Multinacionális cégnél dolgoznál? Mutatjuk az előnyeit és a hátrányait!

Multinacionális cégnél dolgoznál? Mutatjuk az előnyeit és a hátrányait!

Munkahely választáskor azt a szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy milyen típusú vállalatnál szeretnénk dolgozni: a nagy nemzetközi környezetben tevékenykedő, akár többezer munkavállalót is foglalkoztató cégek érdekelnek, vagy inkább a kis- és középvállalati szektor az, ami közelebb áll személyiségünkhöz?

Ennek eldöntéséhez próbálunk néhány támpontot nyújtani, ugyanis a következőkben arra teszünk kísérletet, hogy felsoroljunk néhány olyan pozitív, illetve negatív jellemzőt, melyekkel jó eséllyel találkozhatunk, ha multinacionális cégnél vállalunk munkát.

 

Mi is az, hogy multinacionális cég?

Multinacionálisnak nevezzük azokat a vállalatokat, melyek országokon átívelő tevékenységi körrel rendelkeznek és tulajdonosaik több nemzetből kerülnek ki. A cég globális irányítása egy központi irodán keresztül történik, és az innen érkező iránymutatások alapján működnek a vállalat több országban jelenlévő leányvállalatai.

http://www.differencebetween.net/business/difference-between-multinational-and-transnational/

A multinacionális cégek előnyei

  • Nemzetközi munkakörnyezet: Ha csatlakozunk egy multinacionális vállalathoz, pozíciónktól függően jó eséllyel fogunk napi összeköttetésben lenni külföldi kollégákkal. Ez idő alatt sokat tanulhatunk más nemzetek gondolkodásmódjáról, viselkedési szokásairól, miközben nyelvtudásunkat is kamatoztathatjuk.
  • Értéknövelés a munkaerőpiacon: Későbbi karrierutunkat is pozitívan befolyásolhatja néhány eltöltött év egy multinál, például ha külföldi munkavállaláson is gondolkodunk, kifejezetten jól mutat az önéletrajzunkban, ha rendelkezünk nemzetközi környezetben szereztt munkatapasztalatokkal.
  • Különböző tréningek adta lehetőségek: Egy multinacionális cég kifejezetten törekszik arra, hogy fejlődési lehetőségeket nyújtson munkavállalói számára: rendszeresen biztosítanak nyelvi tréningeket, informatikai képzéseket és más, a szakmai fejlődésüket elősegítő tanfolyamokat.
  • Stabil háttér: Ha egy multinacionális cégnél vállalunk munkát, akkor nem valószínű, hogy aggódnunk kell az miatt, hogy rajtunk kívül álló okok miatt veszítjük el a munkánkat, például azért mert csődközelbe kerül a cég.
  • Jó fizetés, kiemelkedő bónuszok: Ezen cégekre jellemző, hogy magasabb bérsávokat kínálnak munkavállalóiknak, mint a kis- és középvállalati szektorban. Ezen kívül rengeteg béren kívüli juttatásban is részesülhetünk, amennyiben multinacionális környezetben vállalunk munkát.

Multinacionális cégek előnyei

https://www.student.be/en/student-life/advantages-of-working-at-a-multinational-company

 

Multinacionális cégek hátrányai

  • Kevés lehetőség az egyéni kiteljesedésre: Egy multinacionális cégnél általában merev vállalati struktúrákkal, szigorúan szabályozott munkafolyamatokkal szembesülünk, így sokkal kevesebb lehetőségünk nyílik egyéni ötleteink kibontakoztatására.
  • Lassú ütemben folynak a dolgok: Ha a nagyvállalati szektorban tevékenykedünk, számos esetben szembesülhetünk azzal, hogy más osztályok, illetve bizonyos kollégák lemaradásából adódóan nem tudunk a megfelelő ütemben haladni munkánkkal. Ezenkívül rengeteg olyan feladat is várhat ránk, amelynek nem igazán látjuk értelmét, ugyanakkor mégis kötelezően teljesítenünk kell.
  • Sok túlóra: Egy multinál a munkavégzésünk rendszerint szigorú határidőkhöz van kötve, ha ezeket nem tudjuk a munkaidőnkön belül teljesíteni, akkor marad a túlóra.
  • Személytelenség: Egy ekkora vállalatnál dolgozva a hatalmas létszámból kifolyólag, könnyedén érezhetjük jelentéktelennek, könnyen helyettesíthetőnek magunkat.
  • Rengeteg átszervezés: Ezeknél a vállalatoknál, gyakran mire megszokjuk bizonyos munkafolyamatok lebonyolításának módját és az abban betöltött pozíciónkat, felejthetjük is el az egészet, ugyanis időközben átszervezések történtek és egészen megváltozott a folyamatban betöltött szerepünk.

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/multi-vagy-kkv/        

Ha a legfrissebb állásajánlatokat keresed, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.