Az értékesítésben dolgoznál? Íme néhány infó a szakmáról!

Az értékesítésben dolgoznál? Íme néhány infó a szakmáról!

Ha kiváló értékesítői vénával rendelkezünk, valószínűleg sohasem fog gondot jelenti az elhelyezkedés, ugyanis az állásportálokat böngészve rendszerint tömegével találkozhatunk értékesítői pozícióról szóló álláshirdetésekkel. Az értékesítést sokan kizárólag a különböző termékek, illetve szolgáltatások „tukmálásával” azonosítják, ugyanakkor, aki igazán jó szeretne lenni ezen a területen, az ennél mélyebben beleássa magát a szakmába.

Az értékesítést alapvetően két fő kategóriára bonthatjuk: ez a B2C tehát a Business-to-Customer, illetve a B2B azaz a Business-to-Business. Előbbi a termékek, illetve szolgáltatások magánszemélyeknek és végfelhasználóknak, míg utóbbi a vállalkozásoknak való ajánlást, értékesítést foglalja magában. A két terület természetesen több eltérést mutat és egészen más tárgyalástechnikájú szakembereket követel meg. Mégis vannak bizonyos tulajdonságok, melyek általánosnak és mindenképp megköveteltnek mondhatók, ha valaki ilyen területen szeretne elhelyezkedni.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó értékesítő?

A munka alapja a kommunikáció, így elengedhetetlen a könnyű kapcsolatteremtő képesség saleses területen. Persze annak sem kell kétségbe esnie, aki rendelkezik némi hiányossággal a kommunikációs képességeit illetően, ugyanis a legtöbb cég kifejezetten ezen kompetencia fejlesztésére irányuló kurzusokon keresztül képezi ki értékesítő munkatársait. Az empátia, érzelmi intelligencia és aktív hallgatás képessége szintén kiemelt fontosággal bíró tulajdonságok, mivel ezek a soft skillek teszik lehetővé, hogy az értékesítő felmérje és azonosulni tudjon ügyfele igényeivel.

Ezen igényekre válaszul kellő magabiztosággal szükséges megoldási alternatívákat kínálnia, így a határozott fellépés szintén egy nem elhanyagolható tulajdonság. Továbbá értékesítőként rendszerint alkalmazkodni kell az ügyfél ráéréséhez, időbeosztásához, így a rugalmasság és a kiváló szervezőképesség szintén szükségszerű a gördülékeny munkavégzés érdekében. Ezen elvárásoknak pedig csak nagymértékű optimizmus mellett lehet eleget tenni, és ez az a kisugárzás, amit az ügyfelek felé is ajánlatos sugároznia annak, aki sikereket szeretne elérni a pályán.

Értékesítő tulajdonságai

 

Mik a szakma előnyei?

  • Nagyszerű kereseti lehetőségek: Sok cég kínál az alapjövedelem felül különféle teljesítményarányos bónuszokat az értékesítés mennyiségétől függően. Így, ha valaki tényleg kiváló ezen a területen, egészen magas összegeket is hazavihet havi szinten. További információk az értékesítésben megkereshető bérekről: https://www.fizetesek.hu/fizetesek/ertekesites-kereskedelem
  • A fizetés a befektetett munka mennyiségétől függ: Persze ezt akár negatív jellemzőként is értelmezhetjük, ugyanakkor egyben jó motiváció is lehet a dolgozónak, hogy nincs fix havibérhez kötve, hanem mindig van lehetősége a befektetett munkájától függően több pénzt keresnie.
  • Lehetőség nyílik sok ember megismerésére: Az extrovertált személyiségű emberek számára ez egy különösen testhez álló szakma lehet, ugyanis napjaik nagyrészét a különböző emberekkel való kapcsolatépítés fogja kitenni. Ez egyben a jövőre nézve is nagy lehetőség, hisz kitudja mikor jön jól bizonyos problémákat illetően 1-2 megszerzett telefonszám.
  • Nincs szükség diplomára: A legtöbb saleses pozíció betöltéséhez elég a középfokú végzettség, ugyanis ezen pozíciók tekintetében nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkáltatók a személyiséget érintő tulajdonságokra, olyanokra, mint például a nyitottság vagy a kapcsolatteremtő képesség.
  • Az elsajátított készségek a hétköznapi életben is alkalmazhatók: Az emberekkel való közös hang megtalálása, a meggyőzés, a különböző tárgyalási technikák olyan tulajdonságok, melyek nem csak az értékesítés során, de a hétköznapi életben is hatékonyan alkalmazhatók.

 

Mik a szakma hátrányai?

  • Kiszámíthatatlan jövedelem: Ami korábban pozitívumként hatott, könnyen a visszájára is fordulhat, ugyanis 1-2 gyengébben sikerült hónap után a bónuszoktól elesve könnyen megjelenhetnek az anyagi problémák az értékesítő életében.
  • Sokszor kell nyomás alatt dolgozni: A legtöbb cég eladási célkitűzéseket állít fel, melyeket mindenképpen teljesíteni kell. Ez sokszor jelentős terhet ró az értékesítő vállára.
  • Kevés hard skill sajátítható el a munka során: Sokan a munkahelyükön tanulják meg bizonyos szoftverek használatát, vagy céges képzéseken sajátítanak el különböző idegen nyelveket, melyeket később az önéletrajzukban is feltüntethetnek. A sales – a már említett módon – nem erről szól, ott nem ezek a készségek kerülnek előtérbe.
  • Nehéz területet váltani: Az előző pont rávilágít arra, hogy miért ragadnak meg sokan ezen a területen: az értékesítésben szerzett tapasztalatok ugyanis más munkakörökben nembiztos, hogy kellő mértékben hasznosíthatók.
  • Könnyen lecserélhetővé válik a dolgozó: Ha valaki huzamosabb ideig nem produkálja a megfelelő számokat, könnyen elveszítheti a vezetőség bizalmát és találhatja magát munka nélkül. 

Ha állást keresel, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán, ahol akár értékesítői pozíciók közül is válogathatsz.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.