CV és Resumé – Melyik micsoda?

CV és Resumé – Melyik micsoda?

Egy meghirdetett állás esetében szinte kivétel nélkül azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezés módját minimum az önéletrajz beküldése jelenti. Ezenkívül számos esetben kérhetnek a jelentkezőktől motivációs levelet, referencia munkát, bizonyos esetekben pedig próbamunkát is – akár a jelentkezés első szakaszában is.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy elsőként jó eséllyel a jelentkező önéletrajza kerül megtekintésre, ebből kifolyólag pedig korántsem mindegy, hogy milyen információk szerepelnek ezen dokumentumban. Éppen ezért szükséges feltenni az alábbi kérdést: „mi is az az önéletrajz?”. Ezt a kérdést, ha feltesszük tíz embernek nagy valószínűséggel azok a válaszok lesznek jelentős többségben, melyek vagy teljes mértékben tévesek, vagy pedig erősen hiányosak.

https://www.themuse.com/

Alapvetően két típust különböztethetünk meg, ha a pályánkat összefoglaló irományokat vizsgáljuk; az egyik az ún. „Curriculum Vitae” azaz a hétköznapi nyelvben csak CV-ként emlegetett irat, míg a másik a resumé. A hétköznapi nyelvben ezeket a fogalmakat gyakran összemossák, ugyanakkor tartalmát és hosszát is tekintve lényeges eltérés mutatkozik a két dokumentum között.

Vizsgáljuk meg először a CV-t; ez a típusú dokumentum a pályázóval kapcsolatos minden, akár a megpályázott pozícióval kapcsolatban lényegtelen információkat is tartalmaz. Tehát a név és kapcsolattartási adatokon kívül jellemzően az adott személy szakmai pályafutását jelentős részletességgel taglalja. Ez azt jelenti, hogy elnyert ösztöndíjak, publikációk, szakmai elismerések egyaránt feltüntetésre kerülnek, függetlenül attól, hogy relevánsak-e azok az illető szakmai életútját tekintve. Ebből arra következtethetünk, hogy CV-ről leginkább a tudományos világban tevékenykedő, vagy magasabb pozíciókat betöltő személyek esetében beszélhetünk. 

Önéletrajz

https://mintaoneletrajz.hu/hu/resume-oneletrajz-cv.html

A CV részletességéből adódóan jóval hosszabb, mint a resumé, hisz míg előbbi terjedelme 2-4 oldal között váltakozik, utóbbi mindössze egy, maximum kettő oldalt vesz igénybe. A resumé célja ugyanis a jóval állásspecifikusabb információk megjelenítése, ami egyben azt is jelenti, hogy kerülendők a megpályázott állással kapcsolatban lényegtelen információk részletezése, s kifejezetten a pozícióval párhuzamba állítható tanulmányokat, szakmai tapasztalatokat szükséges bennük kiemelni.

 

Éppen ebből kifolyólag hangsúlyozzák gyakran a szakemberek, hogy a resumét nem tanácsos „vakon” szétküldözgetni különböző pozíciókra, hanem érdemes az adott állás elvárásaihoz igazítani, s igyekezni megvilágítani azokat a skilleket, tapasztalatokat, melyek összhangban vannak a hirdető elvárásaival.

Röviden összefoglalva tehát a terjedelem jelenti a legfőbb különbséget a két dokumentumtípus között, azt azonban fontos megjegyezni, hogy különösen az Egyesült Államokban fektetnek hangsúlyt a CV és a resumé egymástól való elkülönítésére. Magyarországon a munkakeresők általában egy hibrid megoldást alkalmaznak, tehát a resumé vázlatosságát ötvözik a CV engedte bővebb kifejtési lehetőségekkel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tipikus hard skillek (tanulmányok, munkatapasztalat, nyelvtudás, szakmai gyakorlat) mellett gyakran feltüntetnek különböző soft skilleket is, mint például érdeklődési kör, problémamegoldó képesség, csapatjátékosság.

Érdemes tehát ezen tényezőket figyelembe venni, mikor az önéletrajzunk tartalmáról döntünk, s a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon akár kategóriák szerint böngészni, hogy megtaláljuk a végzettségünkhöz, illetve tapasztalatunkhoz leginkább illő pozíciót.

 

NyiregyhazaAllas.hu P.P.