Már a telefonban elbukhatunk! – Hibák, amiket egy telefonos állásinterjún elkövethetünk

Már a telefonban elbukhatunk! – Hibák, amiket egy telefonos állásinterjún elkövethetünk

Mára a telefonos előszűrések rendszeres részét képezik a munkáltatók kiválasztási folyamatainak, így aktív álláskeresőként mindig készen kell állnunk az ilyen formában történő megkeresésekre. Ezek a hívások általában könnyed hangvételű, bemutatkozó jellegű beszélgetések érdekében valósnak meg, és minden bizonnyal egy HR-es kolléga lesz a vonal túlsó végén. A telefonos interjúk jelentőségét azonban nem szabad lebecsülni, ugyanis az itt elkövetett hibák könnyen azt eredményezhetik, hogy lehetőségünk sem nyílik a szakmai oldallal megismerkedni.

Az első benyomás, mint mindig itt is nagyon fontos. Bizakodásra adhat okot a munkáltató telefonos megkeresése, hisz ez azt jelenti, hogy a pályázati anyagunkkal felkeltettük az érdeklődését. Ezt az érdeklődést pedig tovább kell építenünk és ennek a legjobb módja, ha már az első közvetlen kapcsolatba lépéskor igyekszünk a lehető legjobb benyomást kelteni. Kezeljük tehát egyfajta első lépcsőfokként a telefonos interjút a pozíció elnyeréséig vezető úton, és mindenképpen kerüljük el azokat a hibákat, melyek a következőkben kerülnek felsorolásra.

Nem gondoskodunk a megfelelő körülményekről

Egy telefonos interjú is hasonlóan nyugodt körülményeket igényel, mint a videós – függetlenül attól, hogy az interjú készítője nem lát bennünket. Telefonon ugyanis a háttérzajok kaphatnak nagy szerepet és ronthatják az interjú minőségét, illetve annak lebonyolításának gördülékenységét. A kutyaugatás, gyerekzsivaj vagy a szomszéd fúrása mind-mind olyan tényező, amik ellehetetlenítik az ilyen jellegű beszélgetéseket és könnyen rossz képet festhet rólunk, illetve a teljesítményünket is negatívan befolyásolhatja. Tehát bármilyen zavaró tényező fennállása esetén, inkább udvariasan kérjünk visszahívást egy másik időpontban, mikorra már biztosítani tudjuk a megfelelő körülményeket.

telefonos állásinterjú hibák

Nem a kérdésekre válaszolunk

A telefonos interjú is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy lehetőséget nyújtson szakmai életutunk bemutatására, illetve arra, hogy bebizonyítsuk alkalmasságunkat a pozíció betöltését illetően. Tehát nagy valószínűséggel ezzel kapcsolatban fogunk különböző kérdéseket kapni, és nagy hibát követünk el, ha ezek megválaszolása alól igyekszünk kibújni és elterelni a szót. A válaszainkban mindig a kérdést illető releváns információkkal szolgáljunk, ne ködösítsünk, hanem egyenes válaszadással igyekezzük bemutatni eddigi tapasztalatainkat és elsajátított kompetenciáinkat.

A kérdező szavába vágunk

A telefonon történő beszélgetés során hasonló etiketthez szükséges tartanunk magunkat, mint ahogy azt személyesen tennénk. Az izgalmunk sokféleképpen nehezítheti az interjú menetét, például hadarhatunk esetleg túl hangosan vagy hallkan beszélhetünk. Az izgalom legrosszabb megnyilvánulása azonban talán mégis az, mikor azelőtt próbálunk megválaszolni egy kérdést, hogy a kérdező azt befejezte volna. A kérdező szavába vágni rendkívül tiszteletlen, mindenképpen kerüljük még akkor is, ha már a kérdés megkezdésekor érezzük, hogy mire szeretne kilyukadni az interjúztató.

Nem készülünk fel a cégből

Már a telefonos elbeszélgetés során főszerepet fog kapni, hogy milyen indíttatásból jelentkeztünk a meghirdetett pozícióra. Rendkívül kellemetlenül hathat, ha erre nem tudunk egy jól összeszedett válasszal szolgálni, amiben meghatározzuk a cég szerepét a karriertervünkben. Ahhoz, hogy ezt megtegyük tisztában kell lennünk a vállalat tevékenységi körével, piaci pozíciójával, illetve hírnevével, ebből adódóan már a jelentkezés előtt tanácsos mélységeiben utánajárni a cég életének.

Nem kérdezünk

Nagy hibát követünk el, ha nem élünk a kérdezés adta lehetőségekkel és nem mutatunk kiemelt érdeklődést a pozíció iránt. Feltehetünk kérdéseket a mindennapi céges élettel kapcsolatban vagy akár pozíciót illetően is érdeklődhetünk, de ami talán a legfontosabb, hogy az interjú végén az esetleges következő lépésekről mindképp fogalmazzunk meg kérdéseket. Ez egyrészt az érdeklődésünket is bizonyítja, másrészt hasznos információ a számunkra azt illetően, hogy milyen további fordulókra számíthatunk.

Ha állásra jelentkeznél és a legújabb ajánlatokat keresed, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.