A kapcsolatrendszer fontossága a munkaerőpiacon

A kapcsolatrendszer fontossága a munkaerőpiacon

Valószínűleg mindenki szembesült már karrierje során azzal, hogy a kapcsolatépítésnek mekkora jelentősége van a munkaerőpiacon. Számtalanszor tűnődhettünk el azon, hogy egyeseknek miért megy olyan zökkenőmentesen néhány hét leforgása alatt az álláskeresés és munkahelyváltás, míg másoknak ez hosszú hónapok és rengeteg pályázat után sikerül csak. Persze a szakmai tapasztalat, illetve egyéb kompetenciák rendkívül farsúlyos tényezők az elhelyezkedés tekintetében, ebben a cikkben azonban egy másik szempontra fogjuk helyezni a hangsúlyt, ez pedig a kiépített kapcsolati háló.

A szakmai hálózatépítés kiemelt jelentőséggel bír a munkaerőpiacon. Bármilyen területen is kívánunk elhelyezkedni, hibát követünk el, ha alábecsüljük a kapcsolati tőke fontosságát, mivel segítségével olyan kapuk nyílhatnak meg előttünk, amelyeket ennek hiányában észre sem vehetnénk. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hány állás kerül úgy betöltésre, hogy az a pozíció még csak meghirdetésre sem kerül az interneten. Itt azonban nem egyből protekcióra kell gondolni, hanem például egyszerű munkahelyi beajánlásra.

A protekció és a kapcsolatok segítségével történő álláskeresés ugyanis korántsem ugyanaz. Protekcióval gyakorlatilag biztosított a helyünk egy adott pozíciót illetően, míg egy beajánlás például azt eredményezheti, hogy esélyünk van részt venni egy állásinterjún még azelőtt, hogy a pozíciót meghirdették volna. Persze már ez is hatalmas versenyelőny a többi álláskeresővel szemben, de éppen az ilyen lehetőségekkel való találkozás érdekében szükséges időt fektetni a kapcsolati tőke kiépítésébe.

Milyen előnyökkel jár, ha kiépített kapcsolatrendszerrel rendelkezünk?

A fentiekben már említettünk egy példát, de most vázlatpontokba rendszerezve nézzünk néhány továbbit:

  • Új ötleteket ad: Minél több embert ismerünk meg, annál több sztorit hallunk. Ezekből a történetekből akár mi is táplálkozhatunk, hisz az ennek során elmesélt problémák akár a mi életünkben is előfordulhatnak a jövőben, vagy már akár elő is fordultak. Más emberektől hallva viszont új perspektívákkal szembesülhetünk egy-egy problémakört illetően, ami akár az álláskeresésben vagy a karrierünk előre mozdításában is segítségünkre lehet.
  • Emeli a profilunk értékét: Ezt úgy kell érteni, hogy minél szélesebb kapcsolati hálóval rendelkezünk, annál inkább láthatóak leszünk az emberek számára. Persze sokszor nekünk kell kezdeményezni, ezt tehetjük úgy, hogy például valakinek felajánljuk a szakmai segítségünket. Az ilyen apróságok sokszor rendkívül kifizetődőek hosszútávon.
  • Feljebb lépési lehetőségeket kínál: Nem kizárólag munkanélküliként jöhet jól a kiterjedt kapcsolati tőke, hanem akkor is, ha feljebb lépnénk karrierünkben. Sokan váltanak munkahelyet egy magasabb pozíció betöltése érdekében, és ennek lehetőségéről gyakran kapcsolati rendszerükön keresztül értesülnek.
  • Tanulási lehetőséget nyújt: A hálózatépítés egy nagyszerű lehetőség arra, hogy másokon keresztül megismerkedjünk bizonyos szakmai rejtelmekkel, technikákkal, illetve tisztában legyünk az egyes iparági fejleményekkel. Ezek rendkívül értékes információk, amik akár a piaci helyezkedésünkkel kapcsolatban is iránymutatóként szolgálhatnak.
  • Karriertervet ad: Sokszor meríthetünk mások tapasztalataiból, illetve ezekből felállíthatunk magunk számára egy lehetséges jövőképet pályánkat illetően. Az ismeretség segítséget nyújthat abban, hogy miként építsük karrierünket, mik azok a lépések melyeket meg kell tennünk, ha egy meghatározott szintre, pozícióba szeretnénk eljutni.
  • Önbizalmat ad: Végül pedig nem mellékes dolog, hogy önbizalommal tudja eltölteni az embert, ha tudja, hogy van kihez fordulnia bizonyos karriert illető változások pl. felmondás esetén.

Kapcsolatrendszer kiépítése

Hogyan építsünk ki szakmai kapcsolatrendszert?

Biztosan nem fogunk úgy embereket megismerni, ha nem teszünk érte. Használjunk ki minden lehetőséget, amivel bővíthetjük ismeretségünket – valljuk be ez az internet korában nem kifejezetten nehéz feladat. Készítsük el, vagy frissítsük LinkedIn profilunkat és kövessük be aktuális vagy korábbi munkatársainkat, esetleg osztály- és évfolyamtársainkat. Továbbá itt lehetőségünk nyílik különböző szakmai csoportokba is belépni, ahol akár beszélgetéseket is kezdeményezhetünk. Végül pedig kilépve az online térből, a különböző szakmai konferenciák szintén jó lehetőséget biztosíthatnak a kapcsolatteremtésre, ne hagyjuk ki ezen alkalmakat és igyekezzünk ott szóba elegyedni minél több emberrel.

Ha Nyíregyházán keres állást, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb ajánlatokért!

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.