Pályakezdőként az első állásinterjúdra készülsz? Íme 8 tipp a felkészüléshez!

Pályakezdőként az első állásinterjúdra készülsz? Íme 8 tipp a felkészüléshez!

Pályakezdőnek lenni korántsem egyszerű feladat, ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a szakmai tapasztalat senkinek nem hullik az ölébe, s a legtapasztaltabb szakemberek is egyszer nagy izgalmak közepette készültek életük első felvételi elbeszélgetésükre.

A következőkben nyolc olyan pontot fogunk felsorolni, melyeket tanácsos figyelembe venned, ha pályakezdőként életed első jelentősebb állásinterjújára készülsz és a legjobb benyomást szeretnéd kelteni.

 

 Készülj fel azokból a kérdésekből, amelyekre biztosan számíthatsz

Léteznek általános jellegű HR-kérdések, amik szinte minden esetben felmerülnek, függetlenül attól, hogy valaki pályakezdő, vagy tapasztalt szakember. Ezek a kérdések általában a motiváció és a karriertervek köré csoportosulnak. Ezenkívül felmerülhetnek különböző szituációs kérdések, mikoris az interjút készítő azzal kapcsolatban fog érdeklődni, hogy egy felvázolt helyzetben miképp cselekednél. Itt olyan helyzetekre kell gondolni, amik a megpályázott pozícióval kapcsolatban akár mindennaposak is lehetnek.

https://eduline.hu/palyakezdes/20200713_allasinterju_kerdesek

https://blog.cvonline.hu/2018/interju/palyakezdo-allasinterju/16970

https://www.pagepersonnel.com.au/advice/job-search/job-interview-tips/9-common-graduate-interview-questions-tips-prepare

Végezz kutatómunkát

Egy ponton az interjú során biztosan rátértek majd magára a vállalatra, s annak tevékenységi körére. Ezzel kapcsolatban legyél felkészült, járj utána, hogy pontosan mivel foglalkozik a cég, mi a küldetése és milyen pozíciót foglal el a piacon. 

Ezen információk birtokában pedig fogalmazd meg magadnak, hogy miért szeretnél annak részese lenni, illetve milyen karrierambíciók mozgatnak, s hogy képzeled el magad öt év múlva karrier szempontból.

Légy tisztában személyes készségeiddel

Számíts rá, hogy érdeklődni fognak az erősségeiddel, illetve gyengeségeiddel kapcsolatban. Gondolkodj el rajta, hogy középiskolában, egyetemen milyen tárgyak álltak közel hozzád, melyek azok a területek, ahol jobbnak bizonyultál az átlagnál, s melyek azok, ahol még több munka vár rád.

Foglald listába azokat a tevékenységeket, amiket a tanulmányi éveid alatt szívesen folytattál, illetve semmiképp se felejtsd megemlíteni, ha esetleg korábban gyakornokoskodtál, esetleg valamilyen iskolaszövetkezetnek, egyetemi klubnak a tagja voltál.

Fogalmazz meg kérdéseket

Jól átgondolt, szépen megfogalmazott kérdésekkel nagyon pozitív benyomást tudsz kelteni egy interjún. Igyekezz megmutatni, hogy valóban érdekel az állás, kérdezz bátran a rád váró feladatokról, egy átlagos munkanapról, vagy bármiről, ami a munkával kapcsolatban releváns információ lehet a számodra.

Gyakorolj

Tedd egymás mellé a meghirdetett állás leírását, illetve az önéletrajzodat. Találj ki magadnak néhány kérdést, amit esetleg az önéletrajzoddal kapcsolatban feltehetnek. Ezekre fogalmazz meg kerek, tartalmas válaszokat, s bár nembiztos, hogy pontosan ugyanígy fogják visszakérdezni, minden bizonnyal a válaszaid közül lesz majd olyan, amiket akárcsak részben is, de hasznosítani tudsz éles szituációban.

Felkészülés az állásinterjúra

Az interjúd teljes napját tervezd meg

Öltözékedet, az interjú helyszínére való eljutásod módját ne aznap tervezd meg, hanem már 1-2 nappal előtte. Ha telefonos, esetleg videós interjúra készülsz gondoskodj eszközeid készenlétéről, illetve különösen a videós interjú esetén a környezetről, ahonnan a beszélgetésbe be fogsz csatlakozni.

Lazíts

Ha lehetőséged van az interjú előtti napot töltsd relaxációval, a gondolataid rendszerezésével. Az interjú során pedig a kapott kérdés megválaszolása előtt tarts egy rövid hatásszünetet, hogy összegyűjtsd gondolataid, illetve ha a kérdés nem volt egyértelmű a számodra bátran kérdezz vissza.

Készülj az interjú utáni beszélgetésekre is

Előfordulhat, hogy az interjút követően esetleg lehetőséged nyílik szóba elegyedni egy HR-es kollégával, esetleg egy csoportvezetővel. Tekints erre úgy, mint az interjú folytatására, tehát továbbra is igyekezz a legjobb képet mutatni magadról és viselkedj a munkahelyhez méltóan.

https://targetjobs.co.uk/careers-advice/interview-techniques/275379-eight-steps-to-graduate-interview-success

Ha pályakezdő vagy és kedvet kaptál a munkavállaláshoz nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon a legfrissebb lehetőségekért!

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.