Mérnöki pályára vágysz? Ezekre a tulajdonságokra lesz szükséged!

Mérnöki pályára vágysz? Ezekre a tulajdonságokra lesz szükséged!

A reál beállítottságú emberek körében rendkívül népszerű a mérnöki pálya, aminek oka többek között a számtalan elhelyezkedési lehetőség, magasszínvonalú projektekben való részvételi kilátások és a kiemelt bérezés. A mérnöktudományok azonban rendkívül embert próbálóak, számos speciális tulajdonság és rengeteg alázat kell ahhoz, hogy valakiből tényleg kiváló szakember váljon. A befektetett kemény munka azonban kifizetődik; jólmenő mérnökként nem valószínű, hogy anyagi problémákkal kell majd küzdened, továbbá egy megbecsült szakma művelője leszel.

A mérnöki szakma persze rendkívül szerteágazó, ezt jól mutatja a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének példája is, ahol az alapképzési szakokat tekintve az alábbiak közül választhatnak a jelentkezők: gépészmérnöki, járműmérnöki, repülőmérnöki, közlekedésmérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, illetve mezőgazdasági mérnöki szak.

Természetesen mindegyik területnek megvan a maga egyedisége, ebből adódóan pedig bizonyos skillek eltérő súllyal kapnak szerepet a különböző ágazatokban. Ezzel együtt azonban van néhány olyan mérnöki tulajdonság, aminek megléte elengedhetetlen egy jó szakember esetében, függetlenül attól, hogy milyen területen tevékenykedik. A következőkben ezen jellemzők felsorolására teszünk kísérletet.

Szakértelem

Meg sem próbálunk minden olyan ismeretet felsorolni, amire egy mérnöknek munkája során szüksége lehet, így csak szimplán a „szakértelem” gyűjtőfogalommal illetjük ezen kompetenciákat. Rendkívül széles ugyanis a merítés azon hard skillekből, melyekre egy mérnöknek a munkája során támaszkodnia kell, sőt ezen ismeretek akár iparáganként eltérőek lehetnek, ami szintén csak növeli ezt a skálát. A példa kedvéért azért, ha néhányat említeni szeretnénk, olyan kvalitásokra kell gondolni, mint: magas matematikai- és fizikai ismeretek, számitástechnikai ismeretek, programozási nyelvekben való jártasság, nyelvtudás és statisztikával kapcsolatos tájékozottság.

Problémamegoldó képesség

Ha a soft skillek mezejére lépünk talán ez az első, amit a mérnökökkel kapcsolatban meg kell, hogy említsünk. A munkájuknak egyik fő csapásirányát ugyanis a helyzetfelismerés, a probléma detektálás, majd ezen problémára való megoldási módszer kidolgozása adja. Egy jó mérnök általános jellemzője a problémamegoldó attitűd, ez az egyik, amit a munkáltatók leginkább keresnek egy ezen a területen dolgozó szakemberben.

Csapatban való együttműködés

A mérnökök szinte sohasem dolgoznak egyedül, rengeteg csapatmunka és más társosztályokkal való együttműködés jellemezi ezt a pozíciót. Ebből adódóan az ezen a területen dolgozóknak nyitottságot, erős kommunikációs képességeket, és nagyfokú alkalmazkodó képességeket szükséges mutatniuk, ha sikeresen szeretnének csapatként együtt dolgozni.

Mérnöki pálya

Szervezőképesség

A csapatmunka nem működhet sikeresen egy vezető nélkül, akinek szerepét mérnöki csoportról lévén szó, nagy valószínűséggel szintén egy mérnök fogja betölteni. Ezesetben minden bizonnyal egy nagytudású, nagy tapasztalattal rendelkező műszaki szakemberről beszélünk, aki így kvázi projektmenedzseri szerepkört is betölt a különböző társosztályok összefogásával, irányításával. Ez egy rendkívül felelősség teljes pozíció, ami egyben nagyfokú szervezőképességet, rendszerekben való gondolkodásmódot igényel. A projektmenedzseri skilleket más szakemberekhez hasonlóan a mérnökök is vállalati képzések útján sajátíthatják el, ennek során tanúsítványt szerezhetnek ezen ismeretek kitanulásáról.

Analitikus gondolkodásmód

Ez a fajta gondolkodásmód elengedhetetlen védjegye egy kiváló mérnöknek. Olyan képességről beszélünk ugyanis, ami létfontosságú annak érdekében, hogy komplex problémákat is átlásson, és összefüggéseket legyen képes megalkotni bizonyos metódusok, munkafolyamatok között.

Részletekre való odafigyelés

A mérnöki munkában rendkívül nagy szerepet kap a pontosság, ez pedig megvalósíthatatlan a részletekre való odafigyelés nélkül. Egyes technikai direktívák megalkotásakor és az azok szerinti munka során egy mérnöktől elvárt, hogy minden részletet figyelembe véve dolgozzon, ugyanis az egyes hibák jelentős anyagi károkat, illetve potenciális veszélyhelyzeteket teremthetnek.

Kreativitás

A mérnöki szakmától mindenki az innovációt várja. Azonban minden gyakorlati kivitelezés először gondolatban valósul meg, és ezen gondolatok létrejöttéhez egy mérnöknek nagyfokú kreativitással kell rendelkeznie. Ez szintén egy olyan tulajdonság, amit nagyon keresnek a munkáltatók a terület szakembereiben.

Végül egy kis plusz infó: nem kizárólag fiatalként kerülhet valaki műszaki pályára, a Nyíregyházi Egyetemen rendszeresen indulnak képzések levelező tagozaton is. Ez akár azoknak is érdekes lehet, akik munka mellett adnák a fejüket a szakma kitanulására. További információ: http://www.nye.hu/mati/

Amennyiben műszaki területen keresel állást Nyíregyházán, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb lehetőségekért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.