Vendéglátásban dolgoznál? Mutatjuk az előnyeit, hátrányait!

Vendéglátásban dolgoznál? Mutatjuk az előnyeit, hátrányait!

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki a vendéglátás valamely területén dolgozik. Helyzetük az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet kapott, hisz azt követően, hogy többek a pálya elhagyására kényszerültek a járványügyi korlátozásokból kifolyólag, az újranyitás után hatalmas munkaerőhiány mutatkozott ezen a területen. Az elhelyezkedési lehetőségek továbbra is adottak, akár Nyíregyházán is. De milyen előnyökkel és hátrányokkal kell szembesülnie annak, aki ezen a területen kezd karrierépítésbe? A következőkben erre keressük a választ.

Előnyök

 • Rövid képzések, valós szakmai tapasztalat: Legyen szó pincérről, szakácsról vagy akár baristáról a képzések rövid idő alatt, akár éven belül is elvégezhetőek. Mindemellett rendkívül gyakorlat központúak, tehát külön kedvező lehet azoknak, akiktől távol áll a magolás és inkább az adott tevékenység gyakorlásával szeretnék elsajátítani a tudást.
 • Nincs két ugyanolyan nap: A vendéglátásra különösen igaz, ami több irodai munkára egyáltalán nem: minden nap más kihívásokat, megoldandó helyzeteket hordozhat magában.
 • Folyamatos tanulás: Hiába készül fel valaki ezer lehetséges felmerülő problémára, biztos lehet benne, hogy éles helyzetben egy ezeregyedikkel találkozik. Ez a szakma folyamatos tanulást követel meg, és emellett a dolgozó proaktív gondolkodásmódjának kialakítását segíti elő, melynek segítéségével a legjobb döntéseket képesek meghozni egyes szituációkban.
 • Kommunikációs készségek fejlődése: Azok, akik a vendéglátás területén helyezkednek el, rá vannak kényszerülve az emberekkel való kommunikációra. Jellemzően egy több éve a pályán lévő dolgozó kiválóan megtudja értetni magát az emberekkel, legyen szó valaminek az ajánlásáról, értékesítéséről vagy akár a panaszaik megoldásáról. Ez egy olyan tulajdonság, amit aztán az élet más területein is könnyedén tud kamatoztatni.
 • Lehetőség kapcsolatépítésre: A kommunikáción alapuló munkavégzésnek köszönhetően rengeteg embert megismerhet az, aki vendéglátós munkakörben dolgozik. Szintén olyasvalami, ami hasznos lehet a jövőre nézve.
 • Világos karrierterv: Ezen a területen többnyire egyértelműnek mondhatók, hogy adott végzettséggel, tapasztalattal, nyelvtudással milyen karrierutak nyílnak meg a dolgozó előtt. Ennek megfelelően személye válogatja, hogy megelégedik-e ezzel, vagy feljebb lépne, és továbbképezi magát.

 

Hátrányok

 • Hosszú munkaórák: Nem tanácsos azoknak erre a pályára lépniük, akik a munkaidőt kizárólag reggel nyolctól délután négyig képzelik el. A vendéglátásban ugyanis nem szokatlan 10-12 órás vagy esetenként még ennél is hosszabb munkavégzés.
 • Munka akár ünnepnapokon is: Gondoljunk csak az év egyik legnépszerűbb ünnepére a Szilveszterre: amíg egyeseknek ez egy jó lehetőség az önfeledt szórakozásra és kikapcsolódásra, addig egy pultosnak például az év egyik legnehezebb munkanapja lehet.
 • Sok stressz: Számos különböző típusú stresszhelyzettel kell megküzdeniük a vendéglátósoknak. A vendégek száma, azok hangulata, a főnökök elvárásai, és ezenkívül még hosszasan lehetne sorolni a listát, amik nyomást gyakorolhatnak egy pincérre, szakácsra, cukrászra vagy az ehhez hasonló munkakört betöltőkre.
 • Magas fizikai megterhelés: A vendéglátós pozíciók sok állással és intenzív fizikai igénybevétellel járnak. A műszakok hosszából adódóan pedig egy-egy nap végére rendkívül el lehet fáradni, tehát a leterheltséggel mindenképp számolnia kell annak, aki erre a pályára lép. 
 • Gyakori konfrontáció: Bármelyik vendéglátóst kérdezzük, biztosan lesz története mindenen problémázó, vagy okoskodó vendégekről. Ezenkívül a magas stresszhelyzetből adódóan nem ritka a kollégákkal vagy főnökökkel kialakuló nézeteltérés sem, így az ezek kezelésének képessége kiemelten nagy szerepet tölt be a vendéglátós pozíciók esetében.

Vendéglátás szakma

 Ha úgy érzed szívesen vállalnál munkát, akár a vendéglátás területén is, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb ajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.