Ezeket a hibákat kerüljük el motivációs levelünkben!

Ezeket a hibákat kerüljük el motivációs levelünkben!

Motivációs levelet sokszor olyankor is küldünk, mikor a hirdető külön nem fogalmazza ezt meg az állásra való jelentkezés elvárásaként. Ez ugyanis egy rendkívül jó lehetőség arra, hogy cégspecifikusabbá tegyük a jelentkezésünket, és mintegy kitűnve a többi jelentkezőtől még inkább rávilágítsunk arra, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak az adott pozíció betöltésére. A motivációs levéllel tehát alapvetően pozitív hatást szeretnénk kiváltani, és a precizitásra való törekvés ezesetben is nélkülözhetetlen.

Hiába van ugyanis egy hibátlanul összerakott önéletrajzunk, meggyőző referenciánk, ezt akár egy tollvonással áthúzhatjuk, ha elemi hibákat vétünk a kísérőlevelünkben. Ettől persze nem kell megijedni és eltántorodni ennek megírásától, hisz alapvetően itt olyan hiányosságokról beszélünk, melyekbe egy felkészült jelentkező jóeséllyel nem fut bele. Mindazonáltal ártani biztosan nem árt, ha összeszedjük magunknak, hogy mik azok a hibák, amiket mindenképp el kell kerülnünk a motivációs levelünk megírása során. A következőkben ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Rossz tagolás

Már beleolvasás előtt elvehetjük a HR-es kedvét kísérőlevelünk elolvasásától, ha hanyagmódon, megszerkesztés nélkül küldjük azt el. Ezalatt egyaránt érthetjük a bekezdések teljes mértékű nélkülözését, és a minden mondat új sorban való kezdését is. A legprofibban akkor járunk el, ha utánajárunk az üzleti levél felépítésének és aszerint szerkesztjük meg motivációs levelünket is.

Motiváció levél tagolás

Önmagunk túlzott fényezése

Hibát követünk el, ha azt gondoljuk, hogy a motivációs levél arról szól, hogy eddigi eredményeink részletekbe menő taglalásával a legnagyszerűbb szakembernek állítsuk be magunkat. A munkáltató ugyanis egy pozíció meghirdetésekor, nagyon leegyszerűsítve egy igényt fogalmaz meg valamilyen feladatnak ellátására. Ebből következően főként azokra az eredményeinkre kíváncsi, amelyek relevánsak a meghirdetett feladatra való tekintettel. Tehát törekedjünk kizárólag azon sikereinket belefogalmazni a motivációs levelünkbe, melyek illeszkednek a megcélzott pozícióhoz, és tegyük mindezt a megfelelő szerénységgel.

Nem nézünk utána a cégnek

Egy motivációs levél fontos részét képezi, hogy megtudjuk fogalmazni miért vonzó számunkra az adott cég és hogy illenénk annak életébe. Ez lehetetlen küldetés anélkül, hogy ne járnánk alaposan utána a vállalat tevékenységi körének, vele kapcsolatos híreknek. Ha ezt nem tesszük meg, akár téves dolgokat is megfogalmazhatunk a cégről, ami amellett, hogy meglehetősen kellemetlen, azt is eredményezheti nem tekintenek ránk komoly jelentkezőként.

Önéletrajz megismétlése

Ne kövessük el azt a hibát, hogy kvázi megismételjük az önéletrajzunkat. A motivációs levél ugyanis pont, hogy arra nyújt lehetőséget, hogy olyan információkat is megosszunk, amiket esetleg az önéletrajzunkban nem tettünk, vagy azokat a pontokat is kifejtsük, melyek a CV-ben csak vázlatosan említettünk meg. Továbbá a HR-es nagy valószínűséggel pont, hogy az önéletrajzunk megtekintését követően dönt arról, hogy tovább foglalkozik-e jelentkezésünkkel és megtekinti a motivációs levelünket is. Amennyi igen, és kizárólag olyan információt lát, amivel pár perccel előtte már találkozott, azzal nemvalószínű, hogy pozitív benyomást keltünk.

Gépelési hibák

Rendkívül alapvetőnek hangzik, ugyanakkor még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy jobb esetben elütésekkel teli, rosszabb esetben viszont súlyos nyelvtani hibákkal tarkított kísérőlevelet küldenek be. Mindenképpen szánjunk időt arra, hogy legalább háromszor elolvassuk azt a szöveget, amit végül beküldésre szánunk. A legprecízebben akkor járunk el, ha helyesírási szótárt is használunk azon szavakat illetően, melyek leírása kétségeket ébreszt bennünk.

Elcsépelt mondatok

Manapság már mindenki kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezik, vagy nagyszerű csapatjátékos, aki egyedül is megállja a helyét – és ezenkívül még tucatszámra lehetne sorolni azokat az elcsépelt közhelyeket, melyeket a pályázók a kísérőleveleikben leszoktak írni. Természetesen fontos tulajdonságok ezek, ugyanakkor olyanok, amiket biztosan tíz másik jelentkező is leír. Törekedjünk tehát arra, hogy a különleges tulajdonságainkat hangsúlyozzuk, vagy ha esetleg mégis ezeket a jól bejáratott szövegeket alkalmazzuk, akkor tegyük ezt úgy, hogy alátámasztjuk gyakorlati példákkal vagy elért eredményekkel. 

Ha készen állsz az álláskeresésre, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán az új ajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.