Hogyan szerezzünk motivációt a mindennapi munkavégzéshez?

Hogyan szerezzünk motivációt a mindennapi munkavégzéshez?

A motiváció megtalálása és annak fenntartása kiemelten fontos a hatékony munkavégzést illetően, hisz ennek megléte esetén a mindennapi akadályokat is könnyebben vesszük. A motivációról azonban gyakran könnyebb beszélni, mint azt a gyakorlatba ültetni. Gyakori probléma a munkavállalók körében, hogy nem éreznek elköteleződést a betöltött munkakörük iránt, csak amolyan „jobb híján ez is megteszi” mentalitással állnak mindennapi feladataikhoz.

Nem kell azonban egyből drasztikus megoldásokra adni a fejünket és munkahelyváltáson, sőt továbbmenve akár karrierváltáson gondolkodnunk. A következőkben olyan hasznos praktikákat, módszereket veszünk sorra, melyek segítségével fenntarthatjuk mindennapi motivációnkat és növelhetjük a munkahelyen valóban effektív munkával eltöltött időintervallumainkat.

Tekintsünk eszközként a kemény munkára

Első lépésként a hozzáállásunkon szükséges változtatnunk, és úgy tekintenünk a mindennapokra, mint egy apró lépcsőfokra a karrierünkben. Gondoljunk csak arra, hogy mindennap nappal egy kicsit tapasztaltabbak leszünk és növekszik az az időtartam is, amit az önéletrajzunkban tapasztalatként feltudunk tüntetni. A tapasztalt pedig sokszor döntő jelentőséggel bír a munkaerőpiacon és könnyen lehet, hogy a jelenlegi munkahelyünkön eltöltött évek fognak hozzásegíteni ahhoz, hogy olyan pozícióba kerüljünk, melyet igazán a magunkénak érzünk.  

Kérjünk visszajelzést a munkánkat illetően

Sokszor annyira belemerülünk a munkába, olyan berögzülté válnak bizonyos munkafolyamatok megoldásának módjai, hogy észre sem vesszük azokat a lehetőségeket, melyekkel a munkavégzésünkön tudnánk javítani. Így tehát nem árt, ha néha külső szemlélők, például kollégák esetleg felettesek véleményét kérjük azzal kapcsolatban, hogy vajon jó munkát végzünk-e. Néhány gyengeségünkkel szembesülve ugyanis könnyen motiválhatjuk magunkat az ezeken a területeken való fejlődésre.

Sajátítsunk el új készségeket

Annak érdekében, hogy ne szürküljünk bele a hétköznapokba folyamatosan keressük a tanulás lehetőségét. Nincs olyan élethelyzet, illetve nincs olyan kor, mikor már felesleges lenne valamilyen kompetenciának az elsajátítása. Keressünk olyan képzési lehetőségeket, melyek relevánsak az aktuális munkakörünket illetően, vagy azzal a pozícióval kapcsolatban, ahová leginkább elszeretnénk jutni, akár cégen belül vagy azon kívül. Előbbi esetén indíttatásainkról akár főnökeinknek is beszámolhatunk, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a cég akár finanszírozhatja is a továbbképzésünket.  

Állítsunk fel apró célokat a végső siker elérése érdekében

Persze fontos, hogy a végső cél lebegjen a szemünk előtt, – legyen szó előléptetésről, egy magasabb pozícióba történtő munkahelyváltásról, vagy bármi egyéb a karrierünket illető kérdésről – ugyanakkor fontos, hogy realizáljuk: ennek elérése csak kis lépések mentén lehetséges. Napi vagy akár heti szinten tűzzünk ki magunk elé különböző a munkahelyi feladatainkat érintő célokat, ezáltal ugyanis megteremtjük a mindennapi sikerélmény lehetőségét, ami aztán a motivációnkra is pozitív hatással bírhat.

Motiváció a mindennapokra

Örüljünk a kisebb sikereknek is

Némileg az előző ponthoz kapcsolódva fontos azt is kiemelni, hogy ne csupán a nagyobb eredményeinket legyünk hajlandóak sikerként elkönyvelni, hanem szorítsunk időt a kisebb „győzelmek” megünneplésére is. Gondoljunk csak bele: hányszor ostromoljuk magunkat akár napokig apróbb hibák miatt? Igyekezzünk ezen alkalmakat egyensúlyba hozni azokkal, mikor megveregetjük saját vállunkat valami kisebb feladat sikeres abszolválása okán.

Zárjuk ki a jelentéktelen problémákat

Sokszor hajlamosak vagyunk jelentéktelen vagy igazából csak a fejünkben létező problémákon görcsölni. Ezek csak elszívják az energiáinkat és a mindennapi motivációnk elvesztéséhez vezetnek. Igyekezzünk tehát elkerülni a dolgok túlgondolását, akár készíthetünk egy „to-do listát” azon dolgokból, melyeket prioritásként kezelünk a munkahelyünkön. Ennek mentén végezzük napi teendőinket, tegyük mindezt lehajtott fejjel, minden apró kételyt figyelmen kívül hagyva.

Ha nem találod motivációdat a jelenlegi munkahelyeden és új kihívásokra vágysz, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb ajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.