Tippek a munka-magánélet egyensúly megteremtéséhez

Tippek a munka-magánélet egyensúly megteremtéséhez

Sokaknak okoz nehézséget, hogy a munkaidő végeztével valóban letegyék a munkát és kizárólag a szabadidős terveikre koncentráljanak. A technológiai feltételek számos pozíciót tekintve adottak az otthoni munkavégzéshez, és rengeteg problémával járhat, ha nem tudunk kiszállni a napi mókuskerékből és hazaérve is csak a megírandó e-maileken, felhívandó partnereken vagy elkészítendő kimutatásokon jár az eszünk.

A munka-magánélet egyensúly megteremtése azonban korántsem olyan egyszerű feladat, hisz nem mindenki képes a kikapcsolódásra, ha tudja, hogy közben megannyi munkával kapcsolatos határidős teendő vár rá, melyek elmulasztása esetén a főnöke előtt kell színt vallania. Mégis az erre való törekvés kiemelten nagy jelentőséggel bír, ugyanis hosszabb távon számos negatívummal járhat, ha nem vagyunk képesek egyensúlyt teremteni munkánk és magánéletünk között. A folytonos leterheltség miatt a hétköznapi életbe begyűrűző stressz rombolhatja emberi kapcsolatainkat, egészségünket és általános hangulatunkat. Éppen ezért a következőkben néhány olyan tanáccsal fogunk szolgálni, amelyek szerint cselekedve közelebb kerülhetünk az áhított egyensúly megteremtéséhez.

Lépjünk túl a perfekcionizmuson

A legtöbb esetben ez a tulajdonság még fiatalon alakul ki, mikor tevékenységeink kizárólag az iskolára és a hobbijainkra korlátozódtak. Ebből adódóan ezekben az időkben könnyebb fenntartani maximalista hozzáállásunkat, azonban a munka világába belecsöppenve ez már jóval bonyolultabb lesz. Kezdetben talán sikeresen ültetjük át ezt az attitűdöt a munkába is, ugyanakkor ahogy lépdelünk feljebb a karrierünkben, továbbá ahogy az életünk halad előre úgy ez egyre inkább válik nehézkessé. Ez persze nem azt jelenti, hogy végezzük hanyagabb módon a munkánkat, ugyanakkor néha tudni kell elengedni is dolgokat és nem folyamatosan azok megoldásán görcsölni.

Állítsunk fel szabályokat az otthoni munkavégzést illetően

Természetesen a távmunka kényelméből adódóan rengeteg pozitívummal jár, ugyanakkor sokszor egésznapos munkavégzést is eredményez. Valami kisebb-nagyobb teendőt mindig találni fogunk, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a munka mellett semmire nincs időnk. Fontos tehát, hogy akkor is állítsunk fel korlátokat a munkaidőnk tekintetében, mikor otthonról dolgozunk. A munkaidőnk vége pedig tényleg azt jelentse, hogy befejezzük az adott napi munkavégzést, vagyis onnantól ne olvassunk e-maileket, ne válaszoljunk telefonhívásokra, hanem teljes mértékben a kikapcsolódásra fektessük a hangsúlyt.

Otthoni munkavégzés

Tanuljunk meg nemet mondani

Ez talán az egyik legnehezebb lépés azok számára, akik kiemelt prioritásként kezelik a karrierjüket és lelkiismeretességükből adódóan képtelenek nemet mondani bizonyos feladatokra. Ezzel pedig sokak akár vissza is élhetnek a munkahelyen és mindennapossá válhat, hogy olyan feladatokra kérnek meg, amelyek távol esnek munkakörünktől. Ebből kifolyólag pedig könnyen megcsúszhatunk valós feladatinkat tekintve, tehát ahhoz, hogy elkerüljük a túlórázást és a munka hazavitelét, kénytelenek leszünk bizonyos esetekben nemet mondani.

Limitáljuk az időpazarló tevékenységeket

Manapság gyakori probléma, hogy az emberek a kevés szabadidejüket is elfecsérlik a közösségi média görgetésével, értelmetlen videók nézegetésével. Ehelyett azonban törekedjünk arra, hogy olyan tevékenységekre fordítsuk az időnket, melyek valóban boldoggá és elégedetté tesznek. Fogalmazzuk meg magunknak, hogy mik azok a dolgok melyek valóban értéket jelentenek a számunkra és aszerint osszuk be szabadidőnket.

Sportoljunk

A testmozgás az egyik leghatékonyabb stresszcsökkentő módszer, segítségével szervezetünkben endorfin szabadul fel, ami jóleső elégedettséget és boldogságot eredményez. Ezenkívül a jóga, illetve különböző meditációs gyakorlatok szintén segíthetnek a felgyülemlett stressz csökkentésében. Építsük be ezt napi rutinjaink közé, mivel jelentősen hozzájárulnak majd kiegyensúlyozottságunk megteremtéséhez.

Amennyiben túlterheltnek érzed magad és új állás után néznél, tekintsd meg a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb munkalehetőségeket.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.