Csoportos állásinterjú? Ezekre figyelj oda!

Csoportos állásinterjú? Ezekre figyelj oda!

A csoportos állásinterjúk egyre divatosabbá válnak manapság. Ezzel a fajta interjúztatási formával ugyanis jelentős időt tudnak megtakarítani a munkáltatók a kiválasztás folyamatára nézve. Ezenkívül több olyan kompetenciát is megvillanthat a pályázó, melyre egy megszokott interjú keretein belül nem biztos, hogy lehetősége adódna.

Ha esetleg úgy alakulna, hogy miután beérsz az állásinterjú helyszínére, akkor szembesülsz azzal, hogy ez nem pusztán egy beszélgetés lesz néhány HR-es kollégával és csoportvezetővel, hanem valami jóval komplexebb csoportos beszélgetés, akkor sem szabad egyből a legrosszabbra gondolnod és pánikba esned. A következőkben néhány olyan tanáccsal, ötlettel fogunk szolgálni, melyeket ha betartasz jó benyomást kelthetsz az interjút készítőkben.

https://karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20161103_Csoportos_interju_semmi_pamik_inkabb_besz

 

Ne hajítsd ki korábbi terveidet

Függetlenül attól, hogy az interjú csoportban történik, addigi felkészültségedet nem szabad semmisnek tekintened. Biztosan úgy érkeztél az interjúra, hogy fejben összeraktál bizonyos panelmondatokat, melyeket mindenképpen el szeretnél mondani egyes kérdések esetén. Ezt a felkészültségedet nem kell feleslegesnek tekintened akkor sem, ha az interjú végül csoportos formában valósul meg. Biztosan kapsz majd kérdést a karrieredet, motivációdat illetően, vagy esetleg kérdezhetnek a megpályázott pozícióval kapcsolatban is.

Ilyenkor lesz lehetőséged elmondani az eltervezett mondataidat, ugyanakkor vigyázz, ne ess túlzásokba, semmiképp se tűnjön úgy, mintha egy szöveget olvasnál fel. Akár hivatkozhatsz az előtted megszólalókra is, tehát próbálj egyfajta egyensúlyt teremteni a spontaneitás és a felkészültség között.

https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/how-to-succeed-at-a-group-interview

 

Mutass magabiztosságot

Igyekezz megmutatni, hogy jólfelkészült és ezáltal magabiztos is vagy. Ezt már a testbeszédeddel is jelezheted, tehát egyenesen ülj, keresd a szemkontaktust és kerüld a székben való mozgolódást. Ezenkívül ha megszólalsz, igyekezz artikuláltan, a megfelelő hangerővel beszélni, úgy hogy azt a terem minden pontján hallják.

Hallgass figyelemmel

Ha éppen más beszél, akkor is mutass érdeklődést, semmiképp se lankadjon a figyelmed. Ezt a legjobban szintén a testbeszédeddel tudod kifejezni, például azzal, ha mindig az éppen aktuálisan megszólaló felé fordulsz.

Légy tisztelettudó

Mindig bánj tisztelettel az interjú résztvevőivel. Ez azt jelenti, hogy hagyj mindig mindenkit szóhoz jutni, ne vágj senkinek a szavába, csoportos feladat esetén pedig, ha más gondolsz, mint a csoport többi tagja, igyekezz összeszedetten érvelni az álláspontod mellett.

 

Mutasd meg, hogy csapatjátékos vagy

Azonkívül, hogy bizonyos HR-folyamatokat felgyorsít, más tekintetben is nagyon hasznos tud lenni egy csoportos állásinterjú. Ez pedig nem meglepő módon a csapatmunkában való részvétel képességének a tesztelése. Az egyes csoportfeladatok során az interjút készítők ugyanis elsőkézből tapasztalják, hogy miképp kommunikálsz társaiddal, mennyire tudod érvényesíteni az akaratodat, hogyan kezeled a versenyhelyzeteket.

Állásinterjú csoport

Ezekben a feladatokban tehát vegyél részt aktívan, ugyanakkor itt is ügyelj egyfajta egyensúly megtalálására, tehát ne próbáld elnyomni a csoporttársaidat, hanem igyekezz egy jó csapatjátékos benyomását kelteni.

Köszönd meg a részvételi lehetőséget az interjút követően

Egy szépen megfogalmazott, ugyanakkor nem túlságosan tolakodó, interjút követő köszönőlevéllel megkülönböztethetjük magunkat a többi résztvevőtől. Ebben a levélben megköszönheted a részvételi lehetőséget, illetve ha jól érezted magad az interjún leírhatod, hogy mi keltett benned pozitív benyomást, mit tanultál a beszélgetés alatt. Ezzel a levéllel kvázi azt jelezheted, hogy továbbra is aktívan érdeklődsz az állás iránt és Te szeretnéd betölteni a meghirdetett pozíciót.

https://blog.cvonline.hu/2018/interju/csoportos-allasinterju-8-tipp/16552

Ahhoz, hogy állásinterjún vehess részt, az első lépésként jelentkezned kell valahova. Ezt a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon megteheted, ahol a legfrissebb lehetőség között böngészhetsz.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.