Vállalati kultúra: a hatékony működés alapja

Vállalati kultúra: a hatékony működés alapja

Mikor egy állásinterjúra készülünk rengeteg tanácsot olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy mindenképp készüljünk fel a cégből, legyünk tisztába annak értékeivel, illetve nagyvonalakban a vállalati kultúrájával. Egy sikeres felvételi eljárást követően aztán még részletesebb bepillantást nyerhetünk a szervezet életébe, és megismerhetjük, hogy a cég miként ülteti át a gyakorlatba azokat a szempontokat, melyeket kiemelt jelentőséggel kezel a vállalati kultúráját illetően.

Ez elsőre talán kissé ködösen hangozhat, így a következőkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen jelentést hordoz magában a szervezeti kultúra kifejezés, illetve ennek milyen hatása van a cég működésére nézve. Továbbá azt is górcső alá vesszük, hogy miként profitál abból egy vállalat, hogy önálló kultúrát alakít ki.

Hogy definiálhatjuk azt, hogy vállalati kultúra?

A vállalati kultúra a szervezet által megfogalmazott azon közös értékek, célok, normák, magatartás és gondolkodásmódok együttese, melyeket a cég minden dolgozója képvisel. Egyszerűbben megfogalmazva, a kifejezés alatt egyfajta közös szellemiséget kell érteni, ami meghatározza a dolgozók magatartását és világos képet ad azt illetően, hogy mik a vállalat megvalósítandó célkitűzései.

A vállalati kultúra felülről szerveződik és a cég minden területére befolyását teszi. Rendkívül nagy jelentőséggel bír, ugyanis irányelvei egyben meghatározza a dolgozói összetettséget is. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel azon dolgozók kerülnek a cég alkalmazásába, akik hasonló elveket vallanak. Ennek megléte elengedhetetlen a hosszútávú együttműködés érdekében, ugyanis, ha a szervezet kultúrája egyáltalán nem egyezik az alkalmazott nézeteivel az nagy valószínűséggel a távozását, vagy ami a cég szempontjából még rosszabb, az alulteljesítését fogj eredményezni.

Kultúra

 

Miként segíti elő a vállalat működését?

A jólműködő vállalati kultúra olyan, hogy a vezérigazgatóktól kezdve egészen a pályakezdő gyakornokokig mindenki számára azonosulási pontot képes nyújtani, továbbá egyfajta motivációt nyújt minden dolgozó számára azzal, hogy világos célokat fogalmaz meg a munkavégzést illetően. Ez nem csak azért fontos, hogy a már meglévő dolgozók elhivatottságát fenntartsa, csapattá kovácsolja őket és élhető munkahelyi légkört teremtsen, hanem azért is, hogy új munkaerőt vonzzon be és növelje a cég népszerűségét az álláskeresők körében. Ezzel egyfajta márkaépítés is megvalósul, hisz az elkötelezett munkaerő, illetve a jelentkezők sokasága olyasvalami, ami csak tovább gerjeszti a cég népszerűségét.

Mik a jó szervezeti kultúra jelei?

Nézzünk meg néhány arra utaló jelet, ami bizonyítékként szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy az adott vállalatnál olyan szervezeti kultúra a jellemző, ami népszerűvé teszi őket a munkavállalók körében:

  • Rengeteg régi dolgozó: Ha egy cég esetében azt tapasztaljuk, hogy munkavállalói hosszú távra rendezkednek be, az egy jó indikátora lehet annak, hogy a céget meghatározó kultúra élhető körülményeket biztosít a dolgozói számára.
  • Világos küldetés, egyértelmű értékrendszer: A jólműködő vállalatok esetében mindenki pontosan tudja, hogy mi annak célkitűzése és mik azok a tényezők, melyek értékkel bírnak a cég működésére nézve, ugyanis ezeket az üzenetek rendszerint kommunikálásra kerülnek.
  • Általános megbecsülés: A virágzó munkahelyi kultúra szerves része, hogy mindenki megbecsülve érezze magát, és hogy értékeljék a munkába fektetett erőfeszítéseit.
  • Látható és elérhető vezetők: Az alkalmazottak szeretik azokat a cégeket, ahol a vezetők nem zárkóznak el tőlük, hanem irányt mutatva vezetnek.
  • Befektetés az alkalmazottakba: Kiemelt jellemzője egy egészséges vállalati kultúrának, hogy megadja a lehetőséget az alkalmazottak tehetségének kibontakoztatására, sőt akár képzéseken keresztül támogatja is egyes törekvéseiket.
  • Baráti kapcsolatok: Egy harmonikus céges kultúra lehetőséget teremt arra, hogy a kollegiális viszonyon túlhaladva barátságok is kialakuljanak.

Amennyiben kedvet kaptál a munkába álláshoz vagy esetleg a munkahelyváltáshoz, nézz körül https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.