Assessment Center: A leghatékonyabb kiválasztási módszer?

Assessment Center: A leghatékonyabb kiválasztási módszer?

A legtöbb felvételi eljárás egy telefonos elbeszélgetéssel, előszűréssel kezdődik, és ezt követik általában a videós vagy személyes interjúk, ahol már nemcsak különböző HR-es kérdésekre kell válaszolnunk, hanem már a szakmai oldal is jelen van. A kiválasztásnak ezenkívül egyre gyakoribb része egy nagy múltra visszatekintő módszer, az úgynevezett Assessment Center, amit a hétköznapi nyelvben gyakran csak rövidítve AC-ként emlegetünk. A módszer nyers fordításban Értékelő Központot jelent, és egy több órás kiválasztási folyamatot foglal magában, ahol a résztvevőket gyakorlati feladatokon keresztül értékelik és döntenek afelől, hogy alkalmasak-e az adott pozícióra vagy sem.

Rövid történelmi kitekintés

A bevezetőben említett nagy történelmi múlt nem véletlen, a módszert ugyanis először a két világháború között alkalmazták Németországban a tisztek kiválasztására. Az eljárás lényege az volt, hogy többek között harctéri eseményeket szimulálva a tisztjelölteket stresszhelyzeteknek tették ki és pszichológusok segítségével értékelték az ennek során mutatott reakcióikat. A II. világháborúban már a britek és az amerikaiak is átvették a módszert, sőt a hetvenes években már a vállalati szféra is beemelte a kiválasztási eszköztárába. Magyarországon csak jóval ezután terjedt el a módszer, ugyanakkor mára számos vállalat alkalmazza az utolsó körös interjúztatás részeként.

Mit jelent a módszer a gyakorlatban?

A folyamat a gyakorlatban egy több órát vagy akár egy teljes napot igénybe vevő procedúra, melynek során a jelentkezők gyakorlati feladatokon keresztül adhatnak számot alkalmasságukról a pozíció betöltését illetően. Az AC során egyéni, illetve csoportos feladatok egyaránt felmerülhetnek, és ezek segítségével mérik fel a felvételiztetők, hogy az adott jelölt rendelkezik-e azon kompetenciákkal, melyeket a megpályázott pozíció megkövetel.

A feladatok sokrétűek lehetnek, különböző írásbeli, gyakorlati és logikai feladatok egyaránt előfordulhatnak, ezenkívül készülnünk kell prezentációs jellegű feladatokra is. Az iparágtól függően biztosan találkozhatunk szakmai kérdésekkel is. Például egy könyvvizsgálói pozíció megpályázása esetén mindenképpen számítanunk kell könyvivizsgálattal, számvitellel kapcsolatos tesztekre, feladatokra. Ezenkívül, ha az állás megköveteli az idegennyelv-ismeretet, akkor ennek a felmérésére szintén megtörténhet az AC keretein belül.

kiválasztási módszer

A szakmai kompetenciákon kívül a különböző soft skillek is előtérbe kerülnek a folyamat során. A csoportos szituációs feladatok jó esélyt biztosítanak a felvételit felügyelőknek arra, hogy felmérjék miként tudunk csapatban dolgozni, hogyan kommunikálunk csoporttársainkkal stresszes szituációkban. Összességében tehát a szakmai felkészültségünkön túl, a személyiségünkről is egy részletesebb képet kaphat a munkáltató.

Hogyan készüljünk fel az AC-re?

Egy AC-re több tekintetben is fel kell készüljünk, ezek közül az egyik nyilvánvalóan a szakmai oldal, tehát mindenképpen ismételjük át azon szakmai ismereteinket, melyeket a pozíció megkövetel. Ezenkívül az interneten több mintához is hozzáférhetünk a különböző feladatokat illetően, így ezekre is érdemes vetni egy pillantást. Továbbá mindenképpen nézzük meg még egyszer az álláshirdetésben leírtakat, és azalapján gondoljuk végig, hogy melyek lehetnek azok a tulajdonságok, amikre nagy figyelmet fordít majd a felügyelőbizottság a felvételi eljárás során.

Hogyan viselkedjünk egy AC-n?

A legfontosabb talán a viselkedésünkkel kapcsolatban, hogy önmagunkat adjuk. A folyamat alatt több tapasztalt HR-es is figyelni fog bennünket, így a szerepjáték semmi esetre sem tanácsos. A csapatmunka alkalmával igyekezzünk egy konstruktív csapattag benyomását kelteni, de semmi esetre se nyomjuk el csapattársainkat, függetlenül attól, hogy ők kvázi riválisaink is egyben. Ne mutatkozzunk görcsösnek, igyekezzünk minden megszólalásunkkor magabiztosságot sugározni, ugyanakkor mindenképpen kerüljük az arroganciát. Ha úgy érezzük valahol hibáztunk, ne essünk kétségbe, hanem koncentráljunk a következő feladatra. Általánosságba véve pedig legyünk mindig pozitívak és mindenkivel kedvesek, udvariasak az egész procedúra során.

Ha készen állsz egy felvételi eljárásban való részvételre, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb lehetőségekért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.