Ezeket a kérdéseket tegyük fel magunknak felmondás előtt

Ezeket a kérdéseket tegyük fel magunknak felmondás előtt

A felmondásról szóló döntésünk meghozatala egy rendkívül nehéz, vívódásokkal és talán álmatlan éjszakákkal teli folyamat lehet. Ez nem meglepő, hisz ez egy olyan döntés, ami rövidtávon mindenképp, de jó eséllyel hosszútávon is befolyásolja az életünket. Az elhatározásunk meghozatala után ugyanis általában nincs visszaút, és rá kell lépnünk arra az új ösvényre, aminek felfedezését a felmondásunkkal vállaltuk.

Változatos okok húzódhatnak meg a munkavállalók felmondásainak hátterében, például érkezhet egy anyagilag és/vagy karrier szempontból jobb lehetőség, idevezethet egy elmérgesedő munkahelyi viszály, állhatnak családi okok a hattérben. Természetesen ez csak néhány példa volt, ezenkívül még végeláthatatlanul lehetne sorolni a listát, hogy milyen okok vezethetnek ahhoz, hogy valaki úgy döntsön, hogy valami újdonságra adja a fejét. Ugyanakkor felmondás előtt álló munkavállalóként egy valami mindannyiunkban közös: mérlegeljük a helyzetünket. Ebből adódóan a következőkben azokat a kérdéseket fogjuk végig venni, amiket érdemes magunknak feltennünk, ha a felmondáson gondolkodunk.

 

Mi az, amiben ha változna jelenlegi munkahelyem, akkor biztosan maradnék?

Ez egy olyan kérdés, aminek a megválaszolásával sokkal közelebb kerülünk a problémánk eredetéhez. Gondoljuk alaposan át, hogy mik azok a tényezők, amik miatt a felmondásunkat fontolgatjuk, azonban ha változtatna rajtuk jelenlegi munkáltatónk, akkor megsem fordulna a fejünkben a munkahely váltás. Természetesen előfordulhat, hogy ezeknek a változásoknak a bekövetkezésére semmi esély sincs, ugyanakkor ennek a kérdésnek a megválaszolásával egyben arra is választ adunk, hogy mik azok a tényezők, melyek elengedhetetlenek számunkra a munkahelyi elégedettségünket illetően. Ez pedig rendkívül fontos lépés annak elkerülése érdekében, hogy olyan munkahelyre váltsunk, ahol a jelenlegihez hasonló problémákkal szembesülnénk.

Munkahelyi felmondás

 

Megtettem mindent annak érdekében, hogy jobban érezzem magam jelenlegi munkahelyemen?

Kifejezetten fontos, hogy amennyiben valamilyen konfliktussal, nézeteltéréssel, felénk irányuló negatív bánásmóddal hozható összefüggésbe a felmondási szándékunk, akkor őszintén megállapítsuk a szerepünket, felelősségünket ebben. Könnyen lehet ugyanis, hogy mi vagyunk az okozói a körülöttünk uralkodó rossz légkörnek, munkatársaink ellenszenvének. Érdemes tehát mérlegelni: menekülünk valami elől, vagy pedig valami új felé haladunk? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához sorra kell vennünk azokat a lépéseket, amiket annak érdekében tettünk, hogy javítsunk helyzetünkön. Ha ez a lista szegényes vagy üres, akkor könnyen lehet, hogy döntésünket csak a menekülési ösztöneink vezérlik, ami azért probléma, mert így az esetleges új munkahelyünkön könnyen találhatjuk magunkat hasonló szituációban. Viszont, ha úgy érezzük, hogy megtettünk mindent, és döntésünkkel valami új, valami jobb felé haladunk, ne féljünk váltani.

https://www.forbes.com/sites/jennagoudreau/2010/09/21/10-questions-to-ask-quit-your-job-unemployment-google-apple-finances/?sh=7ae71086edc9

 

Reális, működő tervvel rendelkezem a jövőre nézve?

A felmondásunkat fontolgatva természetesen akkor vagyunk a legkényelmesebb szituációban, ha tudjuk, hogy egy másik munkahelyen már várnak ránk és minden adott a folytatásra. Vannak azonban olyanok is, akik annak ellenére fontolgatják felmondásukat, hogy nincs biztos új állásuk. A döntés meghozatala előtt azonban fontos, hogy elhelyezzük magunkat a munkaerőpiacon, és megvizsgáljuk milyen lehetőségeink lennének az újbóli munkába állásra. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy nem bővelkedik álláshirdetésekben az a terület, ami leginkább illik a profilunkhoz, vagy nem rendelkezünk azokkal a kompetenciákkal, amelyek aktuálisan leginkább keresettek a piacon. Érdemes tehát tervekben gondolkodni és például már a felmondásunk előtt beiratkozni egy képzésre, különösen akkor, ha tudjuk, hogy az a végzettség, esetleg nyelvvizsga új területeket nyitna meg számunkra a munkaerőpiacon.

 

Van-e elég megtakarított pénzem?

A fentebb említetteket azért is jó alaposan megvizsgálni, mert fontos, hogy egy becslést készítsünk azzal kapcsolatban, hogy legrosszabb esetben meddig lennénk munkanélküliek. A munkanélküliségünk természetesen jelentősen megapasztaná megtakarításainkat, éppen ezért fontos olyan tényezőket is számításba venni, minthogy milyen más egyéb bevételi forrásaink vannak, vagy az esetleges felmondásunk esetén jogosultak leszünk-e álláskeresési járadékra. Mindezt helyezzük egy mérlegre a rendszeres kiadásainkkal és az alapján ítéljük meg lehetőségeinket. Szakértők szerint legkevesebb hat, de inkább kilenc vagy tizenkét havi megtakarított pénzre van szükségünk ahhoz, hogy ne szembesüljünk anyagi nehézségekkel az átmeneti időszakunk alatt.

https://repeller.com/quitting-your-job/

 

Számíthatok-e a családom, barátaim támogatására?

A felmondásunkkal nem csak a saját, hanem a környezetünk életét is befolyásolhatjuk. Mielőtt meghozzuk ezt a döntést, érdemes kikérnünk a hozzánk közel álló személyek véleményét is helyzetünkről. Felmondásunkat követően ugyanis előfordulhat, hogy nem az eltervezettek szerint alakulnak a dolgok és ekkor szükségünk lehet a támogatásukra, legyen szó akár anyagi, pszichikai vagy karrierépítési szempontról.

 

Ha munkanélküli vagy és a legfrisseb lehetőségeket keresed, vagy van munkahelyed, de a váltáson gondolkodsz, látogass el a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalra és a főoldalon tekintsd meg a legfrissebb lehetőségeket.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.