Új munkahely? Így viselkedj az első napon!

Új munkahely? Így viselkedj az első napon!

Alig, hogy megkaptuk az örömhírt arról, hogy felvételt nyertünk a kiszemelt pozícióra, sokunk fejélben talán az öröm nyomban egyfajta izgalommá alakul át az új kihívást illetően.

Ezt a fajta izgalmat akár jónéhány munkahelyváltást követően is érezhetjük, hisz mindenki jó benyomást szeretne kelteni magáról azokban az emberekben, akikkel ezentúl egy jelentős időt fog tölteni. Az első alkalom a bizonyításra és egyben az első alkalom az új kihívással való szembesülésre az első munkanap. A következőkben néhány olyan jótanácsot gyűjtöttünk össze, melyekre érdemes lehet odafigyelni, ha szeretnénk pozitív színben feltűnni kollégáink, feletteseink előtt.

https://hrhelps.blog.hu/2020/01/22/elso_nap_a_munkahelyen_323

 

Érkezzünk időben

Természetesen ehhez a későbbiekben is tartsuk magunkat, de az első napon, illetve az első hetekben tulajdonítsunk ennek kiemelt jelentőséget. A pontosság egy olyan tulajdonság, amit szinte minden munkáltató megkövetel, s nagyon rossz benyomást fogunk magunkról kelteni, – különösen a határidős munkákra tekintettel – ha már az első napunkon elkésünk.

Érdemes tehát az első napunkon legalább negyedórával korábban érkezni. Ehhez fontos, hogy figyelembe vegyük a reggeli csúcsforgalmat, az otthonunk és a munkahelyünk közötti lehetséges építkezéseket, útlezárásokat.

 

Figyeljünk, kérdezzünk

Az első napunkon fog kezdődni az új vállalati kultúra megismerése. Próbáljunk meg a legmagasabb szinten koncentrálni, figyelni, jegyzetelni. Jó hallgatóként és megfigyelőként sokkal könnyebben vehetjük fel a munkahelyi ritmust, amivel a kollégáink elismerését is kivívhatjuk. Ugyanakkor fontos az is, hogy kérdezzünk már az első napon is, mivel ez a legjobb módja érdeklődésünk kifejezésének.

De mit kérdezhetünk? Gyakorlatilag bármit. Nyilvánvalóan azért törekedjünk arra, hogy olyan információkra kérdezzünk rá, melyekkel közelebb kerülünk a pozíciónk feladatkörének elsajátításához, gyorsabb beilleszkedésünkhöz. Összességében pedig a lényeg, hogy az első nap során igyekezzünk a hallgatás és a kérdezés között egyfajta egészséges egyensúlyt találni.

 

Építsünk kapcsolatokat

Már az első napon érdemes kommunikációt kezdeményezni az új kollégáinkkal. Tekintsük magától értetődőnek, hogy bemutatkozunk mindazoknak, akikkel munkánk során szoros kapcsolatba leszünk és igyekezzünk a neveket a lehető leghamarabb megtanulni. Ne várjunk arra, hogy más beszélgetést kezdeményez velünk, hanem legyünk kezdeményezők. Próbáljunk, ahogy a munkánk iránt, úgy a kollégáink iránt is érdeklődést mutatni már az első napon.

Kapcsolat építés

http://hrpwr.hu/cikk/6_tipp__hogy_siman_menjen_a_beilleszkedes

 

Mutassunk aktivitást, lelkesedést

Az első napunk jó eséllyel rendkívül mozgalmas lesz, számos HR-es papírmunkával, esetleg oktatásokkal megspékelve. Figyeljünk azonban a testbeszédünkre, semmiképp se mutassuk unalom jelét és az idegességünket is próbáljuk kordában tartani.

Ezenkívül előfordulhat, hogy már az első napon megkezdődik betanításunk, ilyenkor még inkább fokozzuk a figyelmünket és amennyiben a betanítást végző kolléga valamelyik munkafolyamatra rá kérdez, hogy megszeretnénk-e próbálni, akkor mondjunk igen és próbáljuk meg. Igyekezzünk megmutatni, hogy tanulékonyak vagyunk és alkalmazkodó képesek. Ha talpraesettnek mutatkozunk már az első napon, sokkal könnyebb fogjuk a kollégáink bizalmát is elnyerni.

 

Nap végén köszönjünk el, akiktől csak lehet

Itt elsősorban természetesen a feletteseinkre, közvetlen kollégáinkra kell gondolnunk. Köszönjük meg nekik az egésznapi támogatást, s ha esetleg a helyzet úgy hozza bátran bonyolódjunk beszélgetésbe, akár az első nap tapasztalatairól, akár hétköznapi témákról.  

https://medium.com/@Skillroads.com/5-steps-to-a-successful-integration-at-your-new-workplace-1ee84f0168c4

Amennyiben új munkahelyi környezetben próbálnád ki magad, látogass el a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalra és találd meg a hozzád leginkább illő pozíciót.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.