Különös interjúkérdések – Mi a céljuk? Hogyan válaszoljunk?

Különös interjúkérdések – Mi a céljuk? Hogyan válaszoljunk?

Egy állásinterjún kaphatunk könnyebb, például motivációval vagy személyes készségekkel kapcsolatos kérdéseket, illetve nehezebb, szakmai témákat firtató kérdéseket egyaránt. Ezenkívül van egy harmadik kategória is, amit talán a legnehezebb a helyén kezelni: ezek a kissé zavarba ejtő, különös kérdések kategóriája. Az ilyesfajta kérdések általában annyira váratlanok, hogy sokesetben nagy kihívást jelenthet a rögtönzött, ámde értelmes válaszadás.

Az állásinterjúk során folytatott beszélgetések általában az interjút készítők által feltett kérdések szerint haladnak, melyek során lehetőségünk nyílik bemutatni személyes- illetve szakmai kompetenciánkat, továbbá beszélhetünk eddigi karrierutunkról, tapasztalatainkról, de akár szót ejthetünk tanulmányainkról, nyelvismereteinkről is. Ezek olyan dolgok, amikre valószínűleg készülünk az interjú előtt, így nem ér váratlanul, ha kérdéseket kapunk efelől. Az már sokkal inkább váratlanul ér, ha az interjú valamely pontján nekünk szegezik a kérdést: „Milyen szuperképességgel rendelkezne legszívesebben, és miért pont azzal?”. Nemritka ugyanakkor, hogy ehhez hasonló kérdéssel próbálnak kizökkenteni az interjúztatók, és a következőkben ennek a miértjeit és a válaszadás néhány lehetőségét fogjuk áttekinteni.

Mi a kérdések célja?

Habár egy olyan kérdés, mint például: „Ön milyen állat lenne legszívesebben?” elsőre talán értelmetlennek, irrelevánsnak hangozhat a pozíciót illetően, ezen kérdés is csupán azt a célt szolgálja, amit a többi, vagyis hogy lehetőségünk nyíljon képességeinket, személyiségünket, habitusunkat bemutatni az interjú résztvevőinek. Tehát ezesetben is törekednünk kell a korrekt és meggyőző válaszadásra, nemszabad legyintenünk egyet és félvállról venni a dolgot.

interjúkérdések célja

Tippek a válaszadáshoz

Természetesen a másik véglet sem megoldás, hogy pánikba esünk, és leblokkolunk. A következőkben néhány olyan tippet gyűjtöttünk össze, melyek hasznosak lehetnek annak elkerülésében, hogy kizökkenjünk egy váratlan kérdéstől.

  • Maradjunk nyugodtak: A kérdés meghallását követően ne mutassuk zavarodottság jeleit, továbbra is keressük a szemkontaktust a kérdezővel, húzzuk ki magunkat, ne változtassunk testtartásunkon.
  • Ha nem megy egyből, nyerjünk időt: Előfordulhat, hogy a kérdés meghallását követően, nem jut eszünkbe egyből valami frappáns mégis szakmainak tűnő válasz. Ilyenkor próbáljunk meg időt nyerni olyan mondatokkal, mint: „ez egy nagyon érdekes kérdés, hadd gondolkodjak rajta egy picit”.
  • Gondolkodjunk hangosan: Sokszor az adott kérdéssel az interjúztatók a gondolkodásmódunkra, vagy a kritikus gondolkodással kapcsolatos képességeinkre kíváncsiak, így megeshet, hogy a kapott kérdésre igazán nincs is jó válasz. Ilyenkor merjünk hangosan gondolkodni, és a válaszunk mögött meghúzódó döntést részletesebben kifejteni.
  • Gondoljunk az állásra: Ne feledjük ez továbbra is egy állásinterjú, aminek célja, hogy segítséget nyújtson a munkáltató számára annak eldöntésében, hogy kompetenciáink alapján alkalmasak vagyunk-e az adott pozícióra. Éppen ezért igyekezzünk olyan válasszal szolgálni, ami összefüggésbe hozható az állás követelményeivel. Például, ha azt kérdezik, hogy melyik szín jellemez minket a legjobban, válaszoljuk azt, hogy: „a kék, mert az nyugtató hatással bír, és úgy érzem jó vagyok a nyomás alatt történő munkavégzésben”.

Ezt ne csináljuk

Mivel ez is ugyanolyan fontos része az interjúnak, mint bármely más, itt is van néhány olyan hiba, melyekre érdemes figyelni és érdemes nem elkövetni.

  • Válaszadás elkerülése: Soha ne mutassunk teljes ötlettelenséget, valami választ mindig csikarjunk ki magunkból. Próbáljunk könnyíteni a helyzetünkön visszakérdezéssel, ha esetleg nem volt teljesen világos az adott kérdés. A lényeg, hogy mutassunk aktivitást, gondolkodjunk el és találjunk valamilyen választ a feltett kérdésre.
  • Ne menjünk túl messzire: Valóban furcsák ezek a kérdések, de ne felejtsük, hogy talán pont ebből a válaszunkból fognak következtetéseket, megállapításokat levonni személyiségünket illetően. Tehát kerüljük azt, hogy esetleg egy etikátlan, rossz értékrenddel bíró ember benyomását keltsük magunkról.
  • Ne vegyük véresen komolyan: Őszinte választ adjunk, olyat amit komolyan is gondolunk. Emellett azonban ne felejtsük el kicsit viccesre is venni a figurát, hisz a kérdező is pontosan tudja, hogy a kérdés furcsán hat és nem könnyű válaszolni rá.

Ha úgy érzed készen állsz egy állásinterjúra, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.