs-west-corporate-cultural-differences-for-interns-abroad

Álláslehetőségek Nyíregyházán: https://nyiregyhazaallas.hu/

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.