8 tipp az előléptetés eléréséhez!

8 tipp az előléptetés eléréséhez!

Természetes dolog, hogy karrierünk előrehaladtával magasabb, felelősségteljesebb pozíciókba és több fizetésre vágyunk. Ennek egyik elérési módja lehet, ha bizonyos időközönként munkahelyet váltunk, és kifejezetten magasabb beosztású pozíciókat célzunk meg a korábbiaknál. A másik lehetőség, hogy a jelenlegi munkahelyünkből igyekszünk kihozni a maximumot és előléptetések mentén, pozícióról pozícióra küzdjük fel magunkat a vállalati hierarchiában.

Utóbbit tekinthetjük talán a hétköznapi életünk szempontjából „kényelmesebb” megoldásnak, hisz egy munkahelyváltás sokkal több bonyodalommal járhat, kezdve az új légkör megszokásától egészen az esetleges költözésig. Továbbá könnyen előfordulhat, hogy rendkívül jól érezzük magunkat jelenlegi helyünkön, csak nagyobb volumenű, több kihívással járó feladatokat szeretnénk ellátni. De mit tehetünk annak érdekében, hogy bebizonyítsuk feletteseinknek, hogy alkalmasak vagyunk a magasabb pozíció betöltésére? 8 tippet hoztunk ennek megvalósításához!

Növeljük értékünket

Ha növelni szeretnénk az értékünket egy vállalat életében, akkor a saját magunk értékteremtő képességét kell fejlesztenünk elsősorban. A munkáltató ugyanis azt várja, hogy tevékenységünk során, szakmai kompetenciáinkra támaszkodva segítsük a céget a sikeres működésében. Ennek hatékonyságát pedig úgy növelhetjük, ha fejlesztjük jelenlegi képességeinket, esetleg egészen új skilleket sajátítunk el.

Kövessük a már előléptetettek példáját

Fontos, hogy találjunk magunknak követendő példákat a vállalaton belül. Vessünk egy pillantást azok tevékenységeire, akiket a cégünk az elmúlt években léptetett elő. Keressünk velük közös személyiségjegyeket, eredményeket és szokásokat. Ezen munkatársakkal való összehasonlítgatás ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy felismerjük melyek azok a területek, ahol még fejlődnünk kell az előléptetés elérése érdekében.

Előléptetés

Kérjünk visszacsatolást a feletteseinktől

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a vállalaton belül betöltött szerepünket fontos, hogy mindig kérjünk visszacsatolást feletteseinktől. Természetesen gyakori, hogy a cégen belül a különböző értékelési rendszereken keresztül ezt rendszeresen megteszik, mégis igyekezzünk ezt minél inkább személyesebbé tenni főnökeinkkel. Mutassuk be nekik eredményeinket és kérjünk visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy ez milyen viszonyban áll az elvárásaikkal. Igyekezzünk megmutatni, hogy dolgozunk karrierünk előre mozdításán és ha kell, ne legyünk restek nyíltan rákérdezni, hogy milyen esélyekkel pályázunk a magasabb beosztású pozíciókra.

Vetessük észre magunkat munkahelyünkön

Sokszor hiába dolgozunk keményen, erőfeszítéseink észrevétlenek maradnak, ha nem igyekszünk látható helyzetbe kerülni a vállalaton belül. Ez azt jelenti, hogy néha a saját kezünkbe kell venni az irányítást, és keresni azokat a lehetőségeket, ahol kihangsúlyozhatjuk munkánk eredményét. Ez megvalósulhat akár különböző személyzeti találkozókon, teljesítményértékelő konferenciákon. A lényeg, hogy igyekezzünk ne perifériára kerülni és legyünk minél aktívabbak, akár más projektekben való önkéntes részvétellel is.

Fejlesszük vezetői képességeinket

Az előléptetés kiérdemléséhez elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlesszük vezetői erényeinket. Igyekezzünk támogatni munkatársainkat, és nélkülözhetetlenné válni az adott csoport szempontjából. Használjunk ki minden olyan alkalmat, mikor bizonyítani tudjuk feljebbvalóinknak, hogy képesek vagyunk mások motiválására, vezetésére.

Azonosítsunk és oldjunk meg problémákat

Egyik vállalat sem működik hibátlanul, mindenhol vannak bizonyos hiányosságok a működést illetően. Itt olyan dolgokra kell gondolni, mint különböző termelékenységet gátló tényezők, szükségtelen kiadások, biztonságos munkavégzést csökkentő faktorok stb. Próbáljunk tehát mi magunk rávilágítani bizonyos hátráltató tényezőkre, és igyekezzünk konkrét, kidolgozott megoldási javaslatokkal is előállni. Ezzel ugyanis mintegy megkülönböztethetjük magunkat a többi kollégától és felvillanthatjuk vezetői erényeinket.

Maradjunk kiegyensúlyozottak

Mindenkiben kellemes érzéseket kelt a munkahelyén az a kolléga, aki jól kezeli a stresszes szituációkat, nem kapkod, nem pánikol. Igyekezzünk mi ezzé a kollégává válni, és pozitív szemléletmódunkat a többi munkatársunknak is átadni. Egy ilyesfajta pozitív mozgatórugót ugyanis bárki elfogad később a felettesének.

Mutassunk magas munkamorált

Mindennap úgy álljunk neki a teendőinknek, hogy a legtöbbet próbáljuk kihozni magunkból. Tartsuk magunkat egy szigorú munkamorálhoz, és legyünk mindig a csoport legkeményebben dolgozó embere. Munkásságunknak azt kell tükröznie, hogy az aktuális pozíciónk adta összes kihívást kitűnően tudjuk kezelni, és készen állunk magasabb szintekre lépni.

Ha meguntad, hogy hiába vársz előléptetésedre, látogass el a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalára az új lehetőségekért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.