Tanácsok a sikeres bértárgyaláshoz

Tanácsok a sikeres bértárgyaláshoz

A bértárgyalás a felvételi folyamat azon része, amitől egy kicsit mindenki tart, hisz egy igencsak érzékeny területről beszélünk. Ez ugyanis általában a kiválasztási folyamat egy előrehaladott részében kerül terítékre, és mindenki abban bízik, hogy a cég bérajánlata közelít a saját elképzeléseihez. Amennyiben ez nincs így, egy tárgyalási folyamat veszi kezdetét, ugyanakkor ekkora már a tárgyalási pozíciónk nagymértékben meghatározódott. Éppen ezért fontos, hogy a felvételi eljárás minden szakaszában meggyőző teljesítményt nyújtsunk, ugyanis ennek köszönhetően sokkal jobb helyzetben leszünk, mikor a bérünk megvitatására kerül sor.

A következőkben olyan technikákat, tanácsokat fogunk bemutatni, melyeket követve képet tudunk azzal kapcsolatban alkotni, hogy reálisan mekkora fizetési igényt fogalmazhatunk meg, miként prezentáljuk azt, és hogyan érveljük amellett, hogy eddigi karrierutunk alapján megérdemeljük a kívánt bérezést.

Mérjük fel mit tudunk kínálni a cég számára

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az éremnek két oldala van, tehát a fizetési igényünk meghatározása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mi magunk mit tudunk nyújtani a cég számára. Ennek letisztázásakor az alábbi tényezőket kell figyelembe vegyük:

  • Iparági tapasztalat: Talán a legmeghatározóbb tényező, hogy rendelkezünk-e a követelményekben előírt releváns tapasztalattal. Amennyiben igen, sőt még akár felül is múljuk a megkövetelt évek számát, az indokként szolgálhat arra, hogy magasabb összeget fogalmazzunk meg fizetési igényként.
  • Vezetői tapasztalat: Ha egy adott területen rendelkezünk vezetői beosztásban szerzett tapasztalatokkal azzal szintén előnyösebb pozícióba kerülhetünk a tárgyalás során.
  • Iskolai végzettség: A magasabb iskolai végzettség természetesen szintén megemelheti értékünket a munkaerőpiacon, így ezt se felejtsük rátenni a „mérlegre”, mikor a fizetési igényünkön gondolkodunk.
  • Előrehaladottság a karrierben: Nem mindegy, hogy pályakezdők vagy esetleg már többéves rutinnal rendelkező munkavállalók vagyunk. A legtöbb esetben karrierünk előrehaladtával a béreink is nőnek.
  • Elsajátított készségek: Ha minden olyan kompetenciával rendelkezünk, amit az álláshirdetés megkövetel, az szintén jelentősen dobhat az értékünkön, ennél fogva ugyanis a munkáltatónak nem kell aggódnia ezek betanításán.
  • Szerzett oklevelek, tanúsítványok: A munkáltató megkövetelheti vagy előnyként tekinthet arra, ha rendelkezünk bizonyos engedélyekkel, képesítésekkel. Ha rendelkezünk ezekkel, az tükröződhet fizetési igényünkben is.

Végezzünk piackutatást

Természetesen fizetési igényünk megfogalmazásakor nem mellékes szempont, hogy figyelembe vegyük a pozícióhoz kapcsolódó iparági átlagot abban a földrajzi régióban, ahol elhelyezkedni kívánunk. Ezzel kapcsolatban nagy segítséget nyújthat az alábbi weboldal: https://www.fizetesek.hu/fizetesek

Továbbá, ha van ismerősünk annál a cégnél, ahova bekerülni próbálunk, ne halasszuk el az alkalmat, hogy érdeklődjünk nála az adott pozícióval kapcsolatos jellemző bérekről.

Készüljünk az érvelésre

Ezt a pontot az állásinterjú egészére nézve értsük, tehát igyekezzünk bemutatni úgy a karrierutunkat, hogy nagy hangsúlyt fektetünk erősségeinkre, elért eredményeinkre, ezek győzhetik ugyanis meg a munkáltatót azzal kapcsolatban, hogy számunkra kedvező ajánlatot nyújtson a fizetésünk tekintetében. Szedjük tehát pontokba azokat a jellemzőket, melyekről azt gondoljuk, hogy igazak ránk és relevánsak a pozíciót illetően, majd mindegyik állításunk mellett fogalmazzunk meg gyakorlati példával alátámasztott érveket.

Bér megállapodás

Legyünk magabiztosak

A bérigényről folyó tárgyalások során mindig mutassunk magabiztosságot, ami természetesen nem összekeverendő az arroganciával. Ha úgy érezzük, hogy a cég ajánlata nem kedvező számunkra, és az első pontban felsoroltak mérlegelése alapján magasabb juttatásokat érdemlünk, akkor bátran tegyünk ellenajánlatot. A korábbiakban említettek szerint itt szintén megemlíthetjük azon érveinket, amikre a magasabb fizetési igényünket alapozzuk.

Mutassunk rugalmasságot

Ne kizárólag a pénzt helyezzük előtérbe, hanem vegyük számításba a teljes juttatási csomagot. Előfordulhat ugyanis, hogy maga a fizetés nem olyan, mint amit vártunk viszont a Cafeteria, éves/negyedéves bónuszok vagy egyéb további juttatások figyelembevételével már teljesen más képet fest az ajánlat. Továbbá a kínált munkakörülmények sem egy utolsó szempont, tehát legyünk rugalmasak és ne feltétlenül csak a magas fizetést helyezzük előtérbe.

Ne hozzunk elhamarkodott döntést

Ha úgy érezzük, hogy a végső ajánlathoz érkeztünk és még mindig vannak kételyeink, ne féljünk időt kérni a döntéshozatalt illetően. Persze ne gondoljunk itt sok időre, maximum 1-2 napra, és semmi esetre se csússszunk ki a meghatározott gondolkodási időből. Ha döntésünk nemleges, akkor is mindenképpen értesítsük a munkáltatót, hisz könnyen elképzelhető, hogy karrierünk során még kapcsolatba kerülünk a céggel.

Ha állást keresel Nyíregyházán és a legújabb lehetőségekre vagy kíváncsi, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.