Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, ha pályamódosításon gondolkodsz

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, ha pályamódosításon gondolkodsz

Bárki életében eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzi, többé már nem okoz számára boldogságot a munkája, vagy esetleg megelégeli azt, hogy igazán soha nem is lelte örömét abban, amit csinál. Az amíg eljutunk erre a pontra egy rendkívül hosszadalmas folyamat is lehet, hisz előfordulhat, hogy időközben belekényelmesedtünk addigi életünkbe és félünk a változás útjára lépni.

Azt ugyanakkor fontos realizálnunk, hogy problémánk nem újkeletű, sőt, manapság már igen ritka, hogy valaki a tanulmányait követően a nyugdíjazásig kizárólag egy szakmában tevékenykedjen. Rengetegen vannak ugyanis azok, akik felnőtt fejjel ülnek vissza az iskolapadba, vagy kapva kapnak az első olyan alkalmon, mikor valamilyen új területen próbálhatják ki magukat. Természetesen ez nem mindig megy ilyen könnyen, és sokak számára okoz fejtörést, hogy kockára tegyék-e a már felépített biztos egzisztenciájukat annak érdekében, hogy valamilyen más pályán próbáljanak szerencsét. A következőkben azokat a kérdéseket vesszük sorra, melyeket érdemes mérlegelnünk mielőtt valami újba vágnánk a fejszénket.

Mit jelent a karrier számomra?

Nem vagyunk egyformák, mindenki más tényezőket priorizál a karrierje szempontjából. Sokak a pénzt tekintik elsődleges szempontnak, de vannak, akik a presztízsért vagy esetleg küldetéstudatból vállalnak munkát egy adott területen. Ezenkívül számtalan példát lehetne még karrierindíttatásként említeni, és fontos, hogy pályamódosítás előtt állva letisztázzuk magunkban ennek a kérdését. Ha ugyanis ezt megtettük, megtudjuk vizsgálni annak lehetőségét, hogy jelenlegi hivatásunkkal elérhetjük-e valaha a számunkra prioritással bíró karriertényezőket.

A munkahelyemmel van problémám vagy az egész karrieremmel?

Sok esetben előfordulhat, hogy csupán az adott környezet van ránk negatív hatással és fontos, hogy ezt ne keverjük össze egy egész szakmával. Megeshet ugyanis, hogy csupán új főnökre, új környezetre és új kollégákra van szükségünk ahhoz, hogy megváltozzon a látásmódunk, és újra jól érezzük magunkat az adott pozíciónkban. Emellett azonban ott a másik eshetőség is, hogy teljesen belefáradtunk az adott iparág kihívásaiba, és legszívesebben valami olyat csinálnánk, ami köszönőviszonyban sincs jelenlegi munkaterületünkkel. Ha ez utóbbi igaz ránk, mindenképpen vizsgáljuk meg karrierváltási lehetőségeinket.

Milyen új karriertervek jöhetnek szóba?

Természetesen mindenki olyan állást szeretne magának, ahova mindennap szívesen érkezik meg és motiváltan tudja magát bele vetni a munkavégzésbe. Körvonalaznunk kell tehát magunkban, hogy melyik az a terület, ahol leginkább kitudnánk teljesedni, és ami megtudja adni azt a pluszt, amit hiányolunk a jelenlegi munkánkat illetően.

Pályamódosítás

Milyen kompetenciák, milyen tehetség birtokában vagyok?

Mielőtt pályamódosításra adjuk a fejünket rendkívül fontos, hogy őszintén mérlegre tegyük saját tapasztalatainkat, kompetenciáinkat és azt, hogy milyen elvárásokkal szembesülünk a munkaerőpiacon. Kifejezetten veszélyes ugyanis csak azt a szempontot szem előtt tartani, hogy mi az amit csinálni szeretnénk, mivel ha ez semmilyen átfedésben nincs a munkaerő kereslettel és saját kompetenciáinkkal, akkor könnyen a két szék között találhatjuk magunkat.

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/allaskereses/a-sikeres-palyamodositas-lepesei-i-resz/

Milyen lépéseket kell megtennem a pályamódosítás érdekében?

A pályamódosítás a legtöbb esetben nem néhány hét vagy akár hónap leforgása alatt valósulhat meg, hanem egy folyamatnak a lépéseit kell kidolgoznunk, ami végül az új területre vezet. Ennek eszköze lehet akár egy idegennyelv elsajátítása, különböző szakmai kurzusok elvégzése, sőt akár egy egyetemi diploma megszerzése is. A lényeg, hogy ezt a kérdést feltéve magunknak egy olyan elképzelést alkossunk, ami a realitás talaján áll és közelebb vezet a karriercélunkhoz.

Ha már döntöttél a pályamódosításodat illetően, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán és tájékozódj az aktuális pozíciókkal kapcsolatban.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.