Mire figyeljünk, ha e-mailben jelentkezünk egy állásra?

Mire figyeljünk, ha e-mailben jelentkezünk egy állásra?

Képzeljük el, hogy precízen, pozícióra szabva megírtuk az önéletrajzunkat, készítettünk mellé egy ütős motivációs levelet és a referenciáinkat is összegyűjtöttük. De mi a következő lépés? A válasz egyértelmű: a jelentkezésünk elküldése. A nagyobb cégek esetében jó eséllyel csak egy karrieroldalra kell feltöltenünk a dokumentumainkat, ugyanakkor ha egy kis- vagy középvállalkozás által meghirdetett pozícióra pályázunk, akkor nagy valószínűséggel e-mailt kell írnunk.

Egy e-mail megírása pofonegyszerű feladatnak tűnhet, azonban itt is – akárcsak az önéletrajz és a motivációs levél esetében – sok kis buktató van, amelyekre ha nem figyelünk, könnyen rossz benyomást kelthetünk magunkról. A következőkben néhány olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, amiket érdemes észben tartanunk, ha e-mailen keresztül jelentkezünk egy állásra.

 

Használjunk vállalható e-mail címet

Igyekezzünk egyszerű, a vezeték- és keresztnevünket egyaránt magába foglaló e-mail címet használni. Ha nincs ilyen fiókunk, akkor hozzunk létre egyet! Amennyiben a nevünk gyakori, jó eséllyel foglaltak lesznek a legegyszerűbb felhasználónevek, ilyenkor próbáljuk esetleg a születési dátumunkat, vagy a kedvenc számunkat belefoglalni a címbe. A beceneveket, trágár- és egyéb odanem illő szavakat viszont mindenképpen kerüljük az e-mail címünk megalkotásakor.

https://www.cleverism.com/7-email-templates-for-next-job-application/

Töltsük ki a tárgy mezőt

Figyelembe kell vegyük, hogy az a személy, akinek a jelentkezésünket küldjük nem csak tőlünk fog az állásra jelentkező, illetve egyéb más e-mailt kapni. Éppen ezért annak érdekében, hogy biztosan elolvasásra kerüljön a levelünk és semmiképp se a spamek között végezze, igyekezzünk a tárgymezőt a lehető legegyértelműbben kitölteni. Persze előfordulhat, hogy a cég rendelkezik direkt toborzási céllal létrehozott e-mail címmel, ugyanakkor akár több pozíciót is hirdethetnek egyszerre, így ha nem tüntetjük fel látványosan, hogy pontosan melyik hirdetésre jelentkezünk, könnyen elkeveredhet az e-mailünk.

https://blog.cvonline.hu/2018/allaskeresesi-tippek/allasjelentkezes-minta-ingyenesen-letoltheto/16245

Állásjelentkezés emailben

Tisztelettudó köszönéssel kezdjünk

Kifejezetten jó pontot tudunk szerezni azzal, ha esetleg végzünk egy kis kutatómunkát, utánajárunk ki fogja jelentkezésünket először elolvasni, és az Ő nevére címezzük levelünket. Sok esetben azonban ennek kiderítése túl komplikált feladat lenne, így elég ha egyszerűen egy tisztelettudó megszólítást választunk, mint például, hogy „Tisztelt Hölgyem/Uram!”, esetleg „Tisztelt HR-osztály!”.

 

Ügyeljünk a levél tartalmára

A levél tartalmával kapcsolatban nem kell semmilyen különlegességre gondolnunk, olyan általános dolgokat jegyezzünk meg benne mint: hol találkoztunk a hirdetéssel, melyik pozícióra jelentkezünk és milyen dokumentumokat csatoltunk az e-mailünkben. Ezenkívül akár néhány sorban azt is összefoglalhatjuk, hogy miért éppen ezt a céget és pozíciót választottuk. Fontos, hogy a levél formaiságát tekintve törekedjünk a rendezettségre, tagoltságra, stílusában pedig ügyeljünk a hivatalosság megtartására és semmi esetre se térjünk el a magázó formától.

Szánjunk időt a lezárásra is

Az e-mailt tartalmi részét minden esettben egy elköszönéssel zárjuk le, melyben a korábban alkalmazott formaiságokra továbbra is törekedjünk. Az „Üdvözlettel” és a „Tisztelettel” egyaránt megfelelő elköszönési forma lehet, ennek túlbonyolítása felesleges. Ezt követően viszont ügyeljünk arra, hogy aláírásunk alatt mindenképp tüntessük fel elérhetőségeinket.

Ne feledjük a csatolmányt

Mielőtt elküldjük az e-mailünket még egyszer ellenőrizzük, hogy minden szükséges dokumentumot csatoltunk-e, az ugyanis rendkívül kellemetlen tud lenni, ha utólag kell még egy levelet küldenünk, hogy: „Elnézést, de a csatolmány lemaradt.”. Ezenkívül ügyeljünk arra is, hogy a csatolt dokumentumokban szerepeljen a nevünk, tehát ne csupán annyi legyen a fájl neve, hogy „Önéletrajz” vagy „Motivációs levél”.

Amennyiben megpróbálkoznál jelentkezni egy állásra nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.