Állások Nyíregyházán megváltozott munkaképességűek számára

Állások Nyíregyházán megváltozott munkaképességűek számára

A rehabilitációs állásokra és a megváltozott munkaképességgel megpályázható pozíciókra más szabályok vonatkoznak. A dolgozók minősítéssel állnak munkába egészségügyi állapotuktól függően. Nyíregyházán szintén találhatunk álláslehetőségeket.

A megváltozott munkaképesség

Megváltozott munkaképességről akkor beszélünk, ha valaki egészégkárosodással él, mégis képes bizonyos fokú munkavégzésre. A károsodással, fogyatékossággal és rokkantsággal élőket, illetve a megváltozott munkaképességű személyeket egymástól megkülönböztetjük, a különböző kategóriákra pedig más és más jogszabályok tartoznak. A megváltozott munkaképesség betegségek és balesetek következtében egyaránt kialakulhat.

A nyíregyházi munkavállalókat is a foglalkoztathatóság szempontjából minősítik, miszerint a károsodás, fogyatékosság vagy rokkantság milyen szinten hat ki a személy lehetséges teljesítményére A foglalkoztatási törvény a következőről szól: „aki testi vagy értelmileg akadályozott, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek.”

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200327.kor

megváltozott munkaképesség

A megváltozott munkaképességű személyek minősítése az alábbi módon történik:

„B1” minősítési kategória: ide az sorolható, akinek az egészségi állapota 51–60% között van és foglalkoztatási szempontú rehabilitációja javasolható.

„B2” minősítési kategória: akinek az egészségi állapota szintén 51–60% között van, de a foglalkoztatási vagy szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt.

„C1” minősítési kategória: akinek az egészségi állapota 31–50% között van és foglalkoztatási szempontú rehabilitációja javasolható.

„C2” minősítési kategória: ide az a kérelmező sorolható, akinek az egészségi állapota 31–50% között van és a rehabilitálhatóság foglalkoztatási vagy szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt.

„D” minősítési kategória: akinek egészségi állapota 1–30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes.

„E” minősítési kategória: ide az a kérelmező sorolható, akinek egészségi állapota 1–30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes. Fontos!

Amennyiben az ügyfél megmaradt egészségi állapota meghaladja a 60 százalékot, nem lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira.

https://rehabportal.hu/tudastar/megvaltozott-munkakepesseg/

A megváltozott munkaképességet okozhatják például a mozgássérülésből, a belgyógyászati- és pszichiátriai megbetegedések.

 

Állások megváltozott munkaképességűeknek Nyíregyházán

Nyíregyházán több állást is hirdetnek a „leszázalékolt” személyek számára. Ezekre a munkákra jellemzően azok a megváltozott munkaképességű személyek jelentkezhetnek, akik a rehabilitációs szerv által kiadott komplex minősítéssel rendelkeznek.

Elhelyezkedhetünk akár szociális gondozó-ápolóként, támogatott lakhatási vezetőként, szociális segítőként, adminisztrátorként, foglalkoztatás koordinátorként, karbantartóként, fejlesztő foglalkoztatás vezetőként, pedagógusként, gyógypedagógusként, takarítóként, konyhai kisegítőként, szociális munkásként, kézműves foglalkoztatóként, gépkocsivezetőként, pszichológusként és szociálpedagógusként egyaránt.

Rehabilitációs állások Nyíregyházán: https://nyiregyhazaallas.hu/allasok/search=Megv%C3%A1ltozott+munkak%C3%A9pess%C3%A9g

A munkáltatónak természetesen be kell tartania a megváltozott munkaképességű személyekre vonatkozó jogszabályokat és figyelembe venni egészségi állapotukat.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.