Milyen előnyökkel jár a diákmunka és mik a lehetőségek Nyíregyházán?

Milyen előnyökkel jár a diákmunka és mik a lehetőségek Nyíregyházán?

A pályakezdők helyzete nem mindig egyszerű a munkaerőpiacon, hisz a legtöbb pozíció esetében legalább 1-2 év releváns szakmai tapasztalatot elvárnak a munkáltatók. Jó hír, hogy szakmai tapasztalat szerzésére már az iskolai évek alatt is lehetősége nyílik a diákoknak, méghozzá diákmunka formájában. Egyre több cég realizálja ugyanis, hogy hosszútávon mennyi előnnyel járhat számukra, ha lehetőséget teremtenek a fiataloknak a munkavégzésre, karrierük beindítására.

Természetesen ezen lehetőségből a munkáltatók mellett a diákok is több szempontból profitálnak, és a következőkben arra vállalkozunk, hogy bemutassuk a diákmunka néhány pozitív hozadékát a fiatalok számára. A cikk végén pedig arról fogunk említést tenni, hogy a nyíregyházi diákoknak milyen lehetőségeik vannak az ilyen jellegű munkavégzésre.

Megismerkedés a munka világával

Talán az első és legfontosabb szempont, hogy a diákmunkán keresztül a tanulók betekintést nyerhetnek a munka világába, megtudják mit jelent egy munkahelyi közösség részévé válni, egy műszakot ledolgozni, továbbá a felelősségvállalás eddig nem tapasztalt formájával is megismerkedhetnek. Ezen élmények rendkívül hasznosak lehetnek annak érdekében, hogy később, főállású munkavállalóvá válva ne érje őket minden az újdonság erejével.

Munkatapasztalat-szerzés

Manapság a különböző diákszövetkezeteken keresztül több olyan pozícióba is bejuthatnak a diákok, melyek relevánsak tanulmányaikat illetően. Ennek a valós szakmai tapasztalatszerzésen kívül további előnye az, hogy az ilyen pozíciókba állást kínáló munkáltatók, akár le is igazolhatják a diákok részére az iskola által előírt kötelező szakmai gyakorlatot.

A hangsúly ettől függetlenül természetesen továbbra is a tapasztalatszerzés lehetőségén van, hisz ennek segítségével a diákok a gyakorlatba ültethetik az iskolában tanultakat, és akár új kompetenciákat is elsajátíthatnak a munka során. Ezen tapasztalatok feltüntetésének pedig abszolút van létjogosultsága az önéletrajzban, különösen pályakezdők esetében. Sőt, mivel rendkívül nehéz a jó szakemberek megtalálása, sok munkáltató a diákok kinevelésében látja működésének jövőjét, így bevett szokás, hogy jó teljesítmény esetén főállásra szóló ajánlatot tesznek a számukra, ezzel egyúttal megkímélve őket a végzést követő álláskereséstől.

nyíregyházi diákmunka

Kapcsolatépítés

Egy munkahely nem csak új kompetenciák elsajátítására, hanem új emberek megismerésére is kiválóan alkalmas. Mindenki ismeri a kapcsolatrendszer fontosságát a munkaerőpiacon, nem árt ezt a hálózatot már fiatalon építgetni. Egy munkahelyi közegbe bekerülve a diákok megismerkedhetnek hasonló korú, de más területen tanulmányokat folytató hallgatótársaikkal, továbbá sok esetben mentort kapnak maguk mellé, ami szintén értékes ismeretség lehet a későbbiekben.

Rugalmas munkaidő

A diákmunkások általában nincsennek szigorú munkarendhez kötve, a legtöbb esetben van egy megszabott óraszám amennyit hetente a munkahelyükön kell tölteniük, ugyanakkor ez időszak abszolút rugalmas és órarendhez igazítható. Ez talán a diákmunka egyik legnagyobb előnye, hisz így a tanulók egyszerre két „fronton” építhetik karrierjüket: munkával és tanulással.

Kereseti lehetőség

Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy a diákok megkezdhetik az önállósodást azzal, hogy saját keresetre tesznek szert. Számos iskolai programhoz, lakhatáshoz, hétvégi bulikhoz vagy csupán a hétköznapi élethez elengedhetetlen a pénz, és a diákmunka jó lehetőséget teremt arra, hogy ezek finanszírozásához ne kelljen mindig a szülők segítségét kérni. Továbbá sokan diákhitel igénybevételével folytatják tanulmányaikat, aminek törlesztését előbb-utóbb el kell kezdeni. A diákmunkából keresett pénzből akár erre is lehet céltartalékokat képezni.

Milyen lehetőségei vannak a nyíregyházi diákoknak?

Az ország egyik legnépszerűbb iskolaszövetkezete a Meló-Diák, ami az összes nagyobb városban, így Nyíregyházán is lehetőségeket kínál a dolgozni vágyó diákok számára. Az iskolaszövetkezetekre jellemző, hogy az általános betanított munkák mellett, rendszeresen hirdetnek különböző gyakornoki pozíciókat akár irodai munkakörökben is, ami nagyszerű lehetőséget gyújthat a tanulók számára a releváns szakmai tapasztalat megszerzésére. További információk az alábbi linken érhetőek el:

https://www.melodiak.hu/irodak/melo-diak-nyiregyhaza-75b07528-ff64-4bce-b3ea-76c10d39a977

A Mind-Diák szintén országos lefedettséggel rendelkezik, összesen 14 irodájukkal többek között Nyíregyházán is jelen vannak. Az iskolaszövetkezet egyaránt kínál rendszeres és alkalmi jellegű munkákat, továbbá gyakornoki programokban való részvételre is van lehetőség. További információk:

https://www.minddiak.hu/nyiregyhaza-iroda

A Fürge Diák nyújtotta lehetőségeket is érdemes alkalmanként megtekintenie a nyíregyházi diákoknak, hisz itt is találhatnak a kedvükre való állást:

https://www.furgediak.hu/diakmunka?megye=16&varos=2301

Továbbá érdemes lehet a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a diákmunka kategóriára rászűrve az éppen aktuális ajánlatokat is megtekinteni.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.