Így dekódolhatjuk sikeresen az álláshirdetés tartalmi elemeit

Így dekódolhatjuk sikeresen az álláshirdetés tartalmi elemeit

Az álláskeresés legegyszerűbb és ma már egyértelműen a legnépszerűbb módja az interneten való böngészés. Az így megtalált álláshirdetéseket vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy felépítésük meglehetősen konzisztens, nagyjából ugyanazokat a főbb szempontokat látjuk minden esetben. Ettől függetlenül, ha esetleg nem vagyunk tapasztalt álláskeresők, akkor okozhat némi bonyodalmat egy-egy hirdetés értelmezése, illetve annak eldöntése, hogy alkalmasak vagyunk-e az adott pozícióra.

Számos oka lehet annak, hogy nemigazán igazodunk ki az álláshirdetések világában. Adódhat ez pályakezdő mivoltunkból, vagy csak szimplán abból, hogy régen voltunk ilyen helyzetben, hogy munka után kutattunk volna. Egy sikeres pályázati anyag összeállításához azonban rendkívül fontos, hogy a hirdetés minden apró részletére figyelmet fordítsunk, ezért a következőkben az álláshirdetés azon pontjait fogjuk összefoglalni, melyek alapos értelmezése elengedhetetlen a sikeres pályázáshoz.

A munkakör megnevezése

Általában a munkakör megnevezése az, amire először felkapjuk a figyelmünket egy álláshirdetés kapcsán. A munkakör megnevezésében sokszor a beosztás szintje is szerepel, tehát rendszerint találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint asszisztens, ügyvezető vagy menedzser. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezen beosztások iparáganként eltérhetnek hierarchikus besorolásukat illetően, tehát mutatkozhatnak különbségek a cégek között egyes rangok hatáskörét tekintve.

A cég általános leírása

Az álláshirdetésekben a cégek rendszerint hosszabb-rövidebb módon bemutatkozást tesznek, és összefoglalják tevékenységi körüket. Ezenkívül gyakran olvashatunk a vállalat által leginkább fontosnak tartott értékekről, a vállalati kultúra sarokköveiről. Ezt mindenképpen olvassuk végig, sőt akár az adott cég honlapjára is érdemes lehet ellátogatni ezzel kapcsolatos további információk érdekében. Mindezek alapján ugyanis határozni tudunk azt illetően, hogy meglátásunk szerint beleillünk-e a vállalat kultúrájába vagy sem. Ha igen, akkor mindenképp a felsorolt értékeknek megfelelően szükséges alakítanunk önéletrajzunkat és motivációs levelünket.

Feladatok

Talán a legfontosabb rész egy álláshirdetésben. Itt általában vázlatpontokba szedve kerül leírásra, hogy milyen feladatokkal jár az adott pozíció. Ez egy jó vízválasztó is a számunkra, hisz előfordulhat, hogy a munkakör megnevezése alapvetően felkeltette az érdeklődésünket, de a leírt feladatok nem állnak hozzánk közel. Ha azonban az érdeklődésünk továbbra is fennáll, akkor érdemes végig gondolni és önéletrajzunkban kiemelni azokat a tapasztalatainkat, melyek relevánsak az itt felsorolt feladatokat illetően.

Álláshirdetés tartalma

Elvárások

Természetesen a legtöbb pozíciót nem töltheti be akárki, szükségesek bizonyos képesítések, szakmai tapasztalatok ahhoz, hogy versenyképes jelöltekké váljunk. Ebben a szekcióban előírhatnak iskolai végzettségre, szakmai tapasztalat hosszára, nyelvtudásra, illetve egyéb hard- és soft skillekre vonatkozó elvárásokat. Kisebb hiányosságok esetén még érdemes lehet próbálkoznunk, azonban például nyelvtudás nélkül egy idegen nyelvű ügyfélszolgálati pozíció elnyerésére gyakorlatilag sanszunk sem lesz.

Előnyök

Vannak kompetenciák, melyek nem alapelvárások egy állást illetően, azonban megkülönböztethetnek bennünket a többi jelölttől. Ezenkívül a pályakezdő pozíciók esetében a tapasztalat is ebbe a szekcióba kerül, pályakezdő pozícióról lévén szó nem elvárás a többéves szakmai előélet, ugyanakkor akinek van az némi előnnyel indul a többi jelentkezővel szemben.

Amit kínálunk

Nem minden állás esetében fogalmaz meg a hirdető konkrét fizetést, illetve juttatásokat, sokszor csak valamilyen jelzővel (pl. kiemelkedő) illeti azokat. Erről bővebb információt valószínűleg majd csak a telefonos előszűrés vagy az állásinterjú során kaphatunk. Ezenkívül ebben a részben sokszor információt kaphatunk a cég összetételéről és legköréről (pl. fiatalos, lendületes, vidám), továbbá egyéb a karrierünket érintő tényezőről (pl. képzések, hosszútávú munkalehetőség, stabil munkahely).

Jelentkezés módja

Erre a pontra ismételten fokozott figyelmet szükséges fordítanunk, és az itt leírtaknak megfelelően kell összeállítanunk pályázati anyagunkat. Ha az önéletrajz mellé motivációs levelet is kérnek, akkor azt semmiképp se felejtsük el, illetve ha ezen dokumentumok közül valamelyiket idegen nyelven is szükséges benyújtanunk, akkor arra is fordítsunk kiemelt figyelmet. Továbbá a határidőket is tartsuk észben, ha lehet minél előbb készítsük el és küldjük be jelentkezésünket.

Ha kedvet kaptál az álláskereséshez, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.