Ezekre figyeljünk álláskeresőként!

Ezekre figyeljünk álláskeresőként!

Az álláskeresés sokszor rendkívül kimerítő és idegőrlő tud lenni. Az álláshirdetések folyamatos olvasása, a várakozás a megpályázott pozíciók elbírálására, illetve a tudat, hogy a megspórolt pénzünket éljük fel, jelentős megpróbáltatások elé állíthatnak minket.

Ugyanakkor nem szabad elkeseredetten és borúlátóan állnunk a kialakult szituációhoz, hisz néhány jótanács megfogadásával, akár könnyedén túllendülhetünk ezen a nehéz időszakon. A következőkben csokorba szedtünk néhány jótanácsot, melyeket megfogadva közelebb kerülhetünk az ismételt munkába álláshoz.

 

Tisztázzuk magunkban mit szeretnénk

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy világossá tegyük önmagunk számára, hogy mi is az amit szeretnénk csinálni, az eddigi tanulmányainkhoz, tapasztalatainkhoz, illetve erősségeinkhez és gyengeségeinkhez mely pozíciók illenek a legjobban. Továbbá fontos, hogy felállítsunk magunkban egy listát a kritériumainkkal kapcsolatban. Mi a legfontosabb számunkra egy állással kapcsolatban? Pénz, pozíció, karrierlehetőség, vállalati kultúra, helyszín, vagy esetleg valami más? Ha ezen tényezőket képesek vagyunk rangsorolni magunkban, máris tettünk egy lépést előre, ugyanis így nem egy meggondolatlan állás utáni rohanásba fogjuk hajszolni magunkat, hanem terv szerint cselekszünk majd.

 

Tudassuk az emberekkel, hogy állást keresünk

Semmiképp se tekintsünk szégyenként arra, hogy állást keresünk. Bátran forduljunk kapcsolatainkhoz és tudassuk őket a helyzetünkről. Beszéljünk nekik jövőbeli terveinkről és arról, hogy milyen terület érdekelne minket elsősorban. Sok esetben előfordul, hogy nem konkrétan az a személy fog segíteni, akihez a problémánkkal fordultunk, hanem az ő kapcsolatrendszerén keresztül jutunk el a megoldást kínáló személyhez.

 

Tekintsük főállásnak az álláskeresést

Ez elsőre kifejezetten furán hangozhat, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy mennyi teendővel járhat a számunkra leginkább megfelelő pozíció megtalálása, máris más megvilágításba kerül a dolog. Elmélyedhetünk például a számunkra potenciális célpontot jelentő cégekkel kapcsolatos kutatásokba. Ennek során megbizonyosodhatunk arról, hogy az adott vállalat elsősorban milyen szakképesítésű, tapasztalatú és attitűdű munkavállalókat alkalmaz. Ennek tudatában pedig megszerkeszthetjük önéletrajzunkat, elkészíthetjük motivációs levelünket. Az egyik legnagyobb hiba, amit álláskeresőként elkövethetünk, hogy nem szánunk elég időt jelentkezési anyagunk kidolgozására, sablon anyagokkal ugyanis vajnyi kevés eséllyel tudunk elhelyezkedni.

https://www.livecareer.com/resources/jobs/search/14-job-hunting-tips

 

Próbálkozzunk több csatornán

Úgy tudjuk maximalizálni az álláskeresés hatékonyságát, ha egyszerre több platformon is próbálkozunk. Ez azt jelenti, hogy ne elégedjünk meg csupán azzal, hogy az álláskereső portálokat bújjuk, vagy hogy szóltunk néhány ismerősünknek. Ezek természetesen rendkívül hasznos és jó módszerek, ugyanakkor ne elégedjünk meg ennyivel. Rendszeresen látogassuk a kiszemelt cégek weboldalait, járjunk állásbörzékre, csatlakozzunk különböző álláskereső Facebook-csoportokhoz, illetve használjuk a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, szakmai célból létrejött közösségi oldal, a LinkdenIn adta lehetőségeket.

Online álláskeresés

 

Ne veszítsünk lelkesedésünkből

Elcsépelten hangzik, de ne hagyjuk, hogy néhány elutasítás a kedvünket szegje és elkezdjük kilátástalannak érezni a helyzetünket. Az álláskeresés sok esetben akár több hónapot is igénybe vevő folyamat, tehát nem szabad pánikba esnünk az első sikertelen próbálkozások után. Természetesen előfordulhat, hogy az anyagiak plusz teherként nehezednek ránk, ilyenkor érdemes lehet elgondolkodnunk azon, hogy munkaerő közvetítő irodákon keresztül ideiglenes munkákat vállaljunk, akár képzettségünktől eltérő pozíciókban is. 

Ezenkívül folyamatosan legyünk képesek a megújulásra, és ha látjuk, hogy eddigi módszereink nem működnek, igyekezzünk újakat alkalmazni. Sok helyen a megüresedett pozíciók anélkül kelnek el, hogy meghirdetésre kerültek volna. Próbáljuk ezeket a lehetőségeket kapcsolati rendszerünkön keresztül feltérképezni, például egy-egy HR-es, vagy menedzser pozícióban lévő személy e-mail címének a megszerzése lehetőséget nyújthatna a számunkra, hogy jelentkezésünk egy személyesebb formát öltsön annál, hogy pusztán feltöltjük az önéletrajzunkat a cég karrieroldalára.

 

A legfrissebb nyitott pozíciókért pedig nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon!

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.