10 hobbi, ami jól mutat az önéletrajzban

10 hobbi, ami jól mutat az önéletrajzban

Eltérőek a szokások a hobbiszekció önéletrajzban történő feltüntetését illetően. Vannak, akik teljesen figyelmen kívül hagyják ezt a részt és említést sem tesznek a szabadidős elfoglaltságaikról, míg vannak olyanok is, akik valamilyen módon mindenképp helyet szorítanak hobbijaik feltüntetésének. Arra, hogy kik cselekednek helyesen nehéz egyértelmű választ adni, talán a legdiplomatikusabb, ha azt mondjuk: a hobbinktól függ, hogy érdemes-e megjelenítenünk.

Az önéletrajzával mindenki szeretné elérni, hogy pozitív irányba kitűnjön a többi jelentkező közül. Ennek esélyét akár egy különleges hobbi is megteremtheti, hisz egyes szabadidős tevékenységekből akár jóval messzemenőbb következtetéseket is levonhat a HR-es, mint azt elsőre gondolnánk. Egy hobbi árulkodhat kreativitásunkról, versenyszellemünkről, csapatban való együttműködési képességünkről és megannyi más munkahelyen is alkalmazandó kompetenciánkról. A következőkben azokat a hobbikat szedtük össze, amelyeknek ha aktív művelői vagyunk, semmiképp se felejtsük el megemlíteni az önéletrajzunkban, ugyanis akár plusz pontot is jelenthetnek a kiválasztásnál.

Írás, bloggolás

Az erős írásbeli kommunikációs képességek megléte nagyon fontos a vállalati életben, hisz ügyfelekkel, beszállítókkal és egyéb partnerekkel való kommunikáció jelentős mennyiségben folyik írásos formában. Ha tehát például blogot vezetünk vagy bármilyen ehhez hasonló, írással összefüggésbe hozható tevékenységet végzünk rendszer szerint, azt bátran jelenítsük meg a CV-ben, valószínűleg pozitív benyomást keltünk vele.

Nyelvtanulás

A munkaerőpiac egyik legkeresettebb kompetenciája a sokrétű nyelvismeret. Sokak az iskolát követően sem hagynak fel a nyelvtanulással, és nyelvtanár segítségével vagy esetleg autodidakta módon, de folytatják a tanulást. Ha ez ránk is igaz, akkor annak mindenképpen adjunk hangot, és bátran tüntessük fel azokat az elsajátított nyelveket is, melyek egyébként nem szerepelnek a megpályázott pozíció követelményei között.

nyelvtanulás hobbi

Önkéntes munka

Ha munkánkkal rendszerint támogatunk bizonyos egyesületeket, például melegétel-osztáson veszünk részt, esetleg menhelyeknek gyűjtünk, vagy bármi ehhez hasonló önkéntesi tevékenységet végzünk, akkor annak mindenképp szorítsunk helyet az önéletrajzban. Ez ugyanis olyasvalami, ami bizonyítja egy közösség iránti elköteleződésünket, továbbá a munkatapasztalatainkat is kiegészíti.

Videóvágás

Rendkívül figyelemfelkeltő hobbi, pláne ha a média területén próbálunk elhelyezkedni. A tevékenységhez szoftver, illetve különböző videózással kapcsolatos eszközismeret is párosul, amit szintén érdemes feltüntetni a CV-ben. Ha a pozíció megkívánja, akár referenciaanyagot is küldhetünk elkészült munkáinkból.

Hangszeren való játék

Egy hangszeren való játék sokak érdeklődését felkeltheti. Ennek kitanulása ugyanis elkötelezettséget, illetve rendkívül sok befektetett energiát igényel, és ez egyben képet festhet a munkához való hozzáállásunkról is. Továbbá, ha esetleg zenekarban is játszottunk azt is érdemes feltüntetni annak bizonyítékaként, hogy képesek vagyunk a hatékony együttműködésre másokkal.

Csapatsportok

Az előző ponthoz némileg visszakanyarodva ezesetben is az együttműködést, illetve az egymásiránti elkötelezettséget, támogató magatartást kell kiemelnünk. Ezek ugyanis olyan tulajdonságok, melyeket rendszerint el kell sajátítanunk a csapatsportok művelése során. Tehát, ha olyan munkahelyet célzunk meg, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a csapatban való együttműködésre, akkor érdemes kihangsúlyoznunk a csapatsporthoz kötődő viszonyunkat.

Sakk és keresztrejtvények

Ezek a hobbik kifejezetten az erős analitikus gondolkodásmódot igénylő pozícióknál lehetnek mérvadóak. A sakk nagymértékben fejleszti a stratégiaalkotási- és logikai képességeket, míg a keresztrejtvény a verbális képességekben eredményez javulást. Kutatások ugyanis bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen oldanak meg keresztrejtvényeket sokkal választékosabban tudják magukat kifejezni.

Jóga

A jóga rendkívül hasznos módja a stresszlevezetésnek, a felgyülemlett negatív energiáktól való megszabadulásnak. Egy munkahelyen pedig rendkívül fontos a kiegyensúlyozottság, és ezen hobbi gyakorlásával láthatják, hogy kifejezetten törekszünk is erre.

Művészet

Az álláshirdetéseket olvasva számtalan olyan nyitott pozíciót találhatunk, ahol igényt mutatnak a nagyfokú kreativitásra. Tehát, ha imádunk festeni, rajzolni vagy egyéb módon kibontakoztatni művészi vénánk, az mellett ne menjünk el szó nélkül az önéletrajzunkban sem.

Olvasás

A végére pedig egy sajnos egyre inkább kiszoruló hobbi került, mégpedig az olvasás. Nagyszerű dolog, ha még mindig hódolunk ennek a szenvedélynek, azonban önéletrajzunkban próbáljuk ezt konkretizálni. Néhány szóban tegyünk említést arról milyen típusú könyveket szeretünk és miért azok állnak hozzánk a legközelebb.

Amennyiben úgy érzed készen áll önéletrajzod a jelentkezéshez, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb ajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.