Így kezeljük az előléptetéssel járó megnövekedett nyomást

Így kezeljük az előléptetéssel járó megnövekedett nyomást

Természetesen nagyszerű érzés az előléptetés megszerzése, hisz ez egy jelképe annak, hogy munkánkat jól végeztük és kvalitásaink alapján a menedzsment alkalmasnak talál minket magasabb felelősséggel járó feladatok elvégzésére is. Önmagában már az egy kellemes érzést kelthet bennünk, hogy munkánkat megbecsülik és nagyra tarják, de ezen felül még ott vannak a megemelt anyagi javak is, ami szintén nem egy utolsó szempont. Persze az előléptetés kezdetben okozhat fejtörést, olyan értelemben, hogy a több feladat, nagyobb felelősség, sokszor újszerűen hathat és nyomást helyezhet ránk.

Az előléptetést követően mindenkiben ott van az az érzés, hogy bizonyítsa alkalmasságát az új munkakörben. Hirtelen akár úgy is érezhetjük magunkat, mint az első napunkon: rengeteg új információ, megtanulni való folyamat és eljárásmód, sőt akár új kollégák is, ha más részlegre kerülünk. Fontos azonban, hogy helyén kezeljük az egész helyzetet, és hogy a magunkban felállított teljesítési kényszer ne befolyásolja negatívan a munkánkat. Így a következőkben azon tanácsokat vesszük sorra, melyeket érdemes megfogadnunk, ha sikeresen szeretnénk boldogulni magasabb beosztású munkakörünkben.

Kezdetben legyünk óvatosak

Ha esetleg vezetői pozícióba lettünk előléptetve, ne próbáljunk meg hetek alatt megváltani a világot. Törekedjünk arra, hogy minél előbb átlássuk folyamataiban az új munkakörünket, illetve azokat a részlegeket melyekért felelünk majd. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyes területeken semmilyen korábbi tapasztaltunk sincs, így elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy ezen vakfoltokkal kapcsolatban is tisztább képet kapjunk.

Hozzunk be új lendületet

Itt elsősorban a kis változtatások keresésére kell gondolnunk. Az előző pontban arról beszéltünk, hogy a drasztikusan új módszerekkel várjunk addig, amíg nem kapunk egy teljes képet feladatainkról és azok végrehajtásainak mikéntjeiéről. Kisebb változtatásokat azonban bátran eszközölhetünk, sőt tanácsos is a csapatunk véleményét kikérni ezügyben, és azalapján kisebb újításokat behozni. Ezzel egyrészt növelhetjük a munkamorált, másrészt a feletteseink felé is innovációs készséget mutathatunk.

Állítsunk fel célokat

Fontos, hogy az előléptetést követően se kényelmesedjünk el, hanem az új pozíció megtanulása közben helyezzünk kilátásba új célokat is a munkánkra vonatkozóan. Fogalmazzunk meg rövid- és hosszútávú célokat egyaránt, ez ugyanis egyfajta iránymutatóként fog szolgálni munkavégzésünket illetően.

Mutassunk profizmust

Természetesen ez kifejezetten nehéz lehet, különösen az új pozícióban betöltött első hetekben, de emlékezzünk rá, hogy nem véletlenül vagyunk itt, hanem a munkánk minősége tette lehetővé, hogy felelősségteljesebb feleadatköröket is ellássunk. Mutassunk tehát magabiztosságot, persze mindezt úgy, hogy közben ne lépjünk át egy bizonyos határt, ami már a nagyképűség érzetét kelthetné munkatársainkban. Ennek legjobb módja, hogy a magabiztos fellépés mellé egyfajta tanulási vágyat is közvetítünk környezetünk felé, tehát törekedjünk arra, hogy részletekbe menően megismerjük új pozíciónk sajátosságait.

Maradjunk türelmesek

Előfordulhat, hogy bizonyos kollégák nem nézik jó szemmel előléptetésünket és továbbra is a korábbi beosztásunk szerint kezelnek. Számítsunk rá, hogy nem mindenki fog egyik napról a másikra akár feletteseként kezelni, de fontos, hogy ezt ne vegyük személyes sértésnek. Igyekezzünk elkerülni az ebből adódó lehetséges konfliktushelyzeteket, állítsunk fel magunkban egy bizonyos határt, és csak ennek átlépésekor emeljünk szót a megváltozott pozíciónkból adódó tiszteletmutatás mellett.

munkahelyi nyomás

Építsünk hidakat

A konfliktusok helyett törekedjünk inkább a kapcsolatteremtésre, illetve azok ápolására. Próbáljunk olyan légkört teremteni, melyben a kollégáink, beosztottjaink azt érezhetik, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk bármilyen munkahelyi problémájukat illetően. Továbbá rendszeresen hallgassuk meg véleményeiket és adjunk a szavukra a megfelelő csapatösszhang megteremtése érdekében.

Ha a legújabb álláslehetőségekre vagy kíváncsi Nyíregyházán, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.