Ha ezek a dolgok igazak rád, gondold át a felmondási szándékod

Ha ezek a dolgok igazak rád, gondold át a felmondási szándékod

Sokak vannak abban a helyzetben, hogy nem igazán kedvelik a munkahelyüket, elégedetlenek jelenlegi körülményeikkel. A felmondás szélén állnak, ugyanakkor ez rengeteg kockázattal járna, így egy folyamatos vívódás játszódik le a fejükben. De mi is az, amivel ilyenkor elégedetlen a munkavállaló? Természetesen ennek megszámlálhatatlan kiváltó oka lehet, ugyanakkor a probléma gyökereit nem minden esetben a munkahelyben, munkakörülményekben vagy a bérben kell keresni, sokszor a probléma forrását a dolgozó mentalitása, gondolkodásmódja jelenti.

Fontos ezeket felismerni, ugyanis az ilyen esetekben egy felmondás nem oldja meg a gondokat, sőt akár csak el is mélyítheti azokat, ezzel még nehezebb helyzetet eredményezve. A következőkben olyan élethelyzetek kerülnek felsorolásra, melyek fennállása esetén nem biztos, hogy az esetleges felmondásod a megoldást és a problémáidból való kilábalást eredményezi, így jobban teszed, ha alszol még rá néhányat.

Nem tudod hogyan tovább

Különösen a pályakezdőkre jellemző, hogy nemigazán szeretik, amit csinálnak, de nincs a fejükben életképes alternatíva. Itt az alternatíva alatt nem kizárólag egy új munkahelyet kell érteni, hanem annak a területnek, iparágnak a megtalálását, amiben leginkább kiteljesedhetnek. Ez a fajta kilátások nélküli menekülés azonban nem biztos, hogy jó megoldás. Olvass sokat, járj utána majd vegyél részt képzéseken, fordulj akár karriertanácsadóhoz annak érdekében, hogy megtaláld azt az utat, amelyen el szeretnél indulni. Tervek hiányában ugyanis semmi értelme otthagynod jelenlegi munkahelyed.

Munkahelyváltás

Nem aktivizálod magad az álláskeresést illetően

Ne gondold, hogy a munkahelyről kilépve teljes erővel tudod belevetni magad az álláskeresésbe, ha most sem így cselekszel. A munka előtt vagy után, esetleg este mindenkinek van valamennyi szabadideje, ezt könnyen kihasználhatod arra, hogy új munkahely vagy alternatív karrierlehetőségek után kutass. Azonban, ha már most sem így cselekszel, a felmondásod után, a napi rutinod felborulásának következtében még valószínűbb, hogy motiválatlan legyél ezt illetően.

Rosszul bánsz a pénzzel

Könnyen előfordulhat az az eshetőség is, hogy a problémát nem is igazából a béred jelenti, hanem annak elköltési módja. Tehát nem biztos, hogy bevételi, hanem sokkal inkább kiadási gondokkal küzdesz. Ezt fontos felismerni, ugyanis ezesetben egy valamelyest magasabb bér nem biztos, hogy megfogja oldani a problémáid, és ugyanúgy alulfizetettnek fogod érezni magad. Továbbá az állások között ugrálni, pusztán bérindíttatásból kifolyólag egy igen korlátolt stratégia. A karrieredben előre haladva ugyanis hosszabb távon kifizetődőbb lehet az előléptetések megcélzása, és az ennek elérése érdekében megtett kemény erőfeszítések megtétele. Ellenkező esetben, folyamatos vándorlással a lehetséges munkahely célpontok száma ugyanis leapad, ezáltal a mozgási lehetőségek is szűkösebbé válnak.

Nincsennek kapcsolataid

A szakmai kapcsolatok építése rendkívül nagy szerepet tölt be a munkaerőpiacon. Itt nem pusztán arra kell gondolni, hogy miként segíthet valaki bejutni 1-1 pozícióra, hanem sokszor már bizonyos információk nagyon sokat érhetnek. Információk azzal kapcsolatban, hogy egy adott cégnél miket tartanak a legfőbb kiválasztási szempontnak, vagy miként zajlik egy állásinterjú – ezek olyan dolgok, melynek tudatában már előnnyel indulhatsz a többi jelentkezővel szemben. Ehhez viszont kapcsolatok kellenek, és a legjobban akkor cselekszel, ha ezeket még azelőtt kiépíted, hogy elhagynád az aktuális munkahelyed. Később ugyanis a direkt ezirányú kapcsolatépítés rendkívül mesterkélten hathat.

Ha új állás után kutatsz, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.