Jelek, amelyek az állásinterjú sikerességéről tanúskodnak

Jelek, amelyek az állásinterjú sikerességéről tanúskodnak

Egy állásinterjút követően valószínűleg mindenki végig pörgeti magában az interjún megbeszélteket és eltűnődik azon, hogy válaszaival vajon milyen benyomást tett az interjú résztvevőire. Ez a töprengés rendkívül idegőrlő lehet, hajlamosak vagyunk ilyenkor sok mindent túlgondolni és ezáltal elbizonytalanodhatunk egyes válaszainkat illetően, vagy félreértelmezhetünk bizonyos reakciókat. A sok túlgondolás ellenére az interjú kimeneteli lehetőségei meglehetősen egyszerűek: sikeres vagy sikertelen. A következőkben pedig azon indikátorokat fogjuk sorra venni, melyek a pozitív kimenetelre, tehát az állásinterjú sikerességére engedhetnek következtetni.

Az interjú hosszabb a vártnál

Ha úgy érezzük, hogy az interjúnk a vártnál jóval hosszabban elnyúlik, az egyértelmű jele annak, hogy a munkáltató különösen érdeklődik a személyünk felől – itt legyen szó akár telefonos, videós, vagy személyes interjúról. A fél órát lehet itt egyfajta irányadónak tekinteni, ha ennél hosszasabbra nyúlik a beszélgetés, az mindenképpen bizakodásra adhat okot a beszélgetés sikerességét illetően.

Az interjúztató a testbeszédével is érdeklődést kommunikál

A nonverbális kommunikáció jelentőségét sohasem szabad alábecsülni. Egy állásinterjún, ha azt látjuk, hogy a résztvevők minden mondatunkra kiemelten figyelnek (ezt pl. testbeszédükkel előrehajlás formájában jelezhetik), sokat mosolyognak vagy egyszerűen csak érezzük azt a „szikrát”, akkor szintén jó esélyeink vannak a pozitív elbírálásra.

A beszélgetés könnyed hangulatban folyik

Az izgalmaktól könnyű megfeledkezni róla, de egy interjú valójában mégiscsak egy ember-ember közti beszélgetés. Tehát minél inkább azt érezzük, hogy a kommunikáció egyfajta könnyed, természetes mederben folyik, annál nagyobb valószínűséggel következtethetünk arra, hogy az interjú készítői eltudnák velünk képzelni a közös munkát.

Érdeklődnek a lehetséges kezdési időpontunkkal kapcsolatban

Szintén jó jel, ha a HR érdeklődik a lehetséges kezdési időpontjainkkal kapcsolatban. Az pedig egy különösen jó indikátor lehet, ha ezt az interjú végén, mintegy befejezésként teszik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy komoly jelöltnek tartanak és már a következő lépéseken gondolkodnak velünk és az esetleges alkalmazásunkkal kapcsolatban.

Bemutatnak egyes munkatársaknak

Nagyszerű jelként tekinthetünk arra, ha bemutatnak egyes kollégáknak, vezetőknek, akikkel a jövőben potenciálisan együtt dolgozhatunk. Ez egy nagyon erős jelzése annak, hogy megfelelő jelöltek vagyunk és érdekli a HR-t, hogy mi a benyomásunk arról a csapatról, melynek akár a jövőben mi is részévé válhatunk. Számítsunk tehát rá, hogy a bemutatkozást követően megkérdezhetik, hogy mennyire voltak szimpatikusak azok, akikkel találkoztunk és hogy eltudjuk-e képzelni velük a közös munkát a későbbiekben.

Tippek sikeres állásinterjúhoz

Kérdeznek a más munkahelyekre benyújtott pályázatainkról

Ha valóban komoly jelöltként tekintenek ránk, biztosan érdekelni fogja a felvételiztetőket, hogy máshova is benyújtottuk-e jelentkezésünket, és hogy ott hol tartunk a felvételi folyamatban. Ennek a kérdésnek a megítélésével kapcsolatban rendkívül fontos az időzítés. Ha az interjú elején kapjuk, akkor valószínűleg csak egy kérdés a sok közül, amit minden jelentkezőnek feltesznek. Azonban, ha az interjú végén kapjuk, akkor következtetést engedhet levonni azt illetően, hogy jól szerepeltük a beszélgetésen, és a munkáltatót érdekli, hogy mennyire gyorsan kell döntenie a pályázatunk elbírálásáról.

Következő találkozásra utaló időpontot egyeztetnek velünk

Többkörös interjúztatás esetén előfordulhat, hogy a szakmai oldallal csak a második körben találkozunk. Ha a HR-es elbeszélgetésen megfeleltünk, akkor biztosan érdeklődni fognak azzal kapcsolatban, hogy mikor lenne számunkra alkalmas egy következő interjúra, ahol már egyes szakmai vezetők is megjelennek.

Ha állást keresel Nyíregyházán, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.