Munkahelyváltás kevesebb fizetésért? Ezekben az esetekben éri meg!

Munkahelyváltás kevesebb fizetésért? Ezekben az esetekben éri meg!

Mikor egy új álláslehetőséggel kapcsolatban mérlegelünk a pénz biztosan megjelenik, mint döntésformáló tényező. Munkahelyet általában magasabb fizetés reményében váltunk, hisz természetesnek vesszük, hogy ahogy haladunk előre karrierünkben és egyre tapasztaltabb munkavállalóvá válunk, úgy ennek megfelelően a bérigényünk is növekedhet. A fizetés azonban nem minden és könnyen előfordulhat, hogy jobban járunk, ha akár a kevesebb bér ellenére is elvállalunk egy állást, ha az hosszútávon jobb lehetőségeket kínál, mint jelenlegi munkahelyünk.

Számtalanszor hallottuk már, hogy valaki egy „jobb lehetőség” érkezése miatt váltott munkahelyet. A jobb lehetőség alatt az esetek túlnyomó részében a magasabb fizetést, illetve juttatási csomagot értjük. De tényleg ilyen egyszerű lenne a képlet? A jobb lehetőség csak magasabb fizetés formájában érkezhet? A válasz egyértelműen nem, és a következőkben azokat az eshetőségeket vesszük sorra, mikor megérheti egy lépést visszalépni a bér tekintetében, annak érdekében, hogy később kettőt előre lépjünk a fizetésünk, illetve a karrierünket illetően is. Továbbá olyan lehetőségeket is vizsgálni fogunk, mikor az anyagiak mellékessé válhatnak, mivel az új munkalehetőség egy kiegyensúlyozottabb élet lehetőségét kínálja.

Mikor a jelenlegi munkánk már nem okoz kihívást

Könnyen előfordulhat, hogy úgy érezzük beleszürkültünk jelenlegi munkánkba, az már semmilyen újdonságot nem hordoz magában, és minden nap ugyanazon forgatókönyv szerint zajlik. Ilyen esetben érdemes lehet elgondolkodni azokon az álláslehetőségen, amikkel kapcsolatban azt érezzük, hogy új impulzusokat, megújulást hozhatna az életünkbe, még akkor is, ha ez a bérünk visszaesésével járna. Sokszor ugyanis a tanulási lehetőségek keresése, az új kompetenciák elsajátítása, célravezetőbb lehet karrierünk hosszútávú tekintetében, mint sok időt eltölteni egy olyan helyen, ahol igazán már semmi nem jelent kihívást.

Mikor karrierváltáson gondolkodunk

Ha karrierváltáson gondolkodunk számolnunk kell azzal, hogy egy másik iparágba, kvázi újoncként belépve valamelyest visszaeshet a fizetésünk. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy elvetendő az ötlet, pláne, ha a jelenlegi területünkből teljesen kiábrándultunk és a megújulási lehetőségeket keressük. A megújulással egyben egy tanulási folyamat is kezdetét veszi, és ha kellően motiváltak vagyunk az új képességek elsajátítását illetően, akkor ez rövid időn belül akár az anyagiakban is pozitív lenyomatát teheti.

Mikor az álláslehetőség kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget kínál

Fontos, hogy a karrierünket ne kizárólag rövid, hanem hosszútávon is szemléljük. Megeshet, hogy nincsennek panaszaink jelenlegi fizetésünket illetően, ugyanakkor korlátozottak a feljebb lépési lehetőségeink. Ekkor érdemes lehet elgondolkodni azokon az ajánlatokon, melyek bár kezdetben kevesebb pénzt kínálnak, olyan értékes tapasztalatokat nyújtanak, amik segítségével hosszabbtávon több ajtó is megnyílhat előttünk, akár a jelenleginél jövedelmezőbb pozíciókat illetően is.

Mikor súlyosan sérül a munka-magánélet egyensúly

Az életünk nem foroghat kizárólag a munka körül, a kiegyensúlyozottság érdekében szorítanunk kell időt a családra, barátokra, szabadidős tevékenységekre. Biztos mindenki találkozott már olyan példával, mikor valaki meglehetősen sok pénzt megkeresett, tette mindezt úgy, hogy a munkán kívül szinte semmilyen magánéleti tevékenységre nem volt ideje. Ha úgy érezzük, hogy mi is ebben a cipőben járunk, akkor lehet, hogy jobban tesszük, ha végzünk egy mérlegelést azzal kapcsolatban, hogy hosszútávon biztosan megéri-e az ilyesfokú leterheltség árán történő pénzkeresés. Erre ugyanis rámehet a családi életünk, baráti kapcsolataink, illetve az egészségünk is. Ezek pedig olyan dolgok, melyek nem vásárolhatóak meg pénzért.

Mikor saját üzletbe fognánk

Egy saját vállalkozás indítása természetesen számos kockázatot hordoz magában, köztük azt is, hogy időbe telhet míg a beforgatott pénz megtérül és jövedelmezővé válik az üzlet. A rengeteg kétség mellett azonban megannyi előnnyel is jár a vállalkozói létforma, többek között azzal, hogy ezesetben tényleg a saját magunk főnökei vagyunk és a saját meglátásaink szerint alakíthatjuk az üzletünket. Ennek ténye, illetve az önmegvalósítás lehetősége sokszor ellensúlyozhatja mindazt az anyagi kockázatok jelentette stresszt, melyekkel vállalkozóként szembesülnünk kell.

Saját üzlet

Ha új álláslehetőség után kutatsz Nyíregyházán, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb ajánlatokért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.