Végzetes hibák az állásinterjúkon

Végzetes hibák az állásinterjúkon

Sajnos nem minden állásinterjú zárulhat sikerrel és könnyedén előfordulhat, hogy egy-egy interjút követően hiába várunk visszahívásra, a kezdési időpontunk részleteinek leegyeztetésére. Ennek okai rendkívül széles skálán mozoghatnak, most összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb végzetes hibákat, melyek az elutasításunkat eredményezhetik.

Nem készülünk fel megfelelően a cégből

Nem szabad alábecsülnünk a kutatómunka fontosságát az álláshirdető céggel kapcsolatban. Egy interjú során meglehetősen rossz színben tűnhetünk fel, ha nem vagyunk tisztában a vállalat tevékenységi körével, illetve a vele kapcsolatos iparági hírekkel. Ennek elvégzése ugyanis teljes mértékben rajtunk áll, és ha kihagyjuk ezt a lépést, azzal olyan képet festhetünk magunkról, hogy nem állunk kellő lelkiismeretességgel a feladatainkhoz.

Nem kérdezünk eleget

Egy állásinterjú során nem csak tőlünk kérdeznek, hanem nekünk is van lehetőségünk kérdéseket feltenni. Bár ez opcionálisan hangzik, mégis inkább erősen javasolt élni a lehetőséggel. Ha azt nem tesszük meg, tehát nem próbálunk egyfajta beszélgetést kialakítani és beszélgetőpartnerré válni, azzal egyfajta érdektelenséget is jelezhetünk a céggel és a pozícióval kapcsolatban.

Nem mondunk igazat

Nem is lehet elképzelni kellemetlenebb szituációt annál, minthogy belekeveredjünk valamilyen füllentésünkbe egy állásinterjún, akár a tapasztalatainkat, iskoláinkat, nyelvtudásunkat illetően. Egy ilyen helyzetet követően valószínűleg senki sem csodálkozna, ha gyorsan véget érne az interjú és a cég nem keresne minket többet.

Állásinterjú hibák

 

Nem tudjuk megválaszolni miért jelentkeztünk a pozícióra

Természetesen mindenki pénzből él és azért dolgozunk, hogy pénzt keressünk. Ugyanakkor egy állásinterjún ennél azért több kell, motivációt, elhivatottságot kell mutatnunk aziránt a pozíció iránt, melyet megpályáztunk. Ezenkívül ha kérdést kapunk azt illetően, hogy miként látjuk magunkat öt év múlva, képesnek kell lennünk magunkat elhelyezni a cég életében és hosszú távú terveket prezentálni.

Rövid távon gondolkodunk

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, ugyanis nagy valószínűséggel elutasítás lesz a sorsunk, ha egy munkahelyre csupán egy átmeneti megoldásként vagy ugródeszkaként tekintünk, és pár hónap múlva már máshol tervezzük folytatni pályafutásunkat.

 

Kritizáljuk előző munkáltatónak

A korábbi munkahelyeink szapulása kifejezetten rossz fényben tűntethet fel minket egy interjú során. Azt az érzést keltheti az interjúztatóban, hogy pár év múlva róluk is így fogunk beszélni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak pozitívan nyilatkozhatunk meg előző munkahelyeinkről, azonban igyekezzünk diplomatikusan megfogalmazni váltásunk okát, és kerüljük a túlzottan kritikus hangvételű véleménynyilvánítást.

https://forbes.hu/legyel-jobb/5-vegzetes-hiba-amit-elkovethetsz-egy-allasinterjun/

Nem fordítunk figyelmet a külső megjelenésre, nonverbális kommunikációra

A beszéden kívül megjelenésünkkel, ruházatunkkal, testbeszédünkkel is képesek vagyunk egyfajta kommunikációra, a rólunk alkotott vélemény befolyásolására. Éppen ezért, ha nem fordítunk kellő figyelmet öltözetünkre mielőtt megjelenünk állásinterjún, az interjú során pedig nem igyekszünk kontrollálni testbeszédünket, akár olyan benyomást is kelthetünk, ami nem összeegyeztethető a vállalati kultúrával.  

https://karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20170321_9_alapveto_hiba_amit_egy_allasinterjun_el

Nem tudjunk eladni magunkat

Természetesen a szerénység egy nagyszerű erény, azonban az interjú során arról kell tanúbizonyságot tennünk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett pozíció betöltésére. Ne legyünk tehát félénkek, bátran beszéljünk erősségeinkről; miben vagyunk a legjobbak, mi az ami megkülönböztet másoktól, mi az amivel hozzátudnánk járulni a cég fejlődéséhez. Az egészséges magabiztosság hiányában, ugyanis aligha járhatunk sikerrel. 

 

Amennyiben állást keresel és kíváncsi vagy a legfrissebb ajánlatokra, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.