5 tanács a munkához való visszatéréshez a nyaralást követően

5 tanács a munkához való visszatéréshez a nyaralást követően

A hosszú, munkával eltöltött hónapok után, nyáron mindenki igyekszik egy időre megszabadulni a felgyülemlett stressztől, melynek legjobb módja lehet egy kis szabadság. Sokak a nyári 1-2 hetes pihenőjüket igyekeznek a munkáról szinte teljesen megfeledkezve utazással, pihenéssel tölteni, és ez sokszor olyan jól sikerül, hogy nehezen rázódnak vissza a hétköznapi életbe.

Bizonyára sokak számára ismerős az az érzés, mikor a nyári szabadság szinte egy csettintésre eltelik és újra a munkáé lesz a főszerep. Ezt követően gyakran megeshet, hogy az első napok döcögősebben indulnak, mint arra korábban számítottunk. A feltornyosult feladatok, a megszámlálhatatlan e-mailek, a folyton csörgő telefon elkeseríthetnek, pánikba hozhatnak már az első napon. A következőkben 5 tanácsot fogunk hozni, melyeket ha betartunk, sokkal könnyebben fogjuk felvenni a fonalat a visszatérést követően.

 

Utazást követően ne egyből a munkahelyre térjünk vissza

Amennyiben tudjuk, hogy szabadságunkat utazással fogjuk tölteni, igyekezzünk azt úgy alakítani, hogy a hazatérést követően ne egyből kelljen munkába állnunk. Szánjunk rá 1-2 napot, míg a nyaralásból is „regenerálódunk”, azaz legyen időnk kipakolni, a bevásárlást elvégezni, vagy csak szimplán egy jót aludni. A lényeg az, hogy hagyjunk időt magunknak az alkalmazkodásra és arra, hogy a hazatérést követően mással is tudjunk foglalkozni ne egyből a munkával.

 

Kezdjünk rendrakással

Visszatérésünk napját ne rögtön a feltornyosult feladatok elvégzésével kezdjük, hanem az irodánk, a munkaterületünk megtisztításával, a felesleges cetlik kidobálásával, a ránk váró papírmunka rendszerezésével. Ahhoz, hogy fejben is teljes mértékben a munkára és a lemaradásainkra tudjunk koncentrálni elengedhetetlen, hogy tiszta környezetet alakítsunk ki magunk mellett. Igaz ez az e-mail fiókunkra is, tehát elsőkörben ne egyből az e-mailekre való válaszadással kezdjünk, hanem távolítsuk el a levélszemetet, hogy tisztán lássuk milyen teendők várnak ránk az első napokban.

https://www.forbes.com/sites/ashiraprossack1/2021/12/31/how-to-return-to-work-feeling-refreshed-after-the-holidays/?sh=6f9def1546e0

https://forbes.hu/legyel-jobb/szabadsag-utan-ujra-dolgozni-8-tipp-hogy-ne-fajjon-a-visszateres/

 

Üdvözöljük kollégáinkat, kérjünk tájékoztatást

Egy hosszabb szabadság után bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen nem látja át hol tartanak a korábban megkezdett projektek, kollégái mennyit haladtak a megkezdett feladatokkal. Éppen ezért (is) érdemes szóba elegyedni velük a visszatérésünket követően, hogy tájékoztatást kérjünk ezek alakulásáról. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy pánikszerűen rohanjunk végig az egyes osztályok között és jussunk annyi információ birtokába amennyiébe csak tudunk, hanem a projektben résztvevő kollégákkal váltsunk néhány szót a projektek alakulásáról, ezzel egyben jelezve, hogy ismét munkába álltunk és feladatkészek vagyunk.

 

Listázzuk feladatainkat

Az e-mailek megtekintését és a rövid, kollégáinkkal történt beszélgetéseket követően jó eséllyel szembesülünk megannyi teendővel. Ebből következően igyekezzünk magunkban egyfajta prioritási listát felállítani és pánikszerűen ne kezdjünk bele minden feladatba. Továbbá tájékozódjunk a kiszabott feladatok aktualitásáról, hisz nem ritka, hogy mire visszatérünk a szabadságról már valaki ellátta ezen teendőket.

Feladat listázás

https://hrdoktor.blog.hu/2019/08/05/7_tipp_hogy_konnyebb_legyen_a_munka_nyaralas_utan

 

Vissza a munkához

Ha fejben és a környezetünket tekintve is teljes mértékben készen állunk, akkor neki láthatunk dolgozni. Érdemesebb lehet a prioritásában megegyező feladatok közül először a könnyebbekkel kezdeni, hisz egy-egy sikeresen elvégzett feladat a hangulatunkon is sokat javíthat, a pozitív szemléletmód pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy zökkenőmentesen rázódjunk vissza a munkával teli hétköznapokhoz.

Ha újra munkába állnál, esetleg a munkahelyváltáson gondolkodsz, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon az aktuális álláslehetőségekért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.