Lifelong learning a gyakorlatban

Lifelong learning a gyakorlatban

A lifelong learning, azaz élethosszig tartó tanulás fogalma mára széles körben elterjedt a munkavállalók között. A digitalizáció, illetve úgy összességében a felgyorsult világ hatására ma már mindenki szembesül azzal, hogy az iskolai évek alatt megszerzett tudás korántsem elég egy teljes karrier felépítésére. Ha lépést szeretnénk tartani a munkaerőpiac változó trendjeivel, akkor folyamatosan képeznünk kell magunkat, mindezt úgy, hogy közben alkalmazkodunk az iparágunkat jellemző általános követelményrendszerhez.

Mit jelent pontosan az, hogy lifelong learning?

Valljuk be azért kicsit rémisztően hangzik, hogy „élethosszig tartó tanulás”, mivel a „tanulás” szóból általában az iskolára ebből fakadóan pedig a feleltekre és dolgozatokra asszociálunk. Ez pedig egy életethoszt átölelően korántsem hangozhat mindenki számára túl derűsen. Az igazság azonban az, hogy a lifelong learning fogalma sok mindent elbír, vagyis a már említett formális oktatáson túl ide sorolhatjuk, ha valaki szakmai könyveket, folyóiratokat olvasva képezi magát, ismeretterjesztőket néz vagy különböző tanítási célzatú előadásokra jár. Összességében tehát ismereteinket a formális mellett, informális úton is tudjuk bővíteni, aminek lehetőségét érdemes is kihasználni, hisz előre lendíthet akár a karrierünkben is.

Miért fontos?

Némileg már utalva lett a munkaerőpiacon betöltött szerepére, de most fejtsük ki részletesebben: annál értékesebbek vagyunk egy munkáltató számára, minél szélesebb körre kiterjedő és/vagy minél mélyebb szaktudással rendelkezünk. Ez pedig csak folyamatos tanulás árán valósítható meg, hisz mindig van mit tökéletesíteni, mindig tudunk újat tanulni bármennyi ideje is vagyunk az adott szakmában. Ezenkívül a hétköznapi élet tekintetében is rendkívül fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat, mivel ennek hatására új perspektívákból szemlélhetünk bizonyos problémákat, segíthet a kiteljesedési lehetőségeink megtalálásában, illetve egyfajta elégedettségérzet elérésében.

Lifelong learning

A lifelong learning pozitív hatásai

  • Megújult motiváció: A hétköznapokban gyakran lehetünk motiválatlanok és csinálhatunk dolgokat inkább kötelességtudatból, mintsem egy cél elérésének a részeként. Ha azonban például fejünkbe vesszük, hogy elsajátítunk egy új idegen nyelvet, mert az segíthet bejutni egy másik munkahelyre, az máris egy olyan tényező, ami motivációt fog adni a szürkébb napokra is.
  • Szakmai fejlődés: A folyamatos tanulással egyúttal jobb szakemberekké is vállhatunk, ami – a már említett módon – jelentősen megnövelheti értékünket a munkaerőpiacon és akár választási lehetőségeink skáláját is szélesítheti.
  • Mentális egészség: A mentális egészség legalább olyan fontos, mint a fizikai. Az pedig, ha valamiben elmélyedünk, illetve valami után fokozottabban érdeklődünk segít megelőzni olyan pszichológiai eredetű betegségeket, mint például a mindennapi túlzott szorongás.
  • Megnövekedett önbizalom: Mindenkit jó érzéssel tölt el, ha sikeresen elsajátítja vagy fejlődést ér el azon készségben, amire rengeteg időt áldozott. Ez az önbizalmunkra is építő hatással tud lenni és egyben motivációt nyújt a jövőre nézve is.

A lifelong learning megjelenése a munkahelyeken

Manapság a legtöbb cégnél figyelnek, a nagyobbaknál pedig különösen nagy figyelmet fordítanak dolgozóik folyamatos képzésére. Rendszeres szakmai kurzusokon keresztül próbálják alkalmazottjaik képességeit az aktuális ipari trendekkel összhangba hozni. Erre szükségük is van, hisz a fiatalabb generációk számára már különösen fontos, hogy egyfajta fejlődési pályát, illetve lehetséges karrier utat is biztosítsanak a cégek. Ennek megvalósításához pedig elengedhetetlenek a szakmai tréningek.

Ha új lehetőségek után kutatsz, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.