Mire figyel egy HR-es az állásinterjú során?

Mire figyel egy HR-es az állásinterjú során?

A többkörös állásinterjúk esetében rendszerint előfordul, hogy az első körben kizárólag a HR tesz fel számunkra kérdéseket, és az itt adott válaszaink alapján dől el, hogy továbbjutunk-e a következő fordulóra, ahol már jó eséllyel a potenciális jövőbeli felettesünk is az interjút készítők között lesz. Ehhez azonban túl kell „éljük” az első kört, hisz rendkívül frusztráló úgy lecsúszni egy állásról, hogy a szakmai oldallal nem is volt lehetőségünk beszélni.

Ennek sikeres abszolválása érdekében felkészülhetünk a tipikus HR-es kérdésekből, ugyanis az interneten böngészve rengeteg olyan cikket találunk, ahol ezek a kérdéstípusok kerülnek felsorolásra. De milyen válaszokkal készüljünk az általános HR-kérdésekre annak érdekében, hogy jó benyomást keltsünk? Ahhoz, hogy ezt megfejtsük először azt kell megértenünk, hogy melyek azok a tényezők, amikre különös figyelmet fordítanak a HR-esek a válaszainkat illetően. A következőkben ezek felsorolására teszünk kísérletet.

Szenvedély

Természetesen a kompetenciák kiemelkedő fontossággal bírnak, azonban szakemberek szerint az első és legfontosabb, amit egy HR-es az interjúnk során megfigyel, hogy mennyire vagyunk lelkesek az adott pozíciót illetően. A készségek egy jelentős része ugyanis tanítható, viszont a szenvedély semmiképp. Éppen ezért kell egy állásinterjún azt a benyomást keltenünk, hogy ég bennünk a tanulási vágy, és hogy rendkívül izgatottan várjuk az adott pozíció nyújtotta kihívásokat. Törekedjünk arra, hogy még csak véletlenül se keltsük senkiben azt az érzést, hogy nem vagyunk kellően elszántak, hisz ezesetben rendelkezhetünk bármilyen nagy múltra visszatekintő szakmai tapasztalattal, valószínűleg kudarcra leszünk ítélve.

 

Szakmai kompetenciák

Egy álláshirdetésre való jelentkezés során már a hirdetésben találkozhatunk azokkal a szakmai- illetve személyes kompetenciákkal, amelyekre a pozíció betöltéséhez szükségünk lesz. Ezek a készségek természetesen már az interjúztatás korai szakaszában is szerepet kapnak, így mindenképpen számíthatunk arra, hogy kérdéseket kapunk a HR-től ezeket illetően. Egy banki pozícióval kapcsolatban például kaphatunk a magyar bankrendszer működését firtató kérdéseket, ami kiváló módja a szakmai kompetenciák tesztelésének. Ezenkívül kérdezhetnek minket a precizitásunkról vagy kapcsolatteremtő képességeinkről, amelyek már a személyes kompetenciák halmazába tartoznak. Összességében az ezek a kérdésekre adott válaszok döntő fontosságúak lehetnek, hisz képet adnak arról, hogy alkalmasak vagyunk-e az adott pozíció betöltésére vagy sem.

Hr szakma

 

Felkészültség

Nem véletlenül találkozhatunk szinte mindig azzal a jótanáccsal egy állásinterjú előtt, hogy nézzünk utána a cég iparágának, tevékenységi körének. Egy jól felkészült válasszal ugyanis az első pontban taglalt szenvedélyünket, elhivatottságunkat tudjuk bizonyítani. Ellenkező esetben viszont, ha az interjút készítő HR-esek azt látják, hogy abszolút nem vagyunk képben a cég életet illetően, és csak az álláshirdetésben megfogalmazott főbb pontokat tudjuk visszamondani, azzal azt a benyomást kelthetjük, hogy nem vagyunk kellően motiváltak és az állásinterjúra való felkészülést is félvállról vettük.

 

Mennyire illünk az adott csapatba, illetve az adott vezetőhöz?

Talán ez az egyetlen olyan szempont, amire nem igazán van ráhatásunk. Számtalan tényezőtől függhet, hogy milyen attitűdű kollégát keres a cég az adott pozícióra, illetve azt nem tudjuk befolyásolni, hogy illünk-e a megpályázott pozíció csoportvezetőjének személyiségéhez. A legtöbb, amit tehetünk ezzel kapcsolatban, hogy az interjú során igyekszünk egy őszinte képet festeni magunkról, ami segíti a HR-t dönteni abban, hogy kvalitásainkkal, személyiségjegyeinkkel beleillünk-e a pozíció kínálta körülményekbe. Ez a mi érdekünk is, hisz ellenkező esetben valószínűleg nem töltenénk hosszú időt a cégnél.

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/mire-figyelnek-a-hr-esek-az-allasinterjun/

 

Tanulási hajlandóság

Egy rendkívül fontos tulajdonság, amit minden jelöltben keresnek a HR-esek. A tanulási hajlandóságnak a kifejezésre juttatása ugyanis azt bizonyíthatja, hogy földhözragadtak vagyunk, készek vagyunk új ismereteket elsajátítani és nem érezzük úgy, hogy mi már mindent láttunk. Különösen jó pontot szerezhetünk azzal, ha nem csupán a szakmai kompetenciák terén állunk készen a taulásra, hanem a személyiségünket érintő tulajdonságaink csiszolására is hajlandóságot mutatunk.

Ha úgy érzed, hogy eljött az idő egy pozíció megpályázására, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb lehetőségekért!

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.