Hogyan kezelje a munkahelyi stresszt?

Hogyan kezelje a munkahelyi stresszt?

A munkahelyi stressz olyasvalami, amivel mindenki találkozik karrierje során. A stresszhelyzet kialakulásának megannyi oka lehet, s ha nem vagyunk képesek a megfelelő módon kezelni, akár a civil életünkre is rányomhatja a bélyegét.

Miképp reagál a szervezetünk a stresszre?

Bizonyára előfordult már Önnel, hogy ki sem látott a munkából, mégis sorra kapta az új feladatokat, esetleg egy már teljesített projekttel kapcsolatban merült fel probléma, vagy olyasmit bíztak Önre, amivel kapcsolatban azt sem tudta, hogy miképp kezdjen neki a feladatnak.

Ilyen esetekben az emberi szervezet ösztönösen reagál, a szív gyorsabban ver, a légzés felgyorsul, az izmok megfeszülnek. Ezek evolúciós eredetű reakciók, melyeket csak „harcolj vagy menekülj” idegrendszeri válaszreakcióként szoktak emlegetni. Evolúciós történetünk során ezek az ösztönös félelemreakciók a túlélésünket segítették, tehát például a megemelkedett pulzusszám, illetve a megfeszült izmok a ragadózóktól való menekülést segítették. 

A félelmek a modernkori ember életében is jelen vannak, és függetlenül attól, hogy ezek egészen más eredetűek, a reakciók mégis hasonlók. De mi történik a szervezetünkkel, ha a munkahelyen eltöltött idő folyamatos stressz mellett telik? Nos, ennek hosszútávon rendkívül súlyos pszichológiai következményei lehetnek, s akár teljes „kiégését” is eredményezhetnek.

Ennek a folyamatnak a figyelmeztető jelei lehetnek a folyamatos kimerültség, cinizmus, illetve a hatékonyság hiánya. A folyamatos stressz nemcsak mentális zavarokat eredményezhet, hanem komoly fizikai tünetekkel is járhat. Kutatások kimutatták, hogy a kortizol stresszhormon tartósan magas értéke növelheti az autoimmun betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.

https://immulina.hu/igy-kezeld-a-munkahelyi-stresszt/

https://www.health.harvard.edu/blog/how-to-handle-stress-at-work-2019041716436

 

Hogyan kezeljük a ránk nehezedő munkahelyi nyomást?

Számos módszert kipróbálhat annak érdekében, hogy megbírkózzon az Önre nehezedő nyomással. Az első és legfontosabb lépés, hogy azonosítsa azokat a stresszfaktorokat, melyek megnehezítik mindennapjait. Ezek a tényezők változatosak lehetnek, stresszes érzetet válthat ki például a túl kevés időre jutó túl sok munka, az önállóság hiánya, a rossz munkahelyi légkör, illetve az alacsony fizetés is.

Amennyiben tartósan meg kell küzdeni a stresszel, próbáljon az Ön problémájával kompatibilis megoldást keresni. Például ha úgy érzi túl sok feladatot kap, akkor tegyen kísérletet a követelmények tisztázására a felettesével. Érveljen azzal, hogy a nagymennyiségű munka előbb-utóbb a minőség rovására fog menni, ugyanis a fokozott stressz hosszabb távon káros hatással van a munkájára. Ha nem talál megértő fülekre, akkor igyekezzen fontossági sorrendet felállítani. Kezdje úgy a hetet, hogy felállít egyfajta prioritási listát, s amennyiben nem jön közbe valamilyen halaszthatatlan feladat aszerint haladjon.

Igyekezzen távol maradni a konfliktusoktól, ne beszéljen ki másokat, hisz könnyen előfordulhat, hogy ennek hatására az Ön háta mögött is összesúgnak. Ezenkívül – amennyiben jellemző Önre – próbálja kordában tartani dühkitöréseit. Ezt megteheti úgyis, hogy megpróbál egy pillanatra a konfliktus teréből kiszakadni, tehát például sétál egyet a folyosón, de működhet az is, hogy megpróbál a vita közepette nem ösztönösen reagálni, hanem kivár és egy jobban átgondolt véleményt megfogalmazni.

https://hrdoktor.blog.hu/2016/09/29/10_tipp_a_munkahelyi_stressz_lekuzdesere

Ezenkívül ne felejtse, hogy ahogy a munkahelyi élete befolyással bír a magánéletére, úgy ez fordítva is igaz. Tehát igyekezzen olyan szabadidős tevékenységeket, hobbikat találni, amelyek akárcsak egy órára is, de kikapcsolják és elfeledtetik Önnel a munkahelyen fennálló problémáit. Ennek hatására ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá fog válni és könnyebben fog szembenézni a munkahelyi nehézségeivel.

Munkahelyi nyomás kezelése

https://www.healthline.com/health/work-stress

Munkahelyet váltana, mert nem bírja az Önre nehezedő nyomást? Nézzen körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon az aktuális ajánlatokért!

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.