Konfliktus egy kollégával? Így kezeld!

Konfliktus egy kollégával? Így kezeld!

Egy munkahelyen számos eltérő tudású, mentalitású, vérmérsékletű emberrel találkozhatunk, és a különbségekből adódóan elkerülhetetlen, hogy alkalmanként konfliktushelyzet alakuljon ki. Ennek megelőzésére természetesen lehet lépéseket tenni, ugyanakkor van, hogy ezek nem hatásosak vagy esetleg későn kerülnek meghozatalra, így a vita kirobbanása megakadályozhatatlan. Fontos azonban, hogy ezeket a konfliktusokat ne hagyjuk elmérgesedni és nagyobb hangsúlyt fektessünk a megoldások megtalálására, mint a felelősök hibáztatására.

Természetesen mindenki számos példát tudna arra mondani, hogy milyen különböző dolgokon zörrent már össze munkatársaival. Ez nem meglepő, hisz a munkahely egy olyan környezet, ahol egyfajta stresszhelyzet, versenyhelyzet folyamatosan jelen van, és ez nem mindenkiből hozza ki a legjobb énjét. A konfliktushelyzeteink megfelelő kezelése azonban rendkívül kritikus egy munkahelyen, mivel minden nap több órát kell egy légtérben eltöltenünk azzal a kollégával, akivel nézeteltérésünk adódott. Ehhez hoztunk most néhány tanácsot!

Ne beszéljük ki, akivel vitánk adódott

Miután összetűzésbe keveredtünk valakivel a munkahelyünkön, némi megkönnyebbülést okozhat, ha beszámolunk panaszainkról valamelyik hozzánk közelálló kollégának. Ezzel viszont nagyon rossz lóra teszünk, ugyanis a másik kibeszélése hamar visszaüthet, és rossz színben tűntethet fel bennünket. A legbölcsebben akkor cselekszünk, ha nem kezdjük el sározni a munkahelyünkön azt a kollégát, akivel a nézeteltérésünkön adódott, hanem kizárólag családtagjainkkal, barátainkkal osztjuk meg a negatív tapasztalatainkat.

Ne halogassuk a konfliktushelyzet tisztázását

Előfordulhat, hogy egy-egy kisebb összeszólalkozás következtében úgy érezzük, hogy fokozatosan elmérgesedik a viszonyunk valamely munkatársunkkal. Ilyenkor törekedjünk arra, hogy megelőzzük annak esélyét, hogy ez a fajta feszült légkör egy durva veszekedésben csúcsosodjunk ki, és próbáljuk a nézeteltérés tisztázását kezdeményezni.

Konfliktuskezelés

Tisztázzuk a problémát szemtől szemben

Ne halogassuk a szembenézést azzal a kollégával, akivel a konfliktushelyzetünk fennáll. Csábító lehet ugyan, hogy e-mailen keresztül próbáljuk megoldani a dolgokat, ugyanakkor ez a legkevésbé sem hatékony módszer, sőt még akár ronthat is a helyzeten. Írásban ugyanis rendkívül könnyen félreérthetik mondanivalónkat vagy a hangnemet, amiben a levelünket megfogalmaztuk. Szóval válasszuk a legtisztább és leghatékonyabb módszert, ami azt jelenti, hogy nézzük szembe azzal a munkatársunkkal, akivel a problémánk adódott. Sokszor már maga a beszélgetés kezdeményezése is egy hatalmas lépés a nézeteltérés tisztázása felé.

Hallgassuk meg a másikat

Ha már elszántuk magunkat arra, hogy tisztázzuk félreértésünket egy kollégával, igyekezzünk teret adni az ő nézőpontjának is, és ne csak a saját vélt vagy valós igazunkat hajtogassuk. A konfliktus megoldása ugyanis nem úgy fog megvalósulni, hogy az egyik fél teljesen kihátrál álláspontja mögül, hanem egy közös hang megtalálásán keresztül, kompromisszumok meghozatalával. Ehhez viszont megkell értenünk munkatársunk nézőpontját, ami lehetetlen a végighallgatása nélkül.

Nyugodtan reagáljunk

Egy munkahelyi vitában nem engedhetjük meg magunknak, hogy érzelmeink elragadjanak és esetleg magunkból kikelve reagáljunk le egyes szituációkat. Ez nem csak a konfliktus elmélyítéséhez vezet, hanem a rosszhírünket is keltheti. Éppen ezért fontos, hogy egy vita során igyekezzünk kizárólag érvekkel alátámasztani véleményünket, és semmiképp se menjünk bele egy személyeskedéssel teli veszekedésbe.

Tanuljunk a konfliktusból

Bár lehet, hogy egy adott konfliktus teljes mértékben rányomja a bélyegét az illető kollégával való további kapcsolatunkra, igyekezzünk így is a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, és tanuljunk az esetből. Végezzünk önreflexiót, ássunk a mélyére, hogy a vita mely részén hibáztunk, hol veszítettük el annyira a kontrollt, hogy az a kollegiális viszonyunk megromlásával járt az adott munkatársunkkal. A tanulságokat levonva pedig igyekezzük a legközelebbi vita bekövetkeztekor a korábban megtanultaknak megfelelően cselekedni.

Ha konfliktusaid vannak jelenlegi munkahelyeden és esetleg a váltáson gondolkodsz, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.